event_note Izložba
13.05.2017 - 22.05.2017 access_time 18 časova

Izložba „Svetorodna loza Nemanjića : Slikarske fuge“

location_on Druga lokacija: Dvorac Eđšeg, Antona Čehova 4, Novi Sad
event_note Izložba
13.05.2017 - 22.05.2017 access_time 18 časova

Izložba „Svetorodna loza Nemanjića : Slikarske fuge“

location_on Druga lokacija: Dvorac Eđšeg, Antona Čehova 4, Novi Sad

Izložba „Svetorodna  loza Nemanjića : Slikarske fuge“ autorke Milice Ajduković biće otvorena u subotu, 13. maja sa početkom u 18 časova u dvorcu Eđšeg, Antona Čehova 4, Novi Sad. Izložbu možete pogledati do ponedeljka, 22. maja.

O izložbi

Slaveći jubilej 25 godina proučavanja tajne slikarstva, Milica Ajduković nam se predstavlja radovima iz svih perioda svoga stvaranja. Njeni počeci su vezani za crtež, zatim radi pastelom i nastavlja sa uljanim slikama, gde su karakteristične dve faze: prva posvećena pticama i druga „Loza Nemanjića“ za koju je dobila nagradu „Vinčansko pismo“.

Ono što na mah pada u oči kod Miličinih slika, jeste raskošan i istančan kolorit, oslanjanje na široki opseg poznatih žanrova i figuralnih kompozicija, intezivno i dosledno predočavanje perspektive i prostora, osvetljenosti i odsjaja, uz eksponiranje velikog broja bojenih akcenata.

Slikarstvo Milice Ajduković možemo razumeti kao „žensko slikarstvo“, meku formu, ali u svakom slučaju to je elegantno postavljena umetnost. Umetnica se okrenula lepoti i dobroti, uvodeći nas u umetnost kao slavlje, osunčanost, neprekidno unošenje darova i voća duha. Milica obogotvoruje materiju i cvetni vrt našega duha.

Da li se uopšte može nešto više tražiti od umetnosti? Šta bismo drugo i bolje uradili, do prišli slikarstvu, vratili se da uživamo u ovakvim stvarima.

Vladimir Ćurčin, akademski slikar

Komentari

ArtCENTAR Beograd ArtCENTAR Beograd

Dođite da vidite do sada neviđenu izložbu!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja