event_note Filmska projekcija
23.04.2018 - 23.04.2018 access_time 19.00

Maratonci trče počasni krug, 23. aprila u Velikoj sali

location_on Velika sala
event_note Filmska projekcija
23.04.2018 - 23.04.2018 access_time 19.00

Maratonci trče počasni krug, 23. aprila u Velikoj sali

location_on Velika sala

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG

Ponedeljak, 23. april 2018. u 19:00

Velika sala Kulturnog centra Novog Sada

SFR Jugoslavija, 1982., 92 min.

Režija: Slobodan Šijan

Scenario: Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave

Uloge: Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sabljić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vujisić…

 

Radnja je smeštena u malu srpsku palanku, 1935. godine, posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju.

Porodica Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom i svađaju se oko nasledstva upravo preminulog Pantelije Topalovića, osnivača porodične pogrebne firme.

Najmlađi član porodice, Mirko, ima namere da ostavi porodični posao i da se bavi nečim „časnijim“; takođe, želeo bi da se venča sa Kristinom, koja ga ne voli. Njen otac, Bili Piton posluje sa porodicom Topalović, tako što iskopava i prodaje im stare sanduke, koje Topalovići prelakiraju i prodaju kao nove. I Bili je zainteresovan da dođe do Pantelijinog nasledstva ili para koje mu Topalovići duguju, zbog čega nagovara Mirka da se pokaže kao „čovek“ i da uzme svoj deo nasledstva, pre nego oženi Kristinu. Kristina je zaljubljena u Đenku, najboljeg Mirkovog druga, filmadžiju koji je iznad malograđanskog morala. Poslednja scena je početak konačnog obračuna između Bilijeve porodice i porodice Topalović…

Digitalno restaurisan film “Maratonci trče počasni krug” je premijerno prikazan 20. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci. “Maratonci trče počasni krug” je klasik jugoslovenske kinematografije, snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana. “Maratonci” su digitalizovani u okviru projekta VIP Kinoteka.

Projekat „Vip Kinoteka“, u okviru koga se prikazuje ovaj film zajedno potpisuju Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile. Projekat  omogućuje da klasici srpske i jugoslovenske filmske produkcije dođu pred našu staru ili neku potpuno novu publiku, koja će se na najbolji mogući način, posredstvom visokokvalitetnih restaurisanih i digitalizovanih kopija, možda prvi put sresti sa odabranim sjajnim filmovima iz istorije domaće filmske produkcije. Digitalne restauracije podrazumevaju visok standard kvaliteta, u čemu u celom regionu neporecivo prednjači Odeljenje digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke.

Za prvu priliku pripremljeno je 10 odabranih filmova, a u narednoj fazi očekuje se preko 100.

Partner projekta u Novom Sadu je Kulturni centar Novog Sada.

prisustvo slobodno

Komentari

Miodrag Miodrag

Svaka cast za film!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja