event_note Промоција књиге
06.05.2022 - 06.05.2022 access_time 18.30

Представљање књиге Катарза – амстердамске приче Драгице Крижанац 6. маја у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
06.05.2022 - 06.05.2022 access_time 18.30

Представљање књиге Катарза – амстердамске приче Драгице Крижанац 6. маја у КЦНС

location_on Трибина младих

Представљање књиге Катарза – амстердамске приче Драгице Крижанац, списатељице из Амстердама, која ће као победница књижевног конкурса „Препреково прољеће” бити гошћа Хрватског културно-умјетничко-просвјетног друштва „Станислав Препрек“ из Новог Сада, одржаће се 6. маја 2022. године с почетком у 18.30 у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. На промоцији ће, поред ауторке, говорити и књижевна критичарка Драгана В. Тодоресков.

„Драгица Крижанац ће нам причама из ове књиге причати колико особну толико и заједничку причу о сновима и варкама, надама и потонућима, успонима и успоменама, ожиљцима и надахнућима, величини упорности и снази да се може и мора борити за оно што нас чини људима, непоновљивим и јединственим, у тој заједници коју називамо људским друштвом. У причама ће се видјети како мало треба да се ум помрачи, нељудско и злочиначко прокључа у људима, како мало треба да се вратимо у најтамније предјеле наше пећинске прошлости кад су инстинкти господарили над разумом и суосјећањем.“

Из рецензије Мата Грбавца

Драгица Крижанац је рођена 1957. године у Витезу, у Босни и Херцеговини, где је одрасла и завршила средњу школу. Завршила је студије Компаративне књижевности и библиотекарства на Филозофском факултету у Сарајеву 1985. У средњој школи и студентским данима писала је песме, које су често читане у Јутарњем програму Радио Сарајева. Пре рата водила је специјалну библиотеку и документациони центар војне индустрије у Витезу. Од 1992. живи и ради у Амстердаму. Пише кратке приче и поезију. Објављује у књижевним часописима и порталима у Хрватској, Србији, Холандији, Немачкој и Босни и Херцеговини, као што су: Вјечерњи лист, Квака (хрватски књижевни часопис и портал), Метафора, Дуњалучар (Сарајево), hrvatskiglas-berlin.com, Ослобођење – Моја БиХ. Такође, заступљена у пет међународних збирки поезије и прозе као што су: Сење и метеори, (2019, Загреб), Даљине, међународна збирка кратких прича, (Београд, 2019), Зборник чувара природе, (2020, Београд), Балканска пјесничка унија (2020, Сарајево). Пише колумне за портал vitez.info. Објавила је збирку кратких прича Катарза 2021, у издању Матице Хрватске. Под псеудонимом Драгица Амстердам води и уређује Фејсбук књижевну групу „Литература – лијепа ријеч“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања