event_note Позоришна представа
29.09.2017 - 30.09.2017 access_time 11:00

Представа „Хилперик, страшни разбојник“ у Културном центру Новог Сада

location_on Велика сала
event_note Позоришна представа
29.09.2017 - 30.09.2017 access_time 11:00

Представа „Хилперик, страшни разбојник“ у Културном центру Новог Сада

location_on Велика сала

Представа „Хилперик, страшни разбојник“, Херцегновског позоришта биће одиграна у Великој сали КЦНС-а у петак 29. септембра и 30. септембра са почетком у 11 часова. 

Градско позориште у Херцег Новом са прекидима постоји скоро читав век. У трећој етапи позоришног живота Херцег Новог преко три деценије истрајава ансамбл оформљен 1984. године. Херцегновско позориште, са многим искорацима у професионалне продукције и безбројним наградама на фестивалима аматерским и професионалним однеговало је херцегновску позоришну публику. И фестивал ХАПС. Од првих година позориште гради репертоар са представама за децу. Деведесетих година XX века Херцегновско позориште се препознаје по водвиљу и ренесансној комедији, али не запушта рад за децу, посебно са доласком Милоша Шамија који је образовао ансамбл, успоставио чвршће репертоарске и продукционе стандарде. Од 1997. године при позоришту ради и дечија сцена, а краће време и луткарска.

У четвртој деценији Позориште ревитализује свој рад пројектима у које су укључени изврсни гостујући глумци/це, професионалним пројектима и копродукцијама. Обновљене су неке од најуспешнијих представа из тридесетогодишњег рада: Бриши од своје жене (1995), Мали Принц (2003) и

„ХИЛПЕРИК, СТРАШНИ РАЗБОЈНИК“

Ова представа за децу и одрасле премијерно је изведена 26. априла 1991. године. Тада је започео значајан педагошки рад редитеља Милоша Шамија са глумцима Херцегновског позоришта. Представа је играна петнаест година да би почетком 2014. била обновљена као једна од најуспешнијих у тридесетогодишњем трајању Херцегновског позоришта.

Малу кнегињицу од Клермон Ферана отимају разбојници желећи да од њених родитеља наплате откуп. Али, размажена кнегињица успева да преокрене ситуацију, па су разбојници спремни на све да би одговорили њеним хировима. Духовита позоришна игра, забавна и одраслима. Препоручени узраст 4+ за организована извођења препоручујемо је школској деци до 12 година. Може се лепо играти и на отвореним сценама.

ХИЛПЕРИК је представа коју је према комаду Мирослава Настасијевића, поставио Милош Шами још 1991. а недавно је, у сарадњи са глумцима Херцегновског Позоришта и Театром Плус, обновио Предраг Браца Тодоровић. У представи учествују: Зоран Тројановић, Лара Ковачевић, Јелена Крунић, Лидија Петроне, Милован Мићо Лаловић и Александар Видић. Сценографију је приредила Весна Медаковић, костими су дело Зоране Јовановић, а нова музика Слободана Боба Јањића и Срећка Ковачевића.

Последња критика (гледалац након представе у Амфитеатру, доскора, Херцегновског позоришта): “ …Ова представа за дјецу и одрасле говори о страшним разбојницима који отимају кнегињицу ради откупа. Хировита дјевојчица успијева наметнути своју вољу свима у разбојничкој јазбини и отмичаре претворити у таоце, а на врхунцу ове комедије динамичне радње страшни разбојници да би одобровољили кнегињицу морају обући хаљинице и глумити њене другарице. Никада брадати разбојници обучени у хаљинице и шешириће нису оставили публику равнодушном, тако је било и овај пут! У магичном амбијенту херцегновског „амфитеатра“ публика се, и мала и велика, од срца смијала.

Представа је препуна оваквих добрих старих комичних трикова у стилу ренесансних комедија, а одлична глума ансамбла Херцегновског позоришта, одабир овако квалитетног и духовитог текста, све то савршено уклопљено у аутентичан амбијент, подсјећа на ренесансне путујуће глумачке дружине које су изводиле своје представе не толико због пријеко потребног новца, колико због смијеха који су проносили у различита забачена мјеста.
Херцег Нови свакако није забачено мијесто, али се ипак може рећи да ова представа овог љета доноси дах културе и нуди туристима искрену и квалитетну забаву за дјецу у шаренилу свеопштег кича.“

Цена карте је 300 динара. Улазнице се могу купити од среде 27. септембра на билетарници Културног центра Новог Сада од 19 до 21 час и сат времена пре почетка представе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања