event_note Позоришна представа
13.04.2019 - 13.04.2019 access_time 19:00

Представа „У тишини позорнице“ 13. априла у Великој сали

location_on Велика сала
event_note Позоришна представа
13.04.2019 - 13.04.2019 access_time 19:00

Представа „У тишини позорнице“ 13. априла у Великој сали

location_on Велика сала

Представа „У тишини позорнице“, коју организује Савез драмских уметника Војводине у сарадњи са Културним центром Новог Сада, биће изведена у суботу, 13. априла у Великој сали Културног центра Новог Сада, с почетком у 19 часова. Представу је подржала Градска управа за културу Новог Сада.

Извођачи:
МАРИЈАНА ПРПА ФИНК, МИЉАН ВОЈНОВИЋ, ЉУБОМИР НИКОЛИЋ

Аутори текста, сценографска решења и креирање видео материјала:

МИЉАН ВОЈНОВИЋ И МАРИЈАНА ПРПА ФИНК

Аутор музике и дизајн звука: ЉУБОМИР НИКОЛИЋ

Дизајн светла: ЗДЕНКО МЕДВЕЂ, АНЂЕЛКО ПОПИО

Фотографија, дизајн плаката и програмске књижице: СРЂАН Пабло ДОРОСКИ
Стручни консултант: СИМОН ГРАБОВАЦ

За израду видео материјала коришћени инсерти из видео записа Инфант фестивала Нови Сад у периоду 2008-2017. године. (Камера и режија: Слободан Мојак; Продукција: Културни центар Новог Сада), као и видео записи представа: ШехерезадаSpace SalomaHappy daysИсторија и Хеда Габлер у којима су учествовали аутори…

Савез драмских уметника Војводине у сарадњи са Културним центром Новог Сада
Представа реализована уз подршку Градске управе за културу Новог Сада

У ТИШИНИ ПОЗОРНИЦЕ

У тишини позорнице је позоришна представа која кроз феномен памћења и подсећања представља гледаоцу принципе позоришне антропологије.
Извођачи у сценском простору користе видео записе из једног периода Инфант фестивала, као и сегменте из њиховог личног опуса на новосадској сцени. Креирају причу кроз сценски језик савременог позоришног проседеа у низу асоцијативних призора који позивају гледаоца на необично путовање по вибрацијама тишине позорнице.
Аудио-визуелним и драмским средствима памћење и подсећање као феномен свесног и несвесног у понашању људског бића преводе се у представи на сценски језик игре личног и колективног, пратећи пут:

СВЕДОЧАНСТВО

ПОЛАЗИШТЕ

ГЛУМАЧКЕ ТЕХНИКЕ

ТЕЛО КАО ЗНАК

БЕЛЕЖЕЊЕ НЕВИДЉИВОГ

Љубомир Николић (1976), уписује Академију уметности у Новом Саду, одсек композиције, у класи Мирослава Штаткића и Рајка Максимовића. Учесник је пројекта финансираног из Фонда за културу ЕУ, под називом Реке Европе (RIVE) – Rivers of Europe, где узима учешће као композитор и музички извођач.
Композиције Љубомира Николића извођене су у познатим концертним дворанама као што су Carnegy Hall (New York), Велика сала Коларчеве задужбине (Београд), док су композиције за ударачке инструменте (Drops, Marimbophonia) представљене на Светском самиту перкусиониста одржаном у Америци. Композиције овог аутора су представљене у Италији, Енглеској, Пољској, Румунији, Аустрији, Хрватској, Словачкој, Мађарској, Бугарској, Немачкој и Америци.

Маријана Прпа Финк је рођена 28. фебруара 1966. године у Новом Саду. Основну и средњу школу је завршила у Новом Саду и Сремским Карловцима. На Академији уметности у Новом Саду дипломирала је глуму, 1988. године. Магистарски рад је одбранила 2008. године, на Универзитету у Новом Саду, а докторску тезу 2011. године, на Факултету драмских уметности у Београду. Глумица и професорица на Академији уметности у Новом Саду, на предмету Невербално позориште, чији је иницијатор и предавач. Маријана Прпа Финк је добитница две југословенске награде за представу Шехерезада. Аутор је позоришних пројеката: Шехерезада (1988),Шуламит(1992), Spejs Saloma (2002), Вавилонска кула (2004), Зид-језеро (2005), Срећни дани (2007). Маријана Прпа Финк је играла у бројним позоришним и филмским продукцијама. Била је члан жирија на фестивалима. Као стипендиста француске владе, боравила је у Француској на фестивалу у Авињону, 1988. Предаје и на Медицинском факултету у Новом Саду, предмет Уметност и медицина.

Члан Матице Српске

Члан Одбора Одељења за сценске уметности и музику Матице српске

Члан редакције Зборника Матице српске за сценске уметности и музику

Члан Удружења позоришних критичара и театролога Србије

Члан Стручног савета за оцену предлога пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности, у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност аутономне покрајине Војводине

Члан Савеза драмских уметника Војводине

Члан Центра за истраживање уметности Академије уметностиНови Сад

Члан организације за културне манифестације Страда Нови Сад

Објавила је радове у домаћим и страним стручним часописима као и две књиге: Мејерхољдова биомеханика: значај и утицај на позориште XX века (Гротовски, Барба, Брук) у издању Позоришног музеја Војводине и Академије уметности у Новом Саду, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, 2014. и Сценски покрет и његово дејство на гледаоца у издању Академије уметности у Новом Саду, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, 2017.

Миљан Војновић рођен је 1967. у Новом Саду. Дипломирао глуму на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Боре Драшковића. Докторирао у области филмологије – методологија редитељско-глумачког рада и психодрама (Корелација концепата психодраме и социодраме са редитељским методом Желимира Жилника, 2016). Играо у представама СНП, КПГТ, Позоришта Младих из Новог Сада, као и у низу независних пројеката. Као редитељ потписује низ представа у институционалним и независним продукцијама (дела С. Бекета, С. Мрожека, Х. Пинтера, Д. Мамета…). Улоге је остварио и у пројектима играног и културно-образовног програма на ТВ Нови Сад, као и на филму. На Академији уметности у Новом Саду води вежбе студената глуме у звању самосталног стручног сарадника за ужу педагошка област: психодрама.

Фото: Миљан Војновић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања