event_note Концерт
17.08.2013 - 26.08.2013 access_time

ЛЕТЊА ЏЕЗ АКАДЕМИЈА НОВИ САД – ДОРТМУНД

location_on Друга локација:
event_note Концерт
17.08.2013 - 26.08.2013 access_time

ЛЕТЊА ЏЕЗ АКАДЕМИЈА НОВИ САД – ДОРТМУНД

location_on Друга локација:

Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд / Summer Jazz Academy Novi Sad – Dortmund

17 – 26.08.2013

 

САСТАНЦИ / Meetings

 

Субота/Sаturday, 17.08.2013.

Културни центар Новог Сада, Клуб „Трибина Младих“ / Cultural Centre of Novi Sad, Club „Tribina mladih“

 


16:45 – 18:00

Састанак /Meeting :  Uwe Plath, Игор Молнар,  Ryan Carniaux, Аленксандар Дујин, Мирослав Карловић, Raphael Klemm, Вања Кеврешан, Борис Хложан, асистент и Весна Каћански, уредник

 

18:00 -19:30

Састанак: сви пријављени кандидати, сви полазници

Молимо све пријављене кандидарте да већ на овај први састанак понесу своје инструменте, осим бубњева и клавира.

Распоред рада за период од 17 – 26. августа ћете добити на састанку који се одржава 17. августа, како је наведено, у 18 сати.

Дана 13.08. смо вам послали део важних информација на имејл адресе.

 

Уколико има додатних питања, молимо да се обратите на број 021 527 852, од  10 – 14 сати, и на број моб. телефона 063 550 115 током целог дана, до 20 сати.

 

Летња џез академија и ове године ради у сарадњи са МШ „Исидор Бајић“

 

 ——-

План рада Летње џез академије и списак пријављених – ДОКУМЕНТ 1 – можете преузети на овој страници у прилогу или овде.

Распоред рада је намењен искључиво полазницима, студентима Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд.

Догађаји попут концерата и Jam Session-а су намењени посетиоцима, публици.

Хвала на разумевању.

 

——-

 

ПРОГРАМ ОВОГОДИШЊЕ ЛЕТЊЕ ЏЕЗ АКАДЕМИЈЕ

 

kompl3

 

Среда , 21.avgust

Štrand, centalni plato, u 21 sat

K O N C E R T

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA

Александар Дујин, клавир

Габор Бунфорд, саксофон

       Роберт  Сич, контрабас

Роберт Понго, бубњеви

 

Четвртак, 22.avgust

Štrand, centralni plato, u 21 sat

K O N C E R T

PANONIA PROJECT

Марко Ђорђевић , труба

Кристијан Млачак, саксофон

Владимир Самарџић, бас гитара

Александар  Бахун, клавир

Петар Радмиловић, бубњеви

 

 

Недеља, 25. август

КЦНС, Клуб „Трибина младих“ у 20 сати

Завршни концерт Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд

Учествују студенти и професори

 

 

JAM SESSION

Петак, 23.август 2013, Пивница „Гусан“, у 21 сат

Учествују полазници  и професори Летње џез академијеиз Дортмунда и Новог Сада и други новосадски јазз музичари

JAM SESSION

Субота, 24. августа, Галерија И.Т.Д, на Петроварадинској тврђави, у 21 сат

Учествују полазници  и професори Летње џез академијеиз Дортмунда и Новог Сада и други новосадски јазз музичари

JAM SESSION

Недеља, 25.август, Пивница „Гусан“, 21,30

Учествују полазници  и други новосадски џез музичари

 

 

ОВОГОДИШЊИ ПРЕДАВАЧИ ЛЕТЊЕ ЏЕЗ АКАДЕМИЈЕ

 

Uwe Plath

Ryan Carniaux

Raphael Klemm

Александар Дујин

Игор Молнар

Мирослав Карловић

Вања Кеврешан

 

 

 Uwe Plath, саксофониста, професор на Jazz Akademie „Glenn Buschmann“, Dortmund

 

Uwe-Plath

Uwe Plath је свирао са музичарима као што су Mel Lewis, Dennis Rowland, Zbygniew Namyslovsky, Gregory Gaynair, Benny Bailey, Milan Svoboda, Peter Beets, Richie Beirach, Ondrej Stveraček, Dizzy Gillespie, Barry White, Matthias Bergmann, Günter Bollmann, Jiri Stivin, Dian Pratiwi, The Pall Mall Jazz Big Band/SAD, Rob Madna, Aram Rustamyants, Федор Рушкуц, Adam Klemm и други. Води џез мастер класове на Џез академији Glen Buschmann у Дортмунду од 1997. године и доцент је за саксофон и џез теорију на конзерваторијуму ‘Felix Mendelssohn Bartholdy’ у Лајпцигу. Године 1984. освојио је прву награду за саксофон на такмичењу младих џез извођача NRW/Nemačka. После завршених студија у Хилверсуму, Холандија  (93-96), почео је да ради као солиста са многим значајним џез музичарима Европе и других земаља.  1992. и 1993. био је финалиста и добио је награду на ‘Европском џез такмичењу/ Брисел’. Године 2000. оснива GBJA Big Band Dortmund, ансамбл за веома талентоване младе џез музичаре у Немачкој. 2003. године оснива ‘International Big Band’ Dortmund-Rostov-na-Donu,  ансамбл професионалних јазз музичара из Русије и Немачке који наступа са солистима из Холандије, САД, Чешке, Индонезије и других земаља. Са овим ансамблом своје велике каријере започињу многи веома млади џез извођачи као што су Pablo Held (19), Ryan Carniaux (24), Florian Menzel (20), Oliver Rehmann (25) и Ondrej Stveracek (27). Године 2006, ‘International Big Band’ je – под вођством Uwe Platha – био на турнеји са Dennisom Rowlandom (добитник Grammy nagrade sa Count Basijem 1979) i Ondrejom Stveracekom. Svirao je i sa Koncertnim big bend- ом Милана Свободе из Брага, са сопственим формацијама ‘Uwe Plath/Gregory Gaynair Quintet’ u kojem nastupa i Dian Pratiwi, ‘Uwe Plath / Matthias Bergmann Quintet’ i ‘Uwe Plath Jazz Ensemble Dortmund’ у којем наступају и Ондреј Стверацек/Чешка i Ryan Carniaux/SAD. 2008. године Uwe Platha је одабрала међународна комисија да води ‘East West European Jazz Orchestra TWINS 2010 / Ruhr 2010’ – званични оркестар за манифестацију RUHR 2010. Овај оркестар током 2009. и 2010. наступа са музичарима као што су Jerry Bergonzi, Милан Свобода, Dennis Rowland, Phil Grenadier, Gerard Presencer, Андрев Красилников и многи други широм Немачке и Европе. Влада Немачке је овај ансамбл послала као амбасадора немачке културе у европску престоницу културе 2010. Истанбул.

 

Ryan Carniaux

Ryan

 Ryan Carniauxтруба, је рођен у Њујорку а студије је завршио на музичком колеџу Berklee у  Бостону. Од 2003. године Ryan живи у Европи, свирајући jazz sa muzičarima kao što su Dennis Rowland, Tiger Okoshi, Doug Sides, Kirk Lightsey, Nicolas Simion, Uwe Plath, Mark Murphy, Daryl Hall, Eric Alexander, Randy Brecker, Ondrej Stveracek, Tim Hagans, Paul Lowens, Christian McBride, Brendan Carniaux, Sam Dühsler, Manfred Schoof, Gerd Dudek i Benny Golson. Festivali: North Sea Jazz Festival, Corsica Jazz Fest, Jazz Fest Curacao, Jazz Days Bratislava, Jazz Fest Bucarest, и многи други широм Европе.Турнеје и гостовања: Турнеја за младе перспективне уметнике XXИ века у Костарики, Русија (International Big Band), САД (Sweet Mamma Thunder), Чешка (Ондреј Стверацек), Словачка (Rado Tariska Sextet), Швајцарска (Samuel Dühsler Band), Холандија (Mike Roelofs Band), Румунија (Nicolas Simion Ensemble), Пољска (Greg Gaynair) и многе друге… Ryan је веома заузет турнејама и снимањима са различитим пројектима на међународној џез сцени. Сада живи у Холандији, где студира на конзерваторијуму у Мастрихту, и свира своју ауторску музику са некима од најбољих тамошњих музичара на одушевљење публике.

 

www.ryancarniaux.com

 

 

Raphael Klemm

raphael klemmRaphael Klemm, тромбониста, рођен је 1989. у Дрездену, у Немачкој. Студирао је тромбон на Конзерваторијуму у Лајпцигу. Барселони, Штокхолму и Есену. Свирао је са веома значајним уметницима из Европе, САД и Кине. Био је члан различитих биг бендова ( Bujazzo Germany / Peter Herbolzheimer and others ). Такође је свирао у ансамблима класичне као и поп музике. Својим умећем је скренуо пажњу за себе и освојио школарине  у немачкој и у другим земљама. Био је финалист на ( Bujazzo Germany / Peter Herbolzheimer and others ) и номинован је за Folkwang Jazz ard 2012 у Немачкој.

 

 

 

 

Александар Дујин

Duja 3 resizedКомпозитор, аранжер и пијаниста Александар Дујин (1959), био је један од најомиљенијих, најпознатијих перспективних пијаниста, још пре него што је завршио студије клавира на Конзерваторијуму у Бечу. Свира разне музичке стилове од jazz-rock-a, до акустичног cool jazz-а, acid-etno jazz-а, вокалне и Big Band музике, што се може видети и по његовој дискографији која укључује: „California“, албум његове инструменталне jazz-rock ауторске музике (1987); „ADO ADO“, акустични, cool-jazz. (Аутори: Александар Дујин и Stefan Pelzl, 1992); „Wheelz Around the World“ acid-etno-jazz (аутори: Александар Дујин и Стефан Зарадић, 1992-1996); „Funk& Soul“ (вокална, big-band музика, са седам обрађених, и две ауторске нумере, 1995); и „Smooth Jazz Vol. I“ – на CD-у су 6 ауторских инструменталних и 2 обраде вокалних композиција (1999) и „Војвођанске импресије“(2003). 22. октобра 2006 Александар Дујин је обележио 30 година уметничког рада. 2010. реализација пројекта „Мултикултурална едукација кроз музику» у Војводини, Мађарској и Аустрији. 2011 и 2012. организатор и уредник програма Green Town Jazz Fest-a у Сомбору; аутор, музички уредник и реализатор пројекта Дунавска Салетла – Мала новосадска музичка сцена, у Дунавском парку у Новом Саду где је у периоду од 2 године реализовано 176 концерата и наступило 956 музичара. Био је предавач на I Summer Jazz Academy / I летњој џез академији Нови Сад – Дортмунд 2011. године. 2012. музички уредник првог Jazz Open Air-a, џез ивента на Петроварадинској тврђави, Нови Сад. Члан је Савета Новосадског џез фестивала од његовог настанка. Aleksandar Dujin Orkestra је три пута (2001, 2006. и 2008.) учествовао у главном програма Новосадског џез фестивала,  уредник је музичког програма „Кампа толеранције“ у бачкој Тополи, представљао је Војводину у Улму на „Фестивалу подунавскигх градова и регија“ …

 

Игор Молнар

igor molnarИгор Молнар, бас гитариста, контрабасиста и композитор. Рођен 1965 у Новом Саду. После завршене средње музичке школе „Исидор Бајић“,студирао је композицију у класи проф. Рудолфа Бручија и Мирослава Штаткића. 1991 уписује студије џез-музике на „Франц Лист“ академији у Будимпешти. По завршеним студијама 1995,враћа се у Нови Сад и ради као уредник емисије „jazz impuls“ na tv „NS+“и диригент Војводјанског омладинског Биг Бенда“. Од 1997 до 1999 ради као уредник музичких програма у Културном Центру Новог Сада,оснива мали џез фестивал „jazztime fest“ и поставља прву школу џеза под покровитељством „Soros“ фондације за отворено друштво.У том периоду води и свој састав „Havana Jam“ са мадагаскарским певачем и перкусионистом Jeanot Randimbiarison-ом.  Од 2002 . ради као водитељ џез радионице  с.м.ш. „Исидор Бајић“ и сарађује и свира са бројним страним и домаћим џез музичарима. Многи полазници те класе су сада на вишим годинама студија џеза  на музичким академијама широм европе . Ради за „YALE smn“ универзитет  и лиценцирани је инструктор за џез Британског „Royal Coledge of Music“. Са својим саставима је ,као аутор и инсрументалиста учествовао на бројним, већим џез манифестацијама у Србији и Земљама окружења. Тренутно води свој састав „Roun Midnight Quartet“ који негује post bap стил и пројекат „City Raiwalker“

 

Мирослав Карловић

miroslav karlovicМагистриирао је на одсеку за јазз удараљке на Музичкој академији у Грацу 1980. године. Од тада до данас је сарађивао са многим домаћим и међународним ансамблима у области јазз, класичне и савремене музике ( Ансамбл Т. Јанше, I. Швагера, А. Дујина, М. Петровића, В. Маричића, Елите Јаззцал; јазз оркестра РТС – РТВ Београда, РТВ Загреба, Новог Сада, Љубљане, Сарајева и Будимпеште; Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар Остраве, Гудачки оркестар »Душан Сковран« … ). Дискографија: Pattern T. Janše, Wake up and jazzy grupe Jazzy, Paganska trilogija V. Maričića, Jazzcal; dela I. Žebeljan – ZORA D, SKOMRAŠKA IGRA, KONJI SVETOG MARKA I PIKARSKE SCENE ( у прва три дела направио је редакцију деонице за удараљке). Радио је као професор на одсецима за јазз удараљке у Музичкој школи »Корнелије Станковић« у Београду, а од 1994. године до данас ради као професор на Факултету музичке ументости у Београду.

 

 

 

Вања Кеврешан

vanja 7Вања Кеврешан, гитариста из Зрењанина стручњак за џез (пост-боп), је 1995. године  отишао у Аустрију, у Грац, на  University of Music and Performing, где су му професори били Wayne Brassel, Guido Jesensky, KarlRatzer, Christian Röver and Mick Goodrick. Ту је завршио школовање са врло високим оценама и постао Master jazz gitarer (2002). Он и даље живи у Грацу и ради, али је у зимском семестру 2012, године, на ФМУ у Београду – Одсек jazz-а био предавач. Вања је био и остао члан неколико ансамбала : Vesna PetkovicBand, JR+5 featuring MilesGriffith, Jazz Room. I сам води неколико ансамбала :VANJA K3TRIPTONES i UNLEASHED BOP FORCEУгледни музичари сакојима је сарашивао су: Војин Драшкоци, Бора Роковић, Karl Ratzer, Peter Herbolzheimer , Fritz Pauer, David Jarh, Стјепко Гут, Sheila Jordan, MarkMurphy, Tom Lellis, Ed Neumeister, Ewald Oberleitner, Милан Николић,Анђелко Ступар, Martin Harms, Душан Новаков, Виктор Палић, Никола Митровић,Bernd Luef, Wayne Darling, Heinrich Von Kalnein, Војкан Јоцић, Коља Гјони,Siggy Feigl, Предраг Перић, Василић Ненад, Roland Wesp, Marco Reyes, SteveWood, Caroll Cass, Heidi Krenn, Joe Kaplowitz, Lela Kaplowitz, Jure Pukl,Iгор Лумперт, Марко Ђорђевић, Daniel Noessig, Iрина Карамарковиц, Мирослав Карловић, Анте Гело, Јелена Јововић, Гргур Савић, Маја Гргиц, Новак Мијовић,Лука Iгњатовиц, Сава Милетић, Миша Блам, Лазар Тошиц, Младен Бараковић,Драган Табаковић, Горан Потић, Бранко Тријић, Милан Павковић, Tonc Feinig,Eric Marence … Вања  је снимао са Весном Петковић ( A New One ZAMA/2007 ), Mayom Yaku ( Message PG/2005 ), Тихомир Хојсак (Jazz Room,  ClockwiseAQUARIUS/2011 ).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања