Предавање СТРЕС “И У ДОБРУ И У ЗЛУ“, 27. новембар У Клубу “Трибина младих” Културног центра

Тип најаве: Предавања
Датум: 27/11/2017 До: 27/11/2017
Време: 18:00
Локација: Трибина младих

Циклус научно-популарних предавања “ОЧИ У ОЧИ СА НАУКОМ”, који ПМФ организује са Културним центром града, за 2017. завршавамо предавањем:

СТРЕС “И У ДОБРУ И У ЗЛУ“
Проф. др Силвана Андрић, Департман за биологију и екологију

ПОНЕДЕЉАК, 27. НОВЕМБАР, 18Х,  У КЛУБУ “ТРИБИНА МЛАДИХ” КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ГРАДА НОВОГ САДА

 

Одавно је написано: “Без стреса не би било живота” (“Without stress, there would be no life” H. Selye). Од тада је стрес уведен и веома популаризован као медицинска и научна идеја, иако доживљаји и сазнања о њему постоје још од постанка људи.

Стрес је адаптивни одговор нашег организма дизајниран да нам помогне да реагујемо када се нешто потенцијално опасно деси, да то превазиђемо и нешто научимо. Адаптација и отпорност током стреса су основни предуслови живота. У стресу се рађамо, живимо, умиремо и део је наше свакодневнице. Акутни стрес је најчешћи проблем људског друштва и најцитиранији биомедицински појам . Преовлађујућа идеја у нашој култури је да је стрес лош. Људи се жале да су “под стресом“. Као што је научно потврђено да је највећи број болести данашњице последица стреса, научно је потврђено и да умерене количине стреса имају великих предности и могу побољшати квалитет живота. Шта је научна основа свега?

“It is not stress that kills us, it is our reaction to it” H. Selye.

10Shares

Tags:

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language