event_note Концерт
06.06.2019 - 06.06.2019 access_time 21:00

Лоренцо Ди Бела: концерт у оквиру НЕО фестивала 6. јуна у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
06.06.2019 - 06.06.2019 access_time 21:00

Лоренцо Ди Бела: концерт у оквиру НЕО фестивала 6. јуна у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

Фестивал НЕО

К О Н Ц Е Р Т

Лоренцо Ди Бела, клавир

 

Четвртак, 06. јун 2019.

Градска кућа, Свечана сала, у 21 час 

Улаз је слободан, добро дошли!

 

П Р О Г Р А М

 

CHOPIN (1810-1849)

Etude op.10 n.3, Tristesse
Etude op.10 n.12, Revolutionary
Etude op.25 n.1 & 2
Etude op.25 n.12, Ocean

Ballade n.1 Op.23  in Sol minore

 

LISZT (1811-1886)

Ballade n.2 in B minor, Ero and Leander

 

SCHUMANN (1810-1856)

Kreisleriana Op.16

 

RACHMANINOV (1873-1943)

Etude Tableaux op.39 n.8, Seagulls
Etude Tableaux op.33 n.8

 

LISZT (1811-1886)

Paraphrase on Verdi’s Rigoletto      

 

Лоренцо Ди Бела је почео студије клавира са пет година. Ученик који обећава, дипломирао је на конзерваторијуму Росини , Песаро.  Следецих пет година похађао је курсеве Piano Academy  – Incontri col Maestro код професора као сто су Franco Scala и Лазар Берман  у Имоли. Дипломирао је 2002. године и завршио студије на Националној академији св. Сесилије у Риму, код професора Сергиа Пертицаролија, где је дипломирао са најбољим оценама.

„Лоренцо Ди Бела је изузетно талентовани пијаниста, бриљантан виртуоз, узбудљив и префињен музичар. Био сам његов учитељ три године и увек сам се дивио његовим великим техничким способностима, као и његовој снажној уметничкој личности, пре свега, његовој жељи да говори јавности“,  речи су Лазара Бермана, неколико месеци пре него што је умро.

Добитник је награда на неколико међународних пијанистичких такмичења. Добио је 2005. године прву награду и златну медаљу на „В. Хоровиц“ међународном клавирском такмичењу у Кијеву. Године 2006. бивши италијански председник Ц. А. Циампи доделио му је награду „Синополи“ у част познатог редитеља Ђузепеа Синополија, који је преминуо 2001. године. Последњих година са великим успехом наступао је на Фестивалу Два света у Сполету, театру La Fenice у Венецији, Teatro Olimpico у Вићенци, Teatro delle Muse у Анкони, сали Michelangeli у Болзану, Монтреал (Maison Simphonique), на Лист фестивалу у Утрехту, ЕТХ у Цириху, Шопен фестивалу у граду Марианске Лазне, Хамбургу, Берлину, Прагу, Кракову, Сарајеву, Пекингу, Тиањину, Вухану, Кси’хану, Гуангзхоу, Шангају (Оријентални центар), Денверу (ЦИПА) на фестивалу Societa dei Concerti у Милану и у аудиторијуму Parco della Musica у Риму где је свирао са Националним симфонијским оркестром Санта Цецилије, којим је дириговао James Conlon.

Његова интензивна музичка активност довела је до сарадње са многим оркестрима: Оркестар Filarmonica Marchigiana, Оркестар Pomeriggi Musicali из Милана, Сан Ремо симфонијски оркестар, Филхармонија Бацау, O’Porto национални оркестар, Национални симфонијски оркестар Украјине, Нанси симфонијски  оркестар, SudWestDeutsche филармонија, симфонијски оркестар Villingen-Schvenningen, камерни оркестар Philharmonisches Kammerorchester из Берлина, Оркестар моравске филармоније, Оркестар западне Чешке, Podkarpacka Symphony Orchestra and New World Philarmonic.

Сарађивао је са важним диригентима као сто су: Kirill Karabits, Vassylis Christopoulos, Reinhard Seehafer, Jorge Iwer, Zbinĕk Müller, Владимир Сиренко, Michael Maciaszczyk, Michel Brousseau, David Crescenzi, Francesco Lanzillotta, Luigi Piovano.

Лоренцо Ди Бела је врло активан као главни професор у Средњој музичкој школи „Г.Брага“ (Терамо) и у исто време као уметнички директор школе „Accademia Pianistica delle Marche“ (Реканати у Италији).

Оснивач је и уметнички директор фестивала Civitanova Classica Piano Festival,  Mugellini Music Festival  и међународног такмичења La Palma d’Oro (Сан Бенедето дел Тронто, Италија).

 

Фото: приватна архива

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања