event_note Предавања
27.09.2013 access_time 17 сати

Медијска педагогија-Царево ново рухо

location_on Трибина младих
event_note Предавања
27.09.2013 access_time 17 сати

Медијска педагогија-Царево ново рухо

location_on Трибина младих

Медијска педагогија је међународни пројекат медијског образовања и медијско-информатичког описмењавања дванаестогодишњака из Француске, Немачке и Србије који развијају Медијски едукативни центар из Београда у сарадњи са Une Terre Culturelle из Марсеја и Centre Francaise из Берлина. Трећу, последњу фазу овог пројекта деца учесници из Београда, Новог Сада и Бечеја и гости из Француске, Немачке, Велике Британије и Америке урадили су у Новом Саду у ШОСО „Др Милан Петровић“. Ученици ове школе заједно са нама учествују и у другим међународним пројектима (Обојена права, Торба толеранције), а до сада су пута били у тиму Медијског едукативног центра у веома успешним медијским пројектима у Словенији и Немачкој.

Пројекат „Медијска педагогија“ је осмишљен као међународна, интерактивана, интеркултурална, образовна платформа за подстицање укључивања деце из маргинализованих група у процесе медијског описмењавања у интересу стварања нових, савремених модела наставе који у себи садрже елементе филма, анимације, радио програма и интернет технологија. Намењен је деци просечне старости од 12-14 година и њиховим наставницима који, радећи у мултиетничком и мултиконфесионалном окружењу стичу знања и вештине неопходне за брже усвајање савремених компјутерских образовних технологија, а подстичу дружење, развијање толеранције, схватање различитости и рушење стереотипа и предрасуда.

Основни циљ пројекта био је да мотивишемо децу-учеснике (а индиректно и њихово шире окружење) да у процесу рада на пројекту (осмишљавање тема за снимање кратког филма, анимације или радио емисије) размишљају, разговарају и разумеју које су основне вредности у животу и да креативним радом на продукцији медијских елемената пошаљу поруку својим вршњацима, родитељима, наставницима. У Новом Саду деца су радила комбиновану анимацију инспирисану добро познатом бајком „Царево ново рухо“ која им је помогла да на занимљив начин представе своје мишљење о томе шта су праве вредности живота.
Пројекат је рађен тројезично, на српском, француском и немачком и посебним техникама језичких анимација подстицао је учеснике на учење страних језика. Службени, „технички“ језик пројекта је био енглески и већина материјала насталих током рада на овом пројекту су на енглеском.

У реализацији пројекта учествовали су наставници из свих партнерских организација којима су се придружили и гости-едукатори:

· госпођа Anita Sancha, позната ЕКО-аниматорка из Енглеске задужена за анимацију

· госпођа Kate Randolph, глумица из Лос Анђелеса која је водила малу школу глуме и

· господин Martin Kuchler из Немачке који је водио креативну радио радионицу

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања