event_note Циклус
18.10.2014 - 18.10.2014 access_time 24 часа

Небојша Живковић и пријатељи – NIGHT OF PERCUSSION

Циклус: Нови звучни простори
location_on Велика сала
event_note Циклус
18.10.2014 - 18.10.2014 access_time 24 часа

Небојша Живковић и пријатељи – NIGHT OF PERCUSSION

Циклус: Нови звучни простори
location_on Велика сала

НЕБОЈША ЈОВАН ЖИВКОВИЋ

Почео је своју солистицку каријеру 1984 у Немачкој , још за време својих студија.

Од тада па до данас успео је да изгради себи репутацију као један од првих европских солиста на маримбафону и удараљкама. Његове турнеје водиле су га кроз готово све земље Европе, Јапан, Тајван, Кореју, Мексико и редовно у САД.

Знацајан део његовог извођацког репертоара посвећен је савременој музици, тако да су многи европски композитори написали композиције за њега. Последњих година свирао је концерте за маримбу и оркестар са Штутгартском Филхармонијом, Радијским Симфонијским Оркестром Хановер, Дрзавним Оркестром Солун, Пољским Филхармонијама из Косалина и Ополе, и др.

Године 1995. имао је свој премијерни наступ у познатој бецкој концертној сали „Конзертхаус“ као солиста са Аустријским Камерним Симфоничарима. Са истим оркестром снимио је и ЦД са концертом Даријуса Милоа (Darius Milhaud).

Година 1997. била је значајна по премијерном извођењу његовог другог концерта за маримбу и оркестар у цувеној Херкулес сали (Herkulessaal) у Минхену, у пратњи Минхенског Симфонијског Оркестра. У току наредних десет месеци након премијере тај концерт имао је десет изводјења у Европи и САД, а у фебруару 98 снимљен је за Баварски Радио (Bayerischer Rundfunk).

Током 1998. значајни су концерти у Јапану, где је у августу Живковић свирао свој други концерт за маримбу у ОСАКИ, затим рецитали у Шведској, Грцкој, као и два пута за Тајпеи, (Тајван) и Кореју са рециталима и мајсотрским курсевима за удараче и композиторе. Двехиљадита година донела је значајна изводђења његових дела по свету, – измедју осталог и премијерно изводјење новог концерта за удараљке/вибрафон и оркестар у фебруару у Енглеској, као и знацајно изводјење његовог другог концерта за маримбу у Кенеди Центру , Wasington, USA.

Своја дела, као и дела других композитора, снимио је до сада на 5 компакт дискова, који су издати у разним европским дискографским кућама. Поред концертне и композиторске активности, Живковић редовно држи мајсторске курсеве за маримбафон у Немачкој и Аустрији, Пољској и другим европским земљама. Као гост држао је семинаре на многим Академијама у Европи и САД, измедју осталог на Бечком конзерваторијуму, на Академијама у Грацу, Инсбруку, Маинцу, Сарбрикену, Београду, као и на око 30 Америцких Универзитета. (University of Michigan, University of Illinois, Rowan college, New Jersey, University of Maine, Cameron University, Oklahoma, Wichita State University, Kansas, California State University, Sacramento, Mannhattan School of Music, New York, i dr.)

Током 1996. и 1997. године живео је у САД где је као „visiting Professor“ предавао Marimbafon на познатој Harrt School of Music (University of Hartford, Connecticut) као и на University of Minnesota Minneapolis.

Живковић свира на специјалној YAMAHA маримби, коју је, по његовој замисли, направила фирма YAMAHA у Јапану 1997. године.

Овај инструмент прављен је посебно за њега и то само у једном једином примерку.

Више о Небојши Живковићу можете погледати на: http://www.zivkovic.de/homepage.htm

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања