event_note Izložba
26.09.2014 - 12.10.2014 access_time 19:00 časova

Otvaranje izložbe pod nazivom : „THEY DISAPPEAR” autorke MILJANE RADENKOVIĆ

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
26.09.2014 - 12.10.2014 access_time 19:00 časova

Otvaranje izložbe pod nazivom : „THEY DISAPPEAR” autorke MILJANE RADENKOVIĆ

location_on Tribina mladih

 

Izložba: VIZUELNI BUNT REČI“

 

 Mlada autorka, Miljana Radenković, privučena je grafičkim dizajnom kao sastavnim delom emocionalnog i socijalnog života čoveka. Plakatom, kao medijem, reaguje na vrlo odgovoran i socijalno angažovan način. Istražuje polje grafičkog dizajna, usklađujući internacionalni jezik vizuelne komunikacije sa ličnim rukopisom. Suština autorskog pristupa je u tome kako nešto reći, odnosno na koji način saopštiti ključnu činjenicu. Na plakatima grafičke dizajnerke, određena ideja ili aktuelni društveni problem smešten je u autentični likovni sadržaj, koji svojim jednostavnim vizuelnim jezikom ne ugrožava jasnoću i čitljivost osnovne vizuelne poruke. Kao vešt ilustrator, na plakatima minimalističkih kompozicija, dobro koristi liniju, crno-beli kontrast i dramatiku crvene.

 Za nju inovacija nije usko vezana samo za nove materijale ili eksperiment sa tehnologijom, već i za inovativan način razmišljanja i posmatranja dizajna kao kreativne platforme. Miljana Radenković shvata da dizajn danas, kao jedan od najznačajnijih oblika masovne komunikacije, ima obavezu da preuzme aktivnu društvenu ulogu, kritikujući svet oko sebe. Na dobrom je putu…ne treba stati.

                                                                                                                                   Mr Slavica Dragosavac

 Izložba mlade autorke, Miljane Radenković, spada u retke izložbe iz oblasti grafičkog dizajna kod nas.

 NJeni radovi nose prepoznatljiv rukopis i autentičnu estetiku koja proizilazi iz stvaralačke prirode samog autora. Proživljeni kroz prizmu njenog viđenja pojavnog sveta, oni su rasterećeni suvišnih činilaca i svedeni na nivo vizuelne informacije.

 U procesu nastajanja radova, Miljana Radenković nastoji da, spajanjem i stapanjem likovnih elemenata, stvori novu, jedinstvenu likovnu celinu i da usvojeni obrazac prikazivanja pojavnog sveta redukuje do pozicija koje se mogu dostići u traganju za novim sadržajem. Novonastale forme postaju samostalne i nezavisne, prikazuju stepen pročišćenosti i imaju osobinu grafičkog znaka.

 Koristeći metodologiju koja je karakteristična za stvaralački proces grafičkog dizajna, gde više skupova raznih informacija obuhvata i objedinjuje u pojednostavljeni grafički znak, stvara karakteristično i prepoznatljivo.

Svaki od grafičkih znakova je konačna slika za sebe, ono što je princip svih sistema, zajednički unutrašnji interes koji povezuje sve ove radove.

                                                                                                                                       Slobodan Jelesijević

BIOGRAFIJA

Miljana Radenković (1989) diplomirala je 2012. godine na studijskom programu Grafički dizajn, a 2013. godine odbranila je završni rad na master akademskim studijama, na Fakultetu umetnosti u Nišu. Trenutno je student doktorskih studija, smer Primenjene umetnosti i dizajn, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ostvarila je niz realizovanih projekata i objavljenih dela. Dobitnik je nekoliko nagrada u domenu primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna. Realizovala je šest samostalnih izložbi: „FUR – fashion crime“ u Foajeu Kulturnog centra u Pančevu, Znakovna retorikau Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, „Vizuelizacija reči“ u Galeriji TRAG u Beogradu, „Nestajanje“ u Galeriji SKC-a u Kragujevcu, „Plakat“ u Centru za kulturu u Beloj Palanci i Vizuelna retorikau Galeriji Niškog kulturnog centra u Nišu. Izlagala je na preko trideset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu – Lisabon, Zagreb, Veliko Trnovo, Lom, Beograd, Novi Sad, Šabac, Kragujevac, Gornji Milanovac, Niš, Bela Palanka… Radi kao asistent na predmetu Grafičke komunikacije na Odseku za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

Samostalne izložbe realizovane u zemlji:

2014. godina, Pančevo, Foaje Kulturnog centra Pančeva, Izložba plakata FUR – fashion crime

2014. godina, Smederevska Palanka, Galerija moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Izložba Znakovna retorika

2014. godina, Kragujevac, Galerija SKC-a, Izložba „Nestajanje“

2014. godina, Beograd, Galerija TRAG, Izložba „Vizuelizacija reči“

2014. godina, Bela Palanka, Centar za kulturu Bela Palanka, Izložba društveno – angažovanih plakata „Plakat“

2014. godina, Niš, Galerija Niškog kulturnog centra, Izložba Vizuelna retorika

Grupne izložbe realizovane u inostranstvu:

2014. godina, Bugarska, Lom, Gradska galerija, Izložba radova nastavnika i saradnika Fakulteta umetnosti u Nišu

2014. godina, Bugarska, Veliko Trnovo, Izložbeni zali RAFAEL MIHAILOV, Međunarodna izložba kaligrafije i tipokaligrafije „Tipokaligrafija“

2014. godina, Bugarska, Veliko Trnovo, Galerija Fakulteta za izobrazitelno izkustvo, Univerzitet Sv. Kiril i Metodij, Izložba na prepodavateli ot Fakulteta po izkustva grad Niš / Izložba profesora i saradnika Fakulteta umetnosti u Nišu

2013. godina, Portugal, Lisabon, prostor Fabrica Braco de Prata, Izložba radova sa Međunarodnog umetničkog festivala Š.U.N.D.

2012. godina, Hrvatska, Zagreb, Međunarodna studentska izložba EduZgraf 11: Krenimo od početka

Učestvovala na 26 grupnih izložbi u zemlji i 5 u inostranstvu.

Nagrade i priznanja:

2014.  Novi Sad, III nagrada za seriju plakata „They disappear“ u kategoriji Dizajn plakata u okviru Conference 2014.

2013. DAROVNICA Gradske opštine Medijana iz Niša za učešće u projektu „17 česama za 17 vekova Milanskog edikta“

2013. Trilogija „ZNAKOVITO“Donacija studentu od strane Radomira Vukovića zbog postignutih rezultata i zalaganja u toku studiranja

2011.  Dizajn modela uniformi za službenike u Gradskoj opštini Pantelej u Nišu, I nagrada od Opštine Pantelej u Nišu

2008. Idejno rešenje plakata povodom jubileja „60 godina Umetničke škole u Nišu“, I nagrada od Umetničke škole u Nišu

2008. Idejno rešenje vizuelnog identiteta „60 godina Umetničke škole u Nišu“, jedno od tri odabrana rešenja

2008. Najbolji maturski rad na Grafičkom odseku Umetničke škole u Nišu, Diploma Umetničke škole u Nišu

2008. Najbolji učenik obrazovnog profila – tehničar dizajna grafike, Nagrada od Umetničke škole u Nišu

2008. Nagrada „Likovna umetnost“, Rotari kluba „Konstantin Veliki“ Niš u okviru akcije „Nova niška elita“, Povelja od Rotari kluba „Konstantin Veliki“ Niš;

2008. Nagrada za najbolje oslikanu tikvicu na Međunarodnoj izviđačkoj likovnoj koloniji ETNO-KULT PROJEKAT u Kovačici

Imejl adresa: [email protected]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja