Милан Матавуљ, објекти/папир маше

Тип најаве: Изложба
Датум: 23/12/2013 До: 15/01/2014
Време: 20 сати
Локација: Ликовни салон КЦНС

m.matavulj2Изворно ангажован око ове идеје, која је последњих деценија еволуирала у колективној свести човека и достигла врхунац у, већ универзално формираном освешћењу о неопходности тзв. одрживог развоја, стоји уметник пред јавношћу са својим делима. Са надом да је његов напор макар мало допринео овој херојској и одговорној мисији уметник поручују да развој средине мора да подразумева мудро коришћење природних извора и технолошки напредак усаглашен са могућностима нашег природног окружења да тај степен развоја интегрише без нарушавања природне равнотеже, тако да наше природно окружење, нашој деци, од којих смо га позајмили на извесно (кратко) време, вратимо, ако не болје, а оно барем онолико квалитетно какво смо затекли када смо почели њиме да располажемо.

Oви радови рефлексија су универзалне тежње свеколиког човечанства да успостави равнотежу са природом која га окружује, једином и јединственом, и са друге стране растуће колективне свести да само успоставлјени еквилибријум са природним окружењем значи наш опстанак. Мултимедијални, и мултидисциплинарни приступ у реализацији ових радова резултовао је још једном поруком од ништа мањег значаја од оне чисто уметничке, а то је она о неопходности заштите животне средине, изречена симболичким језиком ових дела. Утолико је и овај концепт дискретно и деликатно ангажован у нашој стварности, као уосталом и сваки други уметнички концепт... (Аутор)

милан матавуљБиографија

Рођен је у Бањалуци, 1948. године.Академију уметности завршио 1988. године у Новом Саду.Сликарство студирао код професора Милана Сташевића, вајарство код професора Томе Каузларића, а историју уметности код проф. др Катарине Амброзић.Дипломирао 1996. год. на одсеку графике у класи професора Живка Ђака.Члан је СУЛУВ-а, СУЛУЈ-а, Удружења ликовних уметника Републике Српске, Интернатионал ассоциатион оф арт – (ИАА АИАП) УНЕСЦO, УЛУСа, Уметничког братства манастира Тавна. Излагао на преко 200 колективних изложби у землји и иностранству (Аустрија, Мађарска, Белгија, Холандија, Енглеска, Македонија, Република Српска, Хрватска, Нјемачка, Бугарска, Јапан, САД).

Ради као редовни професор ПМФ-а, Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Бањалуци.

15Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language