Ледена тишина – Предавање “Књижевни портрет Ђорђа Лебовића”

Тип најаве: Предавања
Датум: 25/01/2018 До: 25/01/2018
Време: 12:00
Локација: Трибина младих

У оквиру програма Ледена тишина, поводом обележавања 76. Новосадске рације, у четвртак, 25. јануара са почетком у 12:00 часова биће одржано предавање под називом “Књижевни портрет Ђорђа Лебовића”. О писцу ће говорити др Гордана Тодорић, a одломке из Лебовићевих драма читаће глумица Јелена Галовић.

Говорити о Ђорђу Лебовићу (1928-2004), у оквиру програма Ледена тишина, значи ту тишину прекинути гласом непосредног сведока Холокауста, логораша из Аушвица, али и човека који је, само зато што је живео у Сомбору, избегао Рацију. Неки његови пријатељи нису били те среће.

Као књижевник, заузима значајно место у историји послератне српске драмске књижевности. Први је проговорио о логорима и комплексу тема које обухвата Холокауст, у време када је тема страдања и жртава била ван идеолошког фокуса.

Његове драме Небески одредВикторијаХалелуја и Војник и лутка, (осим последње, овенчане Стеријиним наградама), али и мемоарска проза Семпер идем, његови сценарији за телевизијске драме и серије (поменимо серију Алекса Шантић), сценаристички рад на филму (најпопуларнији је свакако Валтер брани Сарајево) велико су наслеђе о којем још нисмо рекли последњу реч.

 

 

25Shares

Tags:

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language