event_note Koncert
07.07.2013 access_time 19,30 sati

Mešoviti hor CAMERATA MUSICALE (Vejherov, Poljska)

location_on Tribina mladih
event_note Koncert
07.07.2013 access_time 19,30 sati

Mešoviti hor CAMERATA MUSICALE (Vejherov, Poljska)

location_on Tribina mladih

Vejherovski mešoviti hor „ CAMERATA MUSICALE” je osnovan 7. decembra 2011. godine, a svoj debi je imao 14. januara 2012. Profesionalne i lične biografije članova hora su raznolike, ali sve ih vezuje ljubav prema muzici i pevanju. Nekoliko članova su muzičari, ali većina su amateri. 
Aleksandra Janus je dirigent i umetnički direktor.
Uprkos svojoj relativno kratkoj istoriji, ovaj hor je uspeo da ostavi trag svog prisustva u životu Vejherova tako što je inicirao, oranizovao i izveo mnogobrojne koncerte. Među najznačajnijim događajima su:
– „Per Crucem Tuam” koncert u Vejherovu i Gdanjsku u martu 2012. godine (koncert posvećen Velikom postu, recitali i džez improvizacije sa čuvenim poljskim muzičarima: Cezari Paciorek i Maciej Sikala).
– Festival vojnih orkestara u Gdinji (23-24.06.2012.)
– 2 specijalne nagrade na XXIV Nacionalnom festivalu crkvene muzike u Rumiji (22.10.2012.)
– muzička pratnja svete mise prenošene na kanalu TV POLONIA (09.12.2012.)
– Koncerti božićnih pesama sa Koncertnim orkestrom Regionalne jedinice mornarice Graničara u Gdanjsku (Vejherovo and Gdanjsk) pod dirigentskom palicom Jaroslava Rivalskog
– muzička pratnja manifestacije „Verba Sacra 2013.” sa eminentnim poljskim glumcima: Danuta Stenka, Jerži Kiškis i pijanistom Cezarijem Paciorekom (14.01.2013.)
– muzička pratnja manifestacije Via Crucis u Vejherovu (29.03.2013.)
– koncert uživo u studiju Radio Gdanjska sa bendom FUCUS (06.04.2013.).
Hor je održao veliki broj drugih koncerata u Vejherovu, Luzinu, Keblovu, Bolševu i Gdinji.
Repertoar hora obuhvata i svetovnu i duhovnu muziku iz različitih perioda – od srednjevekovnih do savremenih. Posebnu pažnju poklanja duhovnoj a cappella muzici poljskih kompozitora kao što su: Vaclav z Šamotul, Stanislav Monjuško, Andrzej Borzim, Pjotr Jančak, Marek Jasinski, Mateuš Debski, Tomaš Kaznovski, ali isto tako hor izvodi i muziku Đovanija Perluiđija da Palestrine, Sergeja Rahmanjivova, Larsa Jansona i Ola Gjeiljo.Hor izvodi i poljsku narodnu muziku, sa posebnim akcentom na kašubske pesme, crnačku duhovnu muziku, muziku za hor i klavir, orkestarsku muziku i muziku za harmoniku i druge instrimente i ansamble. 

Aleksandra Janus – diplomirala sa počastima na Muzičkoj akademiji u Gdanjsku iz horskog dirigovanja kod profesora Zbignieva Bruna. Takođe je završila kurs orgulja Karola Hila u Drugostepenoj muzičkoj školi u Gdanji. Od 2007. godine sarađivala je sa ranim muzičkim timom Capella Gedanensisa, što je rezultiralo brojnim zajedničkim koncertima u Baltičkoj filharmoniji u Gdanjsku i Varšavskoj filharmoniji. Takođe je nastupala sa čuvenim poljskim umetnicima u okviru godišnjeg koncerta Poljske Radio-televizije, u komemorativnom serijalu „Poljski umetnici u čast Jovana Pavla II ”, na godišnjicu smrti pape Jovana Pavla II. Trenutno istovremeno student (Univerzitet u Gdanjsku) i profesor (muzika i oblikovanje sluha), Aleksandra Janus je učestvovala u raznim poljskim i međunarodnim radionicama, seminarima, takmičenjima i festivalima. Takođe je sarađivala i sa sledećim horovima: Cantores Veiherovienses, Hor Pomorske akademije u Gdanji, Hor Konaka Oca E. Dutkieviča. U decembru 2011. godine postala je glavni dirigent i umetnički direktor novoformiranog Vejherovskog mešovitog hora „Camerata Musicale”. Pored ove nove formacije, osvojila je dve specijalne nagrade na Međunarodnom festvalu duhovne muzike u Rumiji.

SONY DSC 20120115_1200_bfree_0099

www.facebook.com/CamerataMusHYPERLINK „http://www.facebook.com/CamerataMusicale“icale

http://www.youtube.com/CamMusicale

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja