event_note Предавања
15.10.2013 - 30.10.2013 access_time

Време је за анимацију

location_on Трибина младих
event_note Предавања
15.10.2013 - 30.10.2013 access_time

Време је за анимацију

location_on Трибина младих

vreme je za animacijuПројекат ”Мала школа анимираног филма”  намењен је васпитачима, учитељима, наставницима, али и самој деци и њиховим родитељима и свима који желе да подстакну дечију креативност и остваре нови вид комуникације са децом и међу децом, односно, да свладају процес стварања анимираног филма.

Кроз медиј анимираног филма деци се пружа могућност да остваре своје креативне потенцијале, да науче да користе медије, да развију навике међусобне комуникације и усвоје позитивно искуство рада у групи.

”Боље да се деца играју филмом, него филм децом”(мото прве ревије филмског стваралаштва деце и омладине Србије).

 

У оквиру пројекта одржаће се следећа дешавања:

1) Снимање анимираног филма  ”Ми живимо у Новом Саду”

2) Семинар за педагоге

3) Прославу међународног дана анимираног филма

4) Снимање анимираног филма ”Божићна прича”

 

 

Конкурс за дечију анимацију ”Новосадска азбука”

Сви сегменти пројекта одвијају се под руководством чланова дечије-омладинског студија за анимацију ”Чајка-стајка” из Русије, који више од шест година снима анимиране филмове од пластелина и овом занимању учи децу. Радови чланова студија награђени су многим признањима руских и међународних фестивала дечијег анимираног филма. Са организацијама из Србије сарађују од 2011.г. када су са ученицима Карловачке гимназије снимили филм ”Песма о Косовском боју”, који је освојио гран при фестивала дечије анимације ”Аниматор фест” у Јагодини и златну медаљу међународног омладинског фестивала ”Петербурски екран” у Петербургу.

Семинар за педагоге ће се одржати 19. октобра у просторијама Културног центра Новог Сада. На семинару ће бити обрађене следеће теме: организација дечијег студија за анимацију;  анимација као вид организовања наставe; основе дечије анимације.

 Обрађене теме ће бити употпуњене кроз практичан рад.

Учесници семинара ће бити у могућности да примене стечено знање на конкурсу за анимацију ”Новосадска азбука” где ће сваки учитељ са својим ђацима, у својој школи, анимирати по једно или два азбучна слова узимајући за тему анимације појмове који се односе на Нови Сад, а који почињу датим словом. Радове ћемо објединити у једну веселу ”Новосадску азбуку” која ће представљати Нови Сад онако како га виде деца својим очима. Филм ће бити емитован у оквиру божићних свечаности 2014. год. Том приликом наградићемо  најбоље радове пригодним наградама.  Конкурс се затвара 15. децембра.

Сви учесници семинара добијају методички приручник.

Снимање анимираног филма ”Ми живимо у Новом Саду” ће се такође одржати у просторијама Културног центра Новог Сада од 15-30. октобра. Филм ће представити Нови Сад као кандидата за европску престоницу културе.

Поред деце на снимање су позвани и педагози који су прошли семинар и који желе да употпуне своје знање.

Основна техника снимања филма, коју ће деца изучавати  је анимација од пластелина. Она у себи обједињује игру,  ручни рад и компјутерску технологију.

Снимања ће се одржавати сваког дана. По завршетку снимања биће одржана премијера  филма на којој ће деци бити подељене дипломе и дискови са нарезаним филмом.

Обележавање међународног дана анимације ће се одржати 28. октобра.

Овај дан је установљен 2002. год. у знак сећања на пионира кинематографије Емила Рејноа, који је 1892. год. у Паризу, на свом патенту ”оптичко позориште” представио ”илуминиране пантомиме”, што се сматра првом јавном пројекцијом анимираног филма.

Овога дана биће одржани јавни часови анимације на тргу код Милетићевог споменика и у школи за децу са посебним потребама ”Милан Петровић”. Јавни часови анимације имају циљ да промовишу ову врсту филмског стваралаштва и да на креативан начин повежу децу и младе, али и особе са посебним потребама.

Студио за дечију анимацију је ехо целог пројекта. Биће организован према угледу на многе студије овакве врсте који постоје у Србији (”ШАФ”, Врање; ”ЈАФФИЛМ”, Јагодина) и који већ годинама снимају анимиране филмове са децом, учествују на фестивалима и освајају награде.

Ово ће бити прилика да дечија анимација пусти корене и у Новом Саду. Радионице ће се одржавати два пута недељно и биће отворене како за децу која су прошла снимање филма ”Ми живимо у Новом Саду”, тако и за нове чланове. Врата нове школе ће бити отворена и за педагоге који у својим школама организују мултимедијални студио и имају нова питања и недоумице и за све оне који желе да се упознају са дечијом анимацијом.

До краја децембра ће бити снимљен анимирани филм ” Божићна прича” који ћемо емитовати у оквиру Божићних свечаности 2014. год.

Ово је прилика  за све заинтересоване учеснике пројекта, како педагоге, тако и децу, да утврде стечено знање и наставе едукацију.

Реализација пројекта ће допринети стварању живе стваралачке средине, у којој ће деца разног узраста, уз помоћ педагога, преносити своје замисли на екран и развијати се стваралачки и личносно, стварајући друштво заинтересованих стваралачких људи интегрисаних у културни живот града и земље.

Коментари

Zorica Kondic Zorica Kondic

Postovani,
koja je procedura prijavljivanja dece na radionice?
Z.Kondic

replies

kcns kcns

Поштована, нажалост број места је ограничен и сада већ попуњен. Хвала вам на интересовању! Добродошли сте на Прославу међународног дана анимираног филма. Срдачан поздрав!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања