event_note Концерт
06.12.2018 - 06.12.2018 access_time 20:00

Музика тишине и контемплације – ОПУС НЕО у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
06.12.2018 - 06.12.2018 access_time 20:00

Музика тишине и контемплације – ОПУС НЕО у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

К О Н Ц Е Р Т

Циклус Озвучавања

Опус Нео

Пројекат Гурђијев

Србија/Француска

 

Музика тишине и контемплације

Продукција Опус Нео уз подршку Француског института у Србији

 

Ивана Граховац, чело

Оливиер Маурел, клавир

Гости:

Мања Ристић, виолина

Маја Ђорђевић, видео

 

Четвртак, 06. децембар

20 часова

Градска кућа, Свечана сала

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

ПРОГРАМ:

Chant from a Holy Book

Dervish Chant and Dance

Sayyid Chant and Dance

Persian Dance

Prayer and Despair

Sayyid Chant and Dance

Armenian song

Assyrian Women Mourners

Douduki

 

 

Пројекат Гурђијев, актуелан последњих неколико година, представљен је на великом броју концерата у Француској током 2017. и 2018. године у сарадњи са музичарима различитих култура, праксе, на раскрсници џеза, традиционалне музике, импровизације и класичне интерпретације. Наредне године биће представљен публици широм Француске и Србије током турнеја, када ће наступити у сарадњи са гостујућим музичарима.

Дуо Ивана Граховац / Оливиер Маурел изводи ову контемпативну и дубоку музику кроз писану и импровизациону интерпретацију, игру звучних текстура, мелодија и хармоније са контарпунктним елементима, истраживајући волумене азијских ритмова, плеса дервиша и саида, химни и молитви. Спој сакралне и фолклорне музике нуди мост између медитације и плеса, свести и транса.

 

Фото: Christian Caulas

 

Георгиј Ивановић Гурђијев (1877 – 1949) грчко-јерменског порекла, човек који је преузео улогу да промени духовну атмосферу Запада, учитељ плеса, филозоф, психолог, писац, и што је најважније – човек који је овладао дубоким поимањем људске природе.

У књизи „Наш живот са господином Гурђијевом“ де Хартман описује свој сусрет са Гурђијевом и емиграцију из Москве на Кавказ, у Константинопољ, Берлин и на крају у Француску, где је 1922. године Гурђијев основао Институт за хармонични развој човека у замку Le Prieuré близу Париза. Након бројних експедиција у средишњој Азији Гурђијев проучава изворе изгубљеног знања, свет уметност и специфичне обрасце ритуала, музике и плеса где сакупља и асимилује традиционалну музику Истока. Око 1920. године Гурђијев у сарадњи са Томас де Хартманом (1885 – 1956), који је у то време био чувени композитор, ради на музици за „покрете“ и на другим композицијама. Компонује 5 књига за клавир и перкусије ослањајући се на веома старе усмене и ретко записписане материјале који се односе се на монофонску музику. Са становишта Гурђијева, музика, као и друге традиционалне науке, пре свега, треба да води људе пробуђењу. Ова музика носи одјек старих традиција из обреда древних храмова, специфичних звукова православне литургије и духовних светковина.

Целокупни репертоар снимио је пијаниста Алан Кремски, а затим Кејт Џарет који је посетио овај репертоар почетком 80-их година. Недавно је дуо Tsabropoulos / Lechner снимио део репертоара за ECM.

 

Опус Нео је музичка продукцијска организација која је актуелна у Француској и Европи од 2011. године на челу са Оливие Морелом. Креације и пројекти Опус Нео су до сада путовали широм Европе у различитим саставима и пројектима: Piano et Mediterannee, Led Zep Session и сада Gurdjieff project у сарадњи са разним уметницима (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys…) на многобројним фестивалима.

 

Ивана Граховац, виолончело

Ивана је рођена у Београду где је дипломирала виолончело на ФМУ у Београду. Магистарске студије завршава на Краљевском музицком колеџу у Лондону и Eastman School of Music, Rochester, САД. Барокно виолончело усавршава у Лиону. Активна је камерна музичарка, наступала је са ансамблима класичне музике и бави се интерпретацијом и ширењем нове музике. Истражује различите приступе у музичком стваралаштву у распону од класичне музичке интерпретације, креативне импровизације, интегрисања електронске музике и акустичних инструмената. Компонује за позориште и филм, плесне представе и широку палету различитих мултимедијалних представа и пројеката. Уз бројне наступе широм Европе сарађује са великим бројем академских композитора, филмских и позоришних редитеља и уметника. Редовно је наступала са Београдским барокним солистима и Макрис симфонијским оркестром и активан је члан ансамбла за интерпретацију нове музике Studio6 и дуа Eruption.

  1. године са Мањом Ристићем оснива уметничко удружење Аурополис које се бави подржавањем различитих мултимедијалних наступа, одржавањем радионица и семинара, мотивације младих уметника и помовисањем нове и импровизационе музике, као и барокне интерпретације. Са пијанистом Оливијем Маурелом почиње сарадњу 2012.године у Француској на пројекту Опус Нео.

Ивана је такође инструктора Tai Chi Chuan и Qi Gonga у школи „Умеће Чија“ из Француске.

Оливиер Маурел, клавир

Рођен 1975. године у Марсеју. Почео је да свира клавир са седам година, а крајем деведесетих открива џез музику и импровизацију. Након првог циклуса студија на Cité de la Musique у Марсеју, уписује Conservatoire National de Région de Marseilles где је завршио своје високошколско образовање и стекао диплому 2005. године у класи Philippe Renaud. Редовно наступа са Cosmicmaurel Trio на CNR Марсеј, Porquerolles Jazz фестивалу и на многим другим фестивалима и међународној сцени. Добитник јазз награда Côte d’Azur, Odessa Jazz Fest, La Meson Piano Festival, Young Jazz European Meeting Belgija, Ajmi Avignon, Open Jazz Chernigiv, француски институт Сентрум у Кијеву …

Активан је у еклектикалним пројектима у потрази за хуманистичком и универзалном музиком. Године 2011. оснива компанију Опус Нео која је до сада продуцирала бројне пројекте : The Triumph of Bushmen, Piano & Mediterranean, Gurdjieff Project, Led Zep сесије… Сарађује са џез и класичним музицарима, као сто су Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Ивана Граховац, Philippe Botta, Maria Simoglou, Michel Véronique, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys… Од 2005. године његова наставна активност је густа и богата искуствима, семинарима клавира, музичким радионицама, школским интервенцијама, записима за писање младих ансамбала. Посвећује се компоновању музике за соло клавир и ради на музичком стварању за live show.

Мања Ристић, виолина

Рођена је у Београду. 2001. дипломирала на Музичкој академији у Београду и 2004. Royal College of Music, Лондон, са PGDip, Solo / Ensemble Recitalist. Као соло, камерни и импровизациони музичар наступа широм Европе и даље, у сарадњи са диригентима и извођачима, мултимедијалним уметницима, визуелним уметницима, песницима, театром и филмским режисерима. Током дипломских студија у Београду почиње сарадњу Иваном Граховац, која формира електроакустички дуо ЕРУПТИОН, која крајем деведесетих доноси прогресивне приступе у инструменталној импровизацији на београдској музичкој сцени. Након завршетка PGDip -а креће се према мултимедијалним уметностима, као и истраживању у области инструменталне електроакустичке музике. Са ЕРУПТИОН-ом и кроз бројне сарадње са импровизаторима и композиторима електронске музике наступа у Великој Британији, Француској, Данској, Италији, Холандији, Немачкој, Аустрији, Мађарској, Словенији, Хрватској… Она је такође оснивач и уредник портала supernovapoetry.net; оснивач и уредник веб радија ArtSync посвећен експерименталним звуковима. Представља нови систем графичких нотација откривајући скривене капацитете инструмента кроз креативне мотиве иза система – од метаприроде извођења музике, сврхе тумачења до поезије инструменталних звучних капацитета.

Маја Ђорђевић, видео

Рођена у Београду 1976. Драматург, сценски редитељ, истразивач у области аудио-визуелне интеракције, морепловац, видео и диск џокеј. Дипломирала је на Сорбони у области драматургије, са тезом на тему музикалности одабраних  драмских текстова. Живећи креативност у сваком смислу, поред бројних других активности бавила се различитим аспектима мултимедијалних уметности укључујући видео арт инсталације, звук, импровизацију и дизајн. Њен визуелни израз најчешће је резултат интуитивног дијалога са звуком и релативизовања поља перцепције.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања