event_note Izložba
09.10.2017 - 21.10.2017 access_time 20:00

Izložba „Na dar ste dobili na dar i dajte!“ do 21.oktobra u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
09.10.2017 - 21.10.2017 access_time 20:00

Izložba „Na dar ste dobili na dar i dajte!“ do 21.oktobra u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon

Izložba „Na dar ste dobili na dar i dajte!“ autora Marjana Marića otvorena je u ponedeljak 9. oktobra u 20 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu možete pogledati do 21. oktobra.

O izložbi

„Rentgenski film, kao medij, koristim u svom radu od 2011. godine. Do tada sam se bavio isključivo skulpturom, međutim, kako što i u životu duhovni život predpostavljam fizičkom, tako me je i u likovnom radu pre svega zanimala unutrašnjost forme, a ne spoljašnjost koja je oku vidljiva. Promišljao sam i tražio način kako da je prikažem posmatraču, shvatajući da je potrebno pronaći medij u kom je moguće transponovanje skulpture od spolja ka unutra. U završnoj fazi procesa napravio sam tridesetak objekata sitne plastike od gipsa i žice koje sam zatim snimio Rentgenskim (RTG) aparatom. Na taj način sam ne samo ukazao na to da spoljašnja forma ima unutrašnji sadržaj, već sam i trodimenzionalni predmet sveo na dvodimenzionalni prikaz. Oduševljen dobijenim rezultatom, nastavio sam rad sa RTG filmovima, prevodeći ih ponovo u treću dimenziju kroz način postavke i prezentaciju dvodimenzionalnih radova u prostoru.

Izložba „Na dar ste dobili, na dar i dajte“ inspirisana je rečima Svetog Jevanjđelja po Mateju, čije citate želim da predstavim likovno vizuelnim jezikom. Umetnički objekti i instalacije sastoje se od slika rađenih na RTG filmovima, koji su islikavani u različitim slikarskim pravcima, od suprematizma sa obojenim i neobojenim poljima koja transponuju svetlost, pa do apstraktnog ekspresionizma i kolaža. Pred posmatračem su mnogobrojne serije i na hiljade oslikanih minijatura organizovanih u različite, manje ili veće formacije. Iako govore čisto likovnim jezikom, želeo sam da putem ovih radova skrenem pažnju na misli koje smatram važnim, te sam islikane površine ispunio brojnim citatima Jevanjđelja, Hristovim rečima, dok sami radovi nose nazive koji ukazuju na poruke koje nose: „Nebo i zemlja će proći, ali reči moje neće proći“, „Mnogo je zvanih, ali malo izabranih“, „Novi zavet“, „Ko se uzvisi uniziće se, ko se unizi uzvisiće se“…

Posmatraču ostavljam da ih iščitava jezikom kojim želi.“

 

O autoru

Marjan Marić

Rođen je u Srpskoj Crnji 1979. godine. Akademiju umetnosti upisao 2008. godine u Banja Luci, na odseku za slikarstvo. Diplomirao je 2012. godine u klasi profesora Vese Sovilja. Master rad “Intermedijalna transpozicija kubusa i rendgenskih snimaka” odbranio je 2014. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Stevana Kojića, smer novi likovni mediji. Član je SULUV-a od 2017.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja