event_note Predavanja
09.10.2013 access_time 20 sati

PAZOLINI… NEDOSTAJEŠ MI!!! Dani italijanske književnosti i pozorišta (Asocijacija Aleteja, Italija)

location_on Velika sala
event_note Predavanja
09.10.2013 access_time 20 sati

PAZOLINI… NEDOSTAJEŠ MI!!! Dani italijanske književnosti i pozorišta (Asocijacija Aleteja, Italija)

location_on Velika sala

Poster_-_NSSusret sa P. P. Pazolinijem je obazvezan korak za svakoga ko želi da uđe u srce italijanske istorije, kako sa umetničke tačke gledišta, tako i sa one više  ljudske. 
Pjer Paolo Pazolini, italijanski pesnik, novinar, reditelj, scenarista, glumac, liričar i pisac. Smatra se jednim od najvećih italijanskih umetnika i intelektualaca XX veka. I kako se često događa, ovakvim Ličnostima koji su rizikovali da budu i kažu ono što zaista jesu i ono što misle, život ne biva nimalo jednostavan niti im pruža zadovoljstvo, već biva uvek i samo jedna očajnička bitka za život.
Sve manifestacije njegovog ponašanja, odnosa, ekspresije, umetnosti su pokretane i vođene od strane jedne vitalne i oktrutne sile opstanka, potpuno nesvakidašnje.
Znamo dobro kako se završio Pazolinijev život. Ali možda to nije ništa drugo do logični zaključak jednog puta, koji da je imao drugačiji epilog, opovrgao bi samog sebe. Društvo, realnost, ima potrebu, ali u isto vreme izgleda kao da ne može da ne odbaci ličnosti koje su van norme. Posebno ako su “isuviše” van norme.
Ali društvo danas predstavlja jedan koncept koji se još teže definiše, zbog čega Pazolinija moramo shvatiti u odnosu na ono što su njegove izvanredne osobenosti, koje važe zauvek:  čista i potpuna ljubav spram života. Ljubav koja je snaga, hrabrost, žrtva, rizik, želja za znanjem, želja za iskustvom, želja za lepotom, želja za prošlošću. Dakle sve ono što čini od jednog života…život.

Vodi: Massimo Giannetti
Trajanje: 120 min

*Program podržao Italijanski institut za Kulturu u Beogradu

Prezentacija će se održati na italijanskom jeziku. Ulaz besplatan.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja