event_note Концерт
19.04.2024 - 19.04.2024 access_time 19.00

Музички циклус „Бразилијана“ у Србији и Црној Гори

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
19.04.2024 - 19.04.2024 access_time 19.00

Музички циклус „Бразилијана“ у Србији и Црној Гори

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

АртЛинк у сарадњи с Амбасадом Бразила кроз концерте и радионице представља музику два најзначајнија бразилска композитора – Карлоса Гомеша и Вила-Лобоса. Циклус радионица и концерата биће представљен у Новом Саду, Крагујевцу, Београду и Црној Гори.

Антонио Карлос Гомеш (Antônio Carlos Gomes, 1836–1896) је најистакнутији бразилски композитор романтичног периода, једини композиотор који није био из Европе, а био је прихваћен и успешан као оперски композитор у Италији, током „златног доба опере“. Компоновао је опере у италијанском стилу са националним темама.
Хеитор Вила-Лобос (Heitor Vila-Lobos, 1887–1959) бразилски композитор, диригент, фолклориста, учитељ, највећа музичка и јавна личност у Бразилу, која је на сваки могући начин допринела развоју бразилске музичке културе. Постао је познат по синтези стилских карактеристика бразилске народне и европске академске музике.

Први циклус радионица се реализује у сарадњи с Асоцијацијом гитариста Војводине у клубу „Трибина младих” у Културном центру Новог Сада, 17, 18. и 19. априла.
Пијанисткиња Јулија Бал ће у петак 19. априла у 16.00 часова одржатии предавање и презентацију аранжмана гитарских Етида Вила-Лобоса за клавир.

Концерт младих уметника одржаће се у Градској кући у Новом Саду 19. априла у 19.00 часова, а гост концерта биће и пијанисткиња Јулија Бал. На програму ће бити Соната за гудаче Карлоса Гомеша, као и Етиде за гитару Вила-Лобоса.
Након концерта у Новом Саду следе радионице и концерт у Крагујевцу на Ђачком тргу 17. маја, у Београду два концерта, на Београдској тврђави на Платоу код Победника 21. јуна и 7. септембра у накнадно најављеном простору.
АртЛинк позива младе уметнике, солисте и ансамбле да се пријаве за радионице на  [email protected]
Пријаве за радионице у Новом Саду трају до 15. априла, Крагујевцу до 10. маја и у Београду до 1. јуна за младе уметнике, за солисте и ансамбле.
Најбољи извођачи биће позвани да наступе на XII АртЛинк фестивалу 2024.
Музички циклус БРАЗИЛИЈАНА у Србији и Црној Гори одржава се уз подршку Амбасаде Бразила и у сарадњи са Културним центрум Новог Сада, Градом Новом Садом, Асоцијацијом гитариста Војводине, Музичком школом „Др Милоје Милојевић” из Крагујевца, Београдском тврђавом, те музичким школама у Београду. Уметнички директор је Јованка Вишекруна Јанковић.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања