event_note Изложба
28.09.2017 - 08.10.2017 access_time 20:00

НОА – Изложба „Замрзнути тонови“ до 8. октобра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
28.09.2017 - 08.10.2017 access_time 20:00

НОА – Изложба „Замрзнути тонови“ до 8. октобра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Ауторска изложба фотографија Марка Ристића „Замрзнути тонови“отворена је у четвртак, 28. септембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба се реализује у оквиру фестивала Нови Сад Опен Арт 2017 који промовише уметнике до 35 година и приближава савремену уметност грађанима кроз интерактивне садржаје.

На изложби су приказане фотографије са свих концерата које су настале током претходних девет година – од Goblina, чији је официјални фотограф, преко концерата локалних бендова, до величина попут The Podigy, Slayer, The Killers и Marilyn Manson..

Марко Ристић је један од активнијих концертних фотографа који је познат по томе што ради као официјални фотограф бендова Goblini и Ritam nereda, и као официјални фотограф Exit Festivala и још неколико регионалних фестивала, као и главни и одговорни уредник магазина Hardwired, некадашњег Nocturne магазина.

Изложба „Замрзнути тонови“ је специфична по томе што почиње ексклузивним наступом неког домаћег бенда који до сада није виђен, па ће и овога пута бити тако, с тим што аутор инсистира на томе да то остане изненађење којим ће обрадовати све који дођу на отварање изложбе. Сигурно је да ће то бити неки од водећих састава у региону.

„Док посматрам фотографије Марка Ристића, стичем утисак да користећи дводимензионалан медиј, он у ствари успева да нам дочара трећу димензију и да нас уведе у тај чаробан свет rock and roll-a где ми, као пуки посматрачи, у ствари постајемо активни сведоци тог догађаја који само што не успевамо и да “омиришемо”. Његове фотографије су непредвидиве и пуне оних лепих изненађења, не само када смо пасивни посматрачи истих, него када смо и сами мета његовог објектива. Пратећи Марков развој последњих пар година, нестрпљив сам да видим у ком правцу ће даље ићи и шта то лепо можемо очекивати од њега у будућности“ рекао је Голуб, фронтмен бенда Goblini  о Марковим фотографијама.

Изложба „Замрзнути тонови“ ће бити отворена до 8. октобра и сви који су заинтересовани ће моћи да је виде у Клубу „Трибина младих“ Културног Центра Новог Сада.

О аутору

Рођен је 14. октобра 1985. године у Обреновцу. Сфера интересовања отишла је далеко од занимања електротехничара аутоматике, али ту диплому и даље чува негде у фиоци, злу не требало. Велики је заљубљеник у рок културу и промоцијом исте се бави већ 16 година. Каријеру је почео као водитељ на радио Обреновцу где је уређивао и водио две емисије. Био је дописник разних магазина на територији Балкана. Био је главни и одговорни уредник Nocturne магазина, последње штампане публикације која се бавила рок музиком. Радио је као сниматељ и монтажер. Тренутно ради као главни и одговорни уредник портала Hardwired и менаџер бенда Ритам нереда. Страствени колекционар винила. Фотографијом је почео да се бави са жељом да пренесе атмосферу са концерата које редовно посећује. Не воли за себе да каже да је фотограф, већ заљубљеник у концертну фотографију. Официјални фотограф бенда Goblini (већ седам година), официјални фотограф бендова Ritam nereda и Mortal Kombat. Официјални фотограф Exit Festivala, официјелни фотограф Lake Festa у Никшићу. Радио као официјални фотограф за концерте бендова као што су Iron Maiden, Green Day, Whitesnake, Judas Priest, Toto, Billy Idol Иза себе има 3 самосталне изложбе у Београду, Бечу и Обреновцу.

О изложби:

..и покретне слике

„На концерту си. Усијање. Енергија уметника тече са бине као бујица. Чујеш како вриште људи око тебе, осећаш њихове покрете, масу помера исти ритам. Препушташ се без поштеде, заборављаш свет. Ништа друго није важније ни лепше, хоћеш да та екстаза траје вечно.

 Погледај сваку појединачну фотографију „Замрзнутих тонова“ и осетићеш зов рок концерта на којем си био, на којима желиш да будеш, које сањаш. Чекај да се покрет настави звуком и хуком у твојој машти и осетићеш магију рокенрола… културе живота и побуне која је од 50-их до сада променила свет. У мери да се учи у школама и на универзитетима. Наравно, не код нас, за то је потребно друштво које има идентитет или бар спознаје да га осим у култури све мање може имати. Историја света је прича насиља и лепоте, ратова и уметности.

 Шта је лепота у покретима и тоновима ознојених мушкараца и жена на сценама, у бекстејџевима, рововима и маси које је Марко замрзнуо својим фотографијама? Више од уграбљеног тренутка, сликовитости актера и лепоте композиција кадрова изабраних фотографија, то је ликовност заједничке исконске потребе за прославом живота кроз музику. Племенска, религиозна, дворска, оперска, џезерска, рокерска, техно, како се већ кретала историја различитих цивилизација света… Овековечено добро зезање као основна потреба. Прикључи се.“

Пише Растко Шејић

Бранко Голубовић Голуб / Goblini

„Док посматрам фотографије Марка Ристића, стичем утисак да користећи дводимензионалан медиј он уствари успева да нам дочара трећу димензију и да нас уведе у тај чаробан свет rock and rolla где ми, као пуки посматрачи, у ствари постајемо активни сведоци тог догађаја који само што не успевамо и да “омиришемо”. Његове фотографије су непредвидиве и пуне оних лепих изненађења, не само када смо пасивни посматрачи истих, него када смо и сами мета његовог објектива. Пратећи Марков развој последњих пар година, нестрпљив сам да видим у којем правцу ће даље ићи и шта то лепо можемо очекивати од њега у будућности.“

Реми/ ELEMENTAL

„Публика не зна колико је тешко наћи концертног фотографа који умије ухватити „онај“ посебни тренутак… Ако му у томе пође за руком да ухвати тренутак који је и члановима бенда посебан, знаш да си нашао особу која објективом умије забиљежити чаролију. Она се појави тек на час и само је вјешто око види. А Марко је управо такав… Желим му још пуно изврсних концерата и сјајних фотографија!“

Немања Којић Којот/ HORNSMAN COYOTE, ex-EYESBURN

„Мислим да се рад Марка Ристића може дефинисати као професионална уметничка  rock фотографија. Свака фотографија има вишедимензионалну перспективу. Оно што је најбитније је да изражава емоцију коју музичар у тренутку даје. Углавном, Марку бих дао да без било какве ауторизације објави моје фотографије било где и било када, јер имам апсолутно поверење у његов рад.“

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања