event_note Predavanja
29.01.2018 - 29.01.2018 access_time 12:00

Ledena tišina -Predavanje: „Prvi masovni zločin – Sirig i kažnjavanje zločinaca“

location_on Tribina mladih
event_note Predavanja
29.01.2018 - 29.01.2018 access_time 12:00

Ledena tišina -Predavanje: „Prvi masovni zločin – Sirig i kažnjavanje zločinaca“

location_on Tribina mladih

U okviru programa „Ledena tišina“ povodom obeležavanja 76. godišnjice Novosadske racije, u ponedeljak, 29. januara u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 12 časova biće održano predavanje „Prvi masovni zločin – Sirig i kažnjavanje zločinaca“. Predavači su Dragoljub Vujović i dr Drago Njegovan.

 

Prvi masovni zločin nad civilima u Drugom svetskom ratu na tlu Kraljevine Jugoslavije

 

Dana 13. aprila 1941. godine na ulazu u Sirig, iz pravca Srbobrana, pored internacionalnog puta mađarska vojska koja je nastupala iz pravca Srbobrana izvršila je zajedno sa Nemzeterima iz Temerin, masakr nad stanovnicima Siriga. Predhodno su Nemzeteri isterali stanovništvo sela da pozdravi mađarsku vojsku.

Goloruki narod je mitraljiran i gađan iz pušaka.  Tom prilikom je ubijeno 111 žitelja Siriga od toga:  39 dece i omladine stare do 18 godina ( dvoje dece od dve godine), 61 lice staro od 18 do 60 godina i 11 starih preko 61 godine.

U navedeni broj ulaze i žrtve koje su u selu nakon prolaska mađarske vojske ( istog dana ) i sutradan zverski poubijali Nemzeteri, kao i teški ranjenici koje su sledeće jutro dotukli Nemzeteri iz revolvera.

Ranjeno je 53 lica različitog pola i uzrasta od 4 pa do 63 godine starosti.

U mađarskim logorima su logorisana 152 sirižana, od kojih su petorica umrla zbog neljudskih uslova u logorima i raznih zlostavljanja ( u logoru u Subotici dvojica, a u Šarvaru trojica, od 25 koji su ceo rat proveli u logorima).

U nemačkim logorima je bilo 20 sirižana zarobljenih kao vojnici. Dvojica nisu dočekala slobodu. Jedan je umro u logor u Sarburgu Mitar Subotić, a Simo Marinović streljan posle trećeg bekstva iz logora.

Sirig je u Drugom svetskom ratu izgubio 303 stanovnika. To je od 25% od tadašnjeg ukupnog broja žitelja u Sirigu. Po tome spada u najstradalnija mesta u Drugom svetskom ratu.

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja