event_note Изложба
25.02.2013 - 08.03.2013 access_time 20 сати

Нада Денић и Милан Јакшић (слике)

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
25.02.2013 - 08.03.2013 access_time 20 сати

Нада Денић и Милан Јакшић (слике)

location_on Ликовни салон КЦНС

Iako je po osnovnoj vokaciji vajarka, Nada Denić se kontinuirano bavi slikarstvom i grafikom. Njeno interesovanje je konstantno okrenuto ka prirodi. Inspirisana tom “spoljašnjom” prirodom i pejzažom umetnica dopire do vlastite slikarske prirode. Zbog toga u njenoj slici ne treba tragati za izgledom prirode nego je potrebno prihvatiti samostalnu prirodu slike same, prirodu koja poseduje autentični pikturalni ritam, tenziju likovnih elemenata (linija, gest, boja, kolorit, kompozicijski ritam…). Umetnica „objavljuje“ motivski razlog svom slikarskom povodu – diskretno naznačavajući crteže biljki i travki apliciranih preko snažnih bojenih vertikalnih gestova materijalizovanih slojevitim nanosima bojene materije…

…Korpus Jakšićevih novih slika sa raznim verzijama ispisane reči komunismus nudi jedan sasvim drugačiji rezultat: ovde se radi se o  direktnoj informaciji, o konceptualistički preciznom usmeravanju umetnikovog (i posmatračevog) fokusa na socijalni, politički, društveni koncept. Međutim, Jakšićeve slike sa tekstom kommunismus,  ništa ne propagiraju. One su nastale u specifičnoj atmosferi tranzicijske krize u Srbiji i imaju autentično subjektivističko značenje. Ovde se radi o autobiografskim reminiscencijama, o sećanju, o  jednom personalizovanom stavu umetnika u kriznim vremenima. Milan Jakšić  u svojim slikama varira tipografiju, prolazi kroz različite letričke koncepte i senzibilitete, ispisuje slova primerena grafičkoj „modi proteklih sezona“. Zbog toga se slike iz ciklusa Komunismus ne mogu „vezivati“ za koncepte slika sa letričkim znacima i rečima iz vremena Dade, kubizma, nadrealizma, neoavangarde, konceptualizma iz sedamdesetih godina dvadesetog veka ili iz postmodernističkog slikarstva – jer nisu deo nekakve  smišljene konceptualne i artficijelne strategije. Jakšićeve slike sa natpisom Komunismus imaju svoje drugačije poreklo i zato su prvenstveno ekspresivnog značenja; ta reč u njegovoj slici jeste sublimna autobiografska zabeleška; jedna elegična reminiscencija na prošlost i na neka „stara dobra vremena“ –  sve češće prizivana u vremenu jedne dugotrajne i transformišuće krize… (Sava Stepanov)

BIOGRAFIJA-MILAN JAKŠIĆ

Rođen 1952. godine u Osijeku, Hrvatska. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1977. godine. Od 1975 do 1979. godine studirao na Likovnoj akademiji u Novom Sadu. Član SULUV-a od 1985. godine. Od 1993. godine do 2002. bio je predsednik Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Izlagao na više od 200 kolektivnih i 14 samostalnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. Dobitnik je Zlatne značke KPZ Srbije 1999,  Nagrade Grada Pančeva 2006. godine i Nagrade Iskra kulture Vojvodine za 2007. godinu, Nagrade Zlatna arhiva Srbije za 2009 godinu. Živi i radi u Pančevu. Osnivač i organizator Manifestacije Bijenale crteža Srbije od 2007. godine i Međunarodnog gafičkog Bijenala Eks Librisa od 2006. godine.

www.milanjaksic.in.rs

BIOGRAFIJA- NADA DENIĆ

Rođena 1954. godine, Koljani, Dalmacija, Hrvatska. Završila likovnu akademiju u Beogradu 1979. godine.  Godine 1981. završila postdiplomske studije na odseku vajarstva u Beogradu. Član je ULUS-a od 1980 godine. Izlagala na više od dvesta kolektivnih i 15 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu Živi i radi u Pančevu.

www.nadadenic.in.rs

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања