event_note Предавања
09.10.2013 access_time 20 сати

ПАЗОЛИНИ… НЕДОСТАЈЕШ МИ!!! Дани италијанске књижевности и позоришта (Асоцијација Алетеја, Италија)

location_on Велика сала
event_note Предавања
09.10.2013 access_time 20 сати

ПАЗОЛИНИ… НЕДОСТАЈЕШ МИ!!! Дани италијанске књижевности и позоришта (Асоцијација Алетеја, Италија)

location_on Велика сала

Poster_-_NSСусрет са П. П. Пазолинијем је обазвезан корак за свакога ко жели да уђе у срце италијанске историје, како са уметничке тачке гледишта, тако и са оне више  људске. 
Пјер Паоло Пазолини, италијански песник, новинар, редитељ, сценариста, глумац, лиричар и писац. Сматра се једним од највећих италијанских уметника и интелектуалаца XX veka. И како се често догађа, оваквим Личностима који су ризиковали да буду и кажу оно што заиста јесу и оно што мисле, живот не бива нимало једноставан нити им пружа задовољство, већ бива увек и само једна очајничка битка за живот.
Све манифестације његовог понашања, односа, експресије, уметности су покретане и вођене од стране једне виталне и октрутне силе опстанка, потпуно несвакидашње.
Знамо добро како се завршио Пазолинијев живот. Али можда то није ништа друго до логични закључак једног пута, који да је имао другачији епилог, оповргао би самог себе. Друштво, реалност, има потребу, али у исто време изгледа као да не може да не одбаци личности које су ван норме. Посебно ако су “исувише” ван норме.
Али друштво данас представља један концепт који се још теже дефинише, због чега Пазолинија морамо схватити у односу на оно што су његове изванредне особености, које важе заувек:  чиста и потпуна љубав спрам живота. Љубав која је снага, храброст, жртва, ризик, жеља за знањем, жеља за искуством, жеља за лепотом, жеља за прошлошћу. Дакле све оно што чини од једног живота…живот.

Води: Massimo Giannetti
Трајање: 120 min

*Програм подржао Италијански институт за Културу у Београду

Презентација ће се одржати на италијанском језику. Улаз бесплатан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања