event_note Izložba
27.03.2017 - 10.04.2017 access_time 19 časova

Otvaranje izložbe „Hominis“ umetničke grupe ST.ART

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
27.03.2017 - 10.04.2017 access_time 19 časova

Otvaranje izložbe „Hominis“ umetničke grupe ST.ART

location_on Likovni salon KCNS

Izložba radova „Hominis“  umetničke grupe ST.ART biće otvorena u ponedeljak 27. marta, u 19 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Postavka izložbe  traje do 10. aprila.

HOMINIS

      Umetnička grupa ST.ART tematiku svojih radova vidi u specifičnim situacijama i stanjima čoveka (lat. Hominis) zaustavljenim u trenutku. Time se postiže psihološka analiza zadate teme. To su pojave u odrastanju, formiranju čoveka, njegovoj zavisnosti od digitalnih tehnologija ili opčinjenosti bajkerskim svetom u kom caruju snaga i vrlina. Te teme ne moraju nužno biti doživljene kao globalni fenomen, već se mogu iskusiti i u nacionalnim, regionalnim i lokalnim okvirima, ali i na planu individualnog. Radovi umetnika grupe ST.ART predstavljaju osvrt na ljudsko iskustvo, eskapizam ili mentalnu skrhanost u savremenom svetu, reflektujući istinu koju posmatrač može da sagleda. Ova izložba treba da nagovesti doprinos onom aspektu likovnih umetnosti koji je društveno angažovan, kao oblik kritičkog i ironičnog odgovora na svet u kojem živimo.

     Društvena angažovanost se podrazumeva kada govorimo o savremenoj umetnosti. Postalo je neophodno da umetnik ima misiju, svrhu i precizan cilj. ST.ART nastoji da u svoja dela unese sve simbole kojima će pokušati da napravi ključni preokret, prevaziđe postojeće okolnosti i animira posmatrača.

     Umetnička grupa ST.ART osnovana je u Beogradu, sa ciljem da adekvatno predstavi realističan način likovnog stvaranja i tradicionalne likovne vrednosti. Njeni osnivači (Petar Mošić, Predrag Đukić, Jelena Vićentić i Ivan Milenković) zamislili su ovu umetničku grupu kao radno jezgro oko kojeg će se širiti veći broj mladih likovnih umetnika, sa ciljem pomaganja i promovisanja nezavisnog umetničkog stvaralaštva koji neguje realizam kao vid umetničkog izražavanja. Akcenat je na tradicionalnim umetničkim formama.

     U vremenu koje nalaže da svoju istinsku prirodu potčinimo očekivanim društvenim normama, ovi umetnici insistiraju na izražavanju nedodirljivih vidika svoje intime kroz klasične slikarske medije. Uprkos nametnutim i očekivanim šablonima, njihovo stvaralaštvo na ovaj način dozvoljava podsvesti da proviri i progovori.

Petar Mošić

Predrag Đukić

Samostalni umetnik, živi i radi u Beogradu. Rođen 15. juna 1981. godine u Beogradu. Srednju školu za dizajn završio 2000. godine. Upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Diplomirao  je 2007. godine na Odseku zidno slikarstvo, smer Restauracija i konzervacija. Od 2009. godine član ULUS-a, a od 2012. član i ULUPUDS-a. Učestvovao na više kolektivnih i grupnih izložbi. Učesnik na Internacional Summer Art Camp-u 2010, 2011, 2012, 2014, 2015. i 2016. u Nađkerešu, u Mađarskoj. Od 2016. godine član umetničke grupe ST.ART.

Ivan Milenković

Rođen 1988. godine u Leskovcu. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 2012. godine, slikarski smer. Učestvovao na više grupnih i imao pet samostalnih izložbi. Stipendista Letnje akademije u Salcburgu 2012. godine. Dobitnik prve nagrade na 53. Oktobarskom likovnom salonu u Leskovcu 2015. godine i 2016. godine i prve nagrade Fakulteta likovnih umetnost za mozaik 2012. godine Rezidencionalni boravak u Belgiji 2014. godine. Učesnik na međunarodnoj izložbi „Nord art“ u Nemačkoj 2016. godine Član ULUS-a. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Jelena Vićentić

Rođena 1988. godine u Beogradu. Završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 2012. godine, slikarski smer. Učestvovala na više grupnih i imala četiri samostalne izložbe. Stipendista Letnje akademije u Salcburgu u Austriji 2011. godine. Stipendista Letnje akademije u Traunkirhenu u Austriji 2012. godine. Dobitnica Nagrade „Stevan Knežević“ Fakulteta likovnih umetnosti 2012. godine Rezidencionalni program GLO’ART u Belgiji 2014. godine Član i osnivač umetničke grupe ST.ART. Trenutno živi i radi u svom ateljeu u Beogradu.

Petar Mošić

Rođen 11. 6. 1981. godine u Beogradu. Završio master studije na FLU u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Upisao doktorske umetničke studije na FLU 2013. godine, mentor prof. Anđelka Bojović. Učestvovao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnik više nagrada.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja