event_note Promocija knjige
16.02.2015 - 16.02.2015 access_time 19 časova

Marčelo i „Napet šou“ na Tribini mladih

location_on Tribina mladih
event_note Promocija knjige
16.02.2015 - 16.02.2015 access_time 19 časova

Marčelo i „Napet šou“ na Tribini mladih

location_on Tribina mladih

 Promocija knjige Marka Šelića-Marčela „Napet šou“ održaće se u ponedeljak 16. februara od 19 časova„Napet šou“ na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Razgovor sa autorom vodiće novinarka „Oradija“ Lea Kotlica.

Napet šou naslovna(1)

Iako već naviknuti da nam Marko Šelić – Marčelo direktno u lice govori istinu, bez obzira na to da li su u pitanju njegovi prozni tekstovi ili poezija, on je ponovo uspeo da nas iznenadi: ovoga puta „knjigoalbumom“. Skeniranje realnosti i analizu razloga zbog kojih smo danas bezmalo svi akteri jednog „napetog šoua“ nalazimo u Markovim tekstovima pesama koje se nalaze na albumu (a koji je sastavni deo ove knjige) i u esejima koje pored Marka potpisuju reditelj Kokan Mladenović, pisci David Albahari, Mihajlo Pantić iPavle Zelić, aforističar Dalibor Đorđević, rok kritičar Petar Janjatović, kolumnista Draža Petrović, mirovni radnik Milan Colić, psiholog i psihoterapeut Vladan Beara i koordinatorka organizacije ASTRA Elena Krsmanović.

“Markov “Napet šou” uzbudljiv je trenutak u karijeri čoveka koji ima šta da kaže i zna kako to da učini, umetnika progonjenog podjednako društvenim i ličnim demonima; ako mene pitate, ionako mi je sumnjiv svaki pesnik kome se bilo koji od tih demona ne javljaju. Samim tim, “Napet šou” je i fotoportret ovog društva, zatečenog u raskoraku između lošeg sada i goreg sutra. „To jest, hoće li biti bolje? Neće.“, kaže Marko, i odmah potom zaboravi šta je rekao, pa piše, peva, govori i iznad svega živi kao da ipak hoće, i kao da je baš on taj koji će svojim ljudskim i umetničkim činjenjem prevaliti, pretegnuti ovaj svet na svetliju stranu. A zašto? Zato što samo tako čovek može i sme da živi: u napetosti, koja je drugo ime za ono kad ne daš i baš ne daš i eto ne daš paucima da premreže nebo.“ Teofil Pančić

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja