event_note Промоција књиге
11.12.2013 - 11.12.2013 access_time 18.30

Поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
11.12.2013 - 11.12.2013 access_time 18.30

Поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског

location_on Трибина младих

Povodom 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog

 

PROMOCIJA KNjIGE

PUTNIK SA DALEKOG NEBA

*Crnjanski kao književni junak

Priredio: MILOVAN MARČETIĆ

(Laguna, Beograd, edicija Talasi, 2013)

 

Učestvuju:

SLOBODAN TIŠMA

SAVA DAMJANOV

ĐORĐE PISAREV

MILOVAN MARČETIĆ

 

Поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског     ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ  ПУТНИК СА ДАЛЕКОГ НЕБА  *Црњански као књижевни јунак  Приредио: МИЛОВАН МАРЧЕТИЋ  (Лагуна, Београд, едиција Таласи, 2013)„Nikada nisam patio od želje za literarnom slavom, niti sam zavideo salonskim lavovima“, kaže Miloš Crnjanski u jednoj od priča u ovoj knjizi, u kojoj ga dana-šnji najpoznatiji i naj-talentovaniji pisci zamišljaju kao književ-nogjunaka.

O čemu u noćnom vozu za Veneciju razgovaraju Crnjanski dečak i Crnjanski ataše za štampu, pisac i u mladosti skandal-majstor? Da li se krajem Prvog svetskog rata Crnjanski sreo s Vitgenštajnom u Italiji? Zašto Crnjanski zapodeva kavgu sa Krležom u hoteluMoskva? Čega se Crnjanski seća dok govori u jednom londonskom pabu pred svoj povratak u Beograd i kako je posle povratka dočekan? Da li je Crnjanski zaista bio srpski Kazanova? U kojem se vremenu susreću Crnjanski i Vuk Karadžić i o čemu se spore? Da lije Crnjanski „umro namerno“, ali „ljut kao ris, uveren da je ipak zakasnio“?

Crnjanski je pisao o prošlosti, ali je više od svih drugih pisaca bio pisac budućnosti. Životni i književni put Miloša Crnjanskog bio jesloženiji i s više iskušenja nego put bilo kojeg našeg pisca.

Nije patio za literarnom slavom, a postao je najslavniji.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања