event_note Концерт
07.07.2013 access_time 19,30 сати

Мешовити хор CAMERATA MUSICALE (Вејхеров, Пољска)

location_on Трибина младих
event_note Концерт
07.07.2013 access_time 19,30 сати

Мешовити хор CAMERATA MUSICALE (Вејхеров, Пољска)

location_on Трибина младих

Вејхеровски мешовити хор „ CAMERATA MUSICALE” је основан 7. децембра 2011. године, а свој деби је имао 14. јануара 2012. Професионалне и личне биографије чланова хора су разнолике, али све их везује љубав према музици и певању. Неколико чланова су музичари, али већина су аматери. 
Александра Јанус је диригент и уметнички директор.
Упркос својој релативно краткој историји, овај хор је успео да остави траг свог присуства у животу Вејхерова тако што је иницирао, оранизовао и извео многобројне концерте. Међу најзначајнијим догађајима су:
– „Per Crucem Tuam” концерт у Вејхерову и Гдањску у марту 2012. године (концерт посвећен Великом посту, рецитали и џез импровизације са чувеним пољским музичарима: Цезари Пациорек и Мациеј Сикала).
– Фестивал војних оркестара у Гдињи (23-24.06.2012.)
– 2 специјалне награде на XXIV Националном фестивалу црквене музике у Румији (22.10.2012.)
– музичка пратња свете мисе преношене на каналу ТВ ПОЛОНИА (09.12.2012.)
– Концерти божићних песама са Концертним оркестром Регионалне јединице морнарице Граничара у Гдањску (Вејхерово анд Гдањск) под диригентском палицом Јарослава Ривалског
– музичка пратња манифестације „Verba Sacra 2013.” са еминентним пољским глумцима: Данута Стенка, Јержи Кишкис и пијанистом Цезаријем Пациореком (14.01.2013.)
– музичка пратња манифестације Виа Цруцис у Вејхерову (29.03.2013.)
– концерт уживо у студију Радио Гдањска са бендом FUCUS (06.04.2013.).
Хор је одржао велики број других концерата у Вејхерову, Лузину, Кеблову, Болшеву и Гдињи.
Репертоар хора обухвата и световну и духовну музику из различитих периода – од средњевековних до савремених. Посебну пажњу поклања духовној а цаппелла музици пољских композитора као што су: Вацлав з Шамотул, Станислав Моњушко, Андрзеј Борзим, Пјотр Јанчак, Марек Јасински, Матеуш Дебски, Томаш Казновски, али исто тако хор изводи и музику Ђованија Перлуиђија да Палестрине, Сергеја Рахмањивова, Ларса Јансона и Ола Гјеиљо.Хор изводи и пољску народну музику, са посебним акцентом на кашубске песме, црначку духовну музику, музику за хор и клавир, оркестарску музику и музику за хармонику и друге инстрименте и ансамбле. 

Александра Јанус – дипломирала са почастима на Музичкој академији у Гдањску из хорског дириговања код професора Збигниева Бруна. Такође је завршила курс оргуља Карола Хила у Другостепеној музичкој школи у Гдањи. Од 2007. године сарађивала је са раним музичким тимом Capella Gedanensisa, што је резултирало бројним заједничким концертима у Балтичкој филхармонији у Гдањску и Варшавској филхармонији. Такође је наступала са чувеним пољским уметницима у оквиру годишњег концерта Пољске Радио-телевизије, у комеморативном серијалу „Пољски уметници у част Јована Павла II ”, на годишњицу смрти папе Јована Павла II. Тренутно истовремено студент (Универзитет у Гдањску) и професор (музика и обликовање слуха), Александра Јанус је учествовала у разним пољским и међународним радионицама, семинарима, такмичењима и фестивалима. Такође је сарађивала и са следећим хоровима: Cantores Veiherovienses, Хор Поморске академије у Гдањи, Хор Конака Оца Е. Дуткиевича. У децембру 2011. године постала је главни диригент и уметнички директор новоформираног Вејхеровског мешовитог хора „Camerata Musicale”. Поред ове нове формације, освојила је две специјалне награде на Међународном фествалу духовне музике у Румији.

SONY DSC 20120115_1200_bfree_0099

www.facebook.com/CamerataMusHYPERLINK „http://www.facebook.com/CamerataMusicale“icale

http://www.youtube.com/CamMusicale

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања