event_note Промоција књиге
15.05.2024 - 15.05.2024 access_time 19.00

НЕсавршеНЕ – митови о женским менталним болестима и њиховом лечењу

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
15.05.2024 - 15.05.2024 access_time 19.00

НЕсавршеНЕ – митови о женским менталним болестима и њиховом лечењу

location_on Трибина младих

Промоција књиге НЕсавршеНЕ – митови о женским менталним болестима и њиховом лечењу др Лидије Васиљевић

Среда, 15. мај 2024. године у 19.00 часова

Клуб „Трибина младих” Културног центра Новог Сада

Учествују: психолошкиња, едукаторка и супервизорка трансакционе анализе, НЛП тренерица, психодрамска саветница Маја Павлов, књижевник Ненад Шапоња и ауторка књиге доц. др Лидија Васиљевић, психолошкиња, докторка политичких наука, магистарка студија рода, психотерапеуткиња, едукаторка психодраме и активисткиња.

Књига „Несавршене“ представља политичку и психолошку али пре свега феминистичку анализу традиционалистичког патријархалног виђења и третирања нормалности жене, те митова о женским менталним болестима кроз историју.

Кроз систематизацију која је хронолошки обухватила период од првих подела на нормално и патолошко до данашњих вишеслојних и конзумерских виђења проблема у исхрани, сфери сексуалности, постављања граница, опсесивно-компулзивних поремећаја и других дијагностичких категорија понуђено је алтернативно виђење жене и њеног психолошког здравља, као и деконструкција стратегија патологизације у оквирима психијатрије и психотерапије. Главне јунакиње ове студије су клијенткиње, пацијенткиње али и све друге жене које су тако процењиване у односу на учитане родне улоге, отпоре које су томе пружале, као реперкусије које су услед пружања отпора трпеле. Ово је прича о вештицама, хистерији, порекнутој сексуалности и објективизованим телима.

Такође је и анализа вишеструко дискриминисаних категорија клијенткиња али и прича о самим психотерапеуткињама и њиховом трновитом путу креирања приступа и метода који су окренути слободном развоју капацитета жена и целог друштва.

Тема којом се ауторка бави, иако је обрађена стручним језиком, испричана је питко и јасно, тако да је намењена широком кругу читатељки и читатеља.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања