Предавање СТРЕС “И У ДОБРУ И У ЗЛУ“, 27. новембар У Клубу “Трибина младих” Културног центра

Тип најаве: Предавања
Датум: 27/11/2017 До: 27/11/2017
Време: 18:00
Локација: Трибина младих

Циклус научно-популарних предавања “ОЧИ У ОЧИ СА НАУКОМ”, који ПМФ организује са Културним центром града, за 2017. завршавамо предавањем:

СТРЕС “И У ДОБРУ И У ЗЛУ“
Проф. др Силвана Андрић, Департман за биологију и екологију

ПОНЕДЕЉАК, 27. НОВЕМБАР, 18Х,  У КЛУБУ “ТРИБИНА МЛАДИХ” КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ГРАДА НОВОГ САДА

 

Одавно је написано: “Без стреса не би било живота” (“Without stress, there would be no life” H. Selye). Од тада је стрес уведен и веома популаризован као медицинска и научна идеја, иако доживљаји и сазнања о њему постоје још од постанка људи.

Стрес је адаптивни одговор нашег организма дизајниран да нам помогне да реагујемо када се нешто потенцијално опасно деси, да то превазиђемо и нешто научимо. Адаптација и отпорност током стреса су основни предуслови живота. У стресу се рађамо, живимо, умиремо и део је наше свакодневнице. Акутни стрес је најчешћи проблем људског друштва и најцитиранији биомедицински појам . Преовлађујућа идеја у нашој култури је да је стрес лош. Људи се жале да су “под стресом“. Као што је научно потврђено да је највећи број болести данашњице последица стреса, научно је потврђено и да умерене количине стреса имају великих предности и могу побољшати квалитет живота. Шта је научна основа свега?

“It is not stress that kills us, it is our reaction to it” H. Selye.

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language