Изложба “На дар сте добили на дар и дајте!” до 21.октобра у Малом ликовном салону

Тип најаве: Изложба
Датум: 09/10/2017 До: 21/10/2017
Време: 20:00
Локација: Мали ликовни салон

Изложба “На дар сте добили на дар и дајте!” аутора Марјана Марића отворена је у понедељак 9. октобра у 20 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложбу можете погледати до 21. октобра.

О изложби

“Рентгенски филм, као медиј, користим у свом раду од 2011. године. До тада сам се бавио искључиво скулптуром, међутим, како што и у животу духовни живот предпостављам физичком, тако ме је и у ликовном раду пре свега занимала унутрашњост форме, а не спољашњост која је оку видљива. Промишљао сам и тражио начин како да је прикажем посматрачу, схватајући да је потребно пронаћи медиј у ком је могуће транспоновање скулптуре од споља ка унутра. У завршној фази процеса направио сам тридесетак објеката ситне пластике од гипса и жице које сам затим снимио Рентгенским (РТГ) апаратом. На тај начин сам не само указао на то да спољашња форма има унутрашњи садржај, већ сам и тродимензионални предмет свео на дводимензионални приказ. Одушевљен добијеним резултатом, наставио сам рад са РТГ филмовима, преводећи их поново у трећу димензију кроз начин поставке и презентацију дводимензионалних радова у простору.

Изложба „На дар сте добили, на дар и дајте“ инспирисана је речима Светог Јевањђеља по Матеју, чије цитате желим да представим ликовно визуелним језиком. Уметнички објекти и инсталације састоје се од слика рађених на РТГ филмовима, који су исликавани у различитим сликарским правцима, од супрематизма са обојеним и необојеним пољима која транспонују светлост, па до апстрактног експресионизма и колажа. Пред посматрачем су многобројне серије и на хиљаде осликаних минијатура организованих у различите, мање или веће формације. Иако говоре чисто ликовним језиком, желео сам да путем ових радова скренем пажњу на мисли које сматрам важним, те сам исликане површине испунио бројним цитатима Јевањђеља, Христовим речима, док сами радови носе називе који указују на поруке које носе: „Небо и земља ће проћи, али речи моје неће проћи“, „Много је званих, али мало изабраних“, „Нови завет“, „Ко се узвиси унизиће се, ко се унизи узвисиће се“…

Посматрачу остављам да их ишчитава језиком којим жели.”

 

О аутору

Марјан Марић

Рођен је у Српској Црњи 1979. године. Академију уметности уписао 2008. године у Бања Луци, на одсеку за сликарство. Дипломирао је 2012. године у класи професора Весе Совиља. Мастер рад “Интермедијална транспозиција кубуса и рендгенских снимака” одбранио је 2014. на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Стевана Којића, смер нови ликовни медији. Члан је СУЛУВ-а од 2017.

0Shares

Tags:

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language