event_note Концерт
01.03.2013 access_time 20 сати

Мезеи Силард квинтет

location_on Трибина младих
event_note Концерт
01.03.2013 access_time 20 сати

Мезеи Силард квинтет

location_on Трибина младих

О концерту и музичарима:

Концепт слободне импровизације у оквиру импровизоване музике може се представити чином музичара-извођача којим настаје потпуно нова, заокружена и смислена музичка целина. Она је у односу на креацију створену писаним путем темпорално ограничена и може бити делимично или чак потпуно ослобођена унапред припремљеног музичког материјала. Настаје од првог звука у простору и сваки следећи потез, сензибилитет и фундус знања извођача одређује њен правац формалног и садржајног развитка. Слобода у стварању гради се на темељима општих законитости музике као такве и одсуству правила које налажу жанровски принципи појединачних епоха у историји музике.
Настанак сарадње продукт је рада Силарда Мезеија (Mezei Szilárd), композитора и виолисте са епитетом најбољег овдашњег авангардног музичара, и његовом ангажману на пољу обучавања и популаризације импровизоване музике међу млађом генерацијом новосадских музичара. Поред радионица споменутог композитора под називом LEVEGŐ – ВАЗДУХ – AIR 2011. и 2012. године, везује их и заједничко учествовање на концертима и студијским пројектима. 

Мезеи Силард је рођен 1974. у Сенти. Нижу и средњу музичку школу (одсек- виолина) завршио у Сенти и Суботици. Четири године је студирао композицију на Факултету музицке уметноси у Београду, у класи професора Зорана Ерица. Као композитора првенствено га интересује спрега између импровизације и композиције, џез и народна музика. Активно се бави и позоришном музиком. Свира и аутентицну народну музику и импровизативну музику на бази народне музике. Учествовао на Војвођанским мађарским музичким вечерима 1998.године са Гудачким триом, 2000. године са композицијом Чувалица, а 2001. са композицијом Тибетански брзи (2). Гудачки трио му је изведен и на међународном фестивалу савремене музике “ ONDINE 98″ у Роверету, Италији. На међународној Трибини композитора 1998. године за композицију (TRIO) за флауту, клавир и удараљке у категорији студентских композиција освојио трећу награду. 2000. године добио Стеријину награду за музику у представи Припитомљавања. 
Као предавач и учесник сарађивао у више радионица за импровизовану музику, као и у радионицама за интуитивну музику на курсевима за развој личности. Тренутно води Mezei Szilárd Trio, Mezei Szilárd Quintet и Mezei Szilárd Ensemble, и сарађује у више формација (дуо, трио, итд.) савремене импровизоване музике.

Szilard Mezei

Андреа Берендика (1984) је завршила Академију уметности у Новом Саду на одсеку за флауту у класи проф. Лауре Леваи-Аксин. Током школовања је учествовала на многим фестивалима и међународним такмичењима где је остварила запажене резултате. Након студија посвећује се импровизованој музици и истражује могућности свог инструмента изван његове уобичајене употребе. Наступ на овогодишњем фестивалу „Јазз, импровизована музика“ у Кањижи скренуо је пажњу на њене извођачке квалитете. 

Тијана Станковић (1984) дипломирани теоретичар уметности, тренутно је на мастер студијама етномузикологије у класи др Ницеа Фрацилеа, редовног професора на Академији уметности у Новом Саду. Свира виолину и активно се бави извођаштвом у оквиру различитих музичких жанрова – од традиционалне, преко импровизоване музике, па све до савремених тенденција популарне музике. Најдража награда јој је лауреат на међународном такмичењу у Браили (Румунија), у саставу вокални трио.

Марина Џукљев (1983) је дипломирала на одсеку за клавир на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Владимира Огаркова. Остварила је низ успешних наступа у земљи и иностранству, како солистички, тако и у камерним саставима. Добитница је бројних награда и признања на такмичењима. Сарађује са ансамблом Новосадског позоришта (Úјвидéки Сзíнхáз) у представи „Бержиан и Дидеки“ у адаптацији Кате Ђармати (Гyармати Ката) и Кинге Мезеи.

Акош Кесег (1991) виолиниста, поред факултетских студија на Пољопривредном факултету у Новом Саду похадја студије класичне музике на програму АБРСМ у оквиру средње музичке школе Исидор Бајић код професора Чаба Зима. Познавач и љубитељ фолклора Карпатског базена, активно бави извођаштвом аутентичне мађарске народне музике. Импровизованом музиком се упознао у оквиру радионице Мезеи Сзилáрд-а 2012. године под називом LEVEGŐ – ВАЗДУХ – AIR.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања