event_note Књижевно вече
09.12.2022 - 09.12.2022 access_time 19.00

ПостПрозефест: Лана Басташић у Културном центру Новог Сада

location_on Трибина младих
event_note Књижевно вече
09.12.2022 - 09.12.2022 access_time 19.00

ПостПрозефест: Лана Басташић у Културном центру Новог Сада

location_on Трибина младих

У оквиру програма ПостПрозефест, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у петак 9. децембра у 19 часова одржаће се промоција књижевног стваралаштва Лане Басташић. На промоцији ће говорити књижевни критичари Драган Бабић и Мирјана Фрау Гардиновачки, а разговор с ауторком водиће ученици Карловачке гимназије.

Лана Басташић (Загреб, 1986) објавила је збирке кратких прича: Трајни пигменти (2010), Ватромети (2013) и Млијечни зуби (2021), књигу прича за децу Настја црта сунце (2015) и збирку поезије Наивни триптих о Босни и умирању (2014). Њен први роман, Ухвати зеца, освојио је Европску награду за књижевност 2020. године. Роман је уврштен у најужи избор за НИН-ову награду и преведен је на осамнаест језика. Иницијатор је пројекта у оквиру ког је шест младих аутора водило дневник током периода пандемије, а дневнички записи објављени су 2022. године у оквиру публикације 2020 – заједнички дневник о години која је променила свет. Ове године објавила је и Црвени кофер – дневник писан током неколико месеци боравка у Цириху.

Фото: Радмила Ванкоска

Добила је неколико награда за кратку причу (између осталих „Зија Диздаревић“, „Улазница“ и „Карвер: Одакле зовем“), две награде за поезију („Тарга УНЕСKО“ у Трсту и „Дани поезије“ у Зајечару) и награду за необјављену драму („Камерни театар 55“ у Сарајеву). Приче су јој објављене у Пољима, Сарајевским свескама, Повељи, Фантому слободе и другим регионалним часописима. Уврштена је у неколико регионалних антологија кратке приче, укључујући Пуцања и Пристојан живот. Учествовала је на многим међународним књижевним фестивалима и резиденцијама за писце. Једна је од оснивача школе књижевности Bloom у Барселони и чланица ПЕН центра у Босни и Херцеговини.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања