event_note Pozorišna predstava
29.09.2017 - 30.09.2017 access_time 11:00

Predstava “Hilperik, strašni razbojnik“ u Kulturnom centru Novog Sada

location_on Velika sala
event_note Pozorišna predstava
29.09.2017 - 30.09.2017 access_time 11:00

Predstava “Hilperik, strašni razbojnik“ u Kulturnom centru Novog Sada

location_on Velika sala

Predstava “Hilperik, strašni razbojnik“, Hercegnovskog pozorišta biće odigrana u Velikoj sali KCNS-a u petak 29. septembra i 30. septembra sa početkom u 11 časova. 

Gradsko pozorište u Herceg Novom sa prekidima postoji skoro čitav vek. U trećoj etapi pozorišnog života Herceg Novog preko tri decenije istrajava ansambl oformljen 1984. godine. Hercegnovsko pozorište, sa mnogim iskoracima u profesionalne produkcije i bezbrojnim nagradama na festivalima amaterskim i profesionalnim odnegovalo je hercegnovsku pozorišnu publiku. I festival HAPS. Od prvih godina pozorište gradi repertoar sa predstavama za decu. Devedesetih godina XX veka Hercegnovsko pozorište se prepoznaje po vodvilju i renesansnoj komediji, ali ne zapušta rad za decu, posebno sa dolaskom Miloša Šamija koji je obrazovao ansambl, uspostavio čvršće repertoarske i produkcione standarde. Od 1997. godine pri pozorištu radi i dečija scena, a kraće vreme i lutkarska.

U četvrtoj deceniji Pozorište revitalizuje svoj rad projektima u koje su uključeni izvrsni gostujući glumci/ce, profesionalnim projektima i koprodukcijama. Obnovljene su neke od najuspešnijih predstava iz tridesetogodišnjeg rada: Briši od svoje žene (1995), Mali Princ (2003) i

“HILPERIK, STRAŠNI RAZBOJNIK”

Ova predstava za decu i odrasle premijerno je izvedena 26. aprila 1991. godine. Tada je započeo značajan pedagoški rad reditelja Miloša Šamija sa glumcima Hercegnovskog pozorišta. Predstava je igrana petnaest godina da bi početkom 2014. bila obnovljena kao jedna od najuspešnijih u tridesetogodišnjem trajanju Hercegnovskog pozorišta.

Malu kneginjicu od Klermon Ferana otimaju razbojnici želeći da od njenih roditelja naplate otkup. Ali, razmažena kneginjica uspeva da preokrene situaciju, pa su razbojnici spremni na sve da bi odgovorili njenim hirovima. Duhovita pozorišna igra, zabavna i odraslima. Preporučeni uzrast 4+ za organizovana izvođenja preporučujemo je školskoj deci do 12 godina. Može se lepo igrati i na otvorenim scenama.

HILPERIK je predstava koju je prema komadu Miroslava Nastasijevića, postavio Miloš Šami još 1991. a nedavno je, u saradnji sa glumcima Hercegnovskog Pozorišta i Teatrom Plus, obnovio Predrag Braca Todorović. U predstavi učestvuju: Zoran Trojanović, Lara Kovačević, Jelena Krunić, Lidija Petrone, Milovan Mićo Lalović i Aleksandar Vidić. Scenografiju je priredila Vesna Medaković, kostimi su delo Zorane Jovanović, a nova muzika Slobodana Boba Janjića i Srećka Kovačevića.

Poslednja kritika (gledalac nakon predstave u Amfiteatru, doskora, Hercegnovskog pozorišta): ” …Ova predstava za djecu i odrasle govori o strašnim razbojnicima koji otimaju kneginjicu radi otkupa. Hirovita djevojčica uspijeva nametnuti svoju volju svima u razbojničkoj jazbini i otmičare pretvoriti u taoce, a na vrhuncu ove komedije dinamične radnje strašni razbojnici da bi odobrovoljili kneginjicu moraju obući haljinice i glumiti njene drugarice. Nikada bradati razbojnici obučeni u haljinice i šeširiće nisu ostavili publiku ravnodušnom, tako je bilo i ovaj put! U magičnom ambijentu hercegnovskog „amfiteatra“ publika se, i mala i velika, od srca smijala.

Predstava je prepuna ovakvih dobrih starih komičnih trikova u stilu renesansnih komedija, a odlična gluma ansambla Hercegnovskog pozorišta, odabir ovako kvalitetnog i duhovitog teksta, sve to savršeno uklopljeno u autentičan ambijent, podsjeća na renesansne putujuće glumačke družine koje su izvodile svoje predstave ne toliko zbog prijeko potrebnog novca, koliko zbog smijeha koji su pronosili u različita zabačena mjesta.
Herceg Novi svakako nije zabačeno mijesto, ali se ipak može reći da ova predstava ovog ljeta donosi dah kulture i nudi turistima iskrenu i kvalitetnu zabavu za djecu u šarenilu sveopšteg kiča.”

Cena karte je 300 dinara. Ulaznice se mogu kupiti od srede 27. septembra na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada od 19 do 21 čas i sat vremena pre početka predstave.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja