event_note Филмска пројекција
23.04.2018 - 23.04.2018 access_time 19.00

Маратонци трче почасни круг, 23. априла у Великој сали

location_on Велика сала
event_note Филмска пројекција
23.04.2018 - 23.04.2018 access_time 19.00

Маратонци трче почасни круг, 23. априла у Великој сали

location_on Велика сала

МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ

Понедељак, 23. април 2018. у 19:00

Велика сала Културног центра Новог Сада

СФР Југославија, 1982., 92 мин.

Режија: Слободан Шијан

Сценарио: Душан Ковачевић на основу своје позоришне представе

Улоге: Богдан Диклић, Јелисавета Сека Сабљић, Зоран Радмиловић, Бора Тодоровић, Мија Алексић, Данило Бата Стојковић, Павле Вуjисић…

 

Радња је смештена у малу српску паланку, 1935. године, после атентата на краља Александра у Марсеју.

Породица Топаловић има пет генерација мушкараца, који се баве продајом погребне опреме и гробарским послом и свађају се око наследства управо преминулог Пантелије Топаловића, оснивача породичне погребне фирме.

Најмлађи члан породице, Мирко, има намере да остави породични посао и да се бави нечим „часнијим“; такође, желео би да се венча са Кристином, која га не воли. Њен отац, Били Питон послује са породицом Топаловић, тако што ископава и продаје им старе сандуке, које Топаловићи прелакирају и продају као нове. И Били је заинтересован да дође до Пантелијиног наследства или пара које му Топаловићи дугују, због чега наговара Мирка да се покаже као „човек“ и да узме свој део наследства, пре него ожени Кристину. Кристина је заљубљена у Ђенку, најбољег Мирковог друга, филмаџију који је изнад малограђанског морала. Последња сцена је почетак коначног обрачуна између Билијеве породице и породице Топаловић…

Дигитално рестаурисан филм “Маратонци трче почасни круг” је премијерно приказан 20. априла у Југословенској кинотеци. “Маратонци трче почасни круг” је класик југословенске кинематографије, снимљен 1982. године у режији Слободана Шијана. “Маратонци” су дигитализовани у оквиру пројекта ВИП Кинотека.

Пројекат „Вип Кинотека“, у оквиру кога се приказује овај филм заједно потписују Југословенска кинотека и Vip mobile. Пројекат  омогућује да класици српске и југословенске филмске продукције дођу пред нашу стару или неку потпуно нову публику, која ће се на најбољи могући начин, посредством висококвалитетних рестаурисаних и дигитализованих копија, можда први пут срести са одабраним сјајним филмовима из историје домаће филмске продукције. Дигиталне рестаурације подразумевају висок стандард квалитета, у чему у целом региону непорециво предњачи Одељење дигиталне рестаурације Југословенске кинотеке.

За прву прилику припремљено је 10 одабраних филмова, а у наредној фази очекује се преко 100.

Партнер пројекта у Новом Саду је Културни центар Новог Сада.

присуство слободно

Коментари

Miodrag Miodrag

Svaka cast za film!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања