event_note Предавања
25.01.2018 - 25.01.2018 access_time 12:00

Ледена тишина – Предавање „Књижевни портрет Ђорђа Лебовића“

location_on Трибина младих
event_note Предавања
25.01.2018 - 25.01.2018 access_time 12:00

Ледена тишина – Предавање „Књижевни портрет Ђорђа Лебовића“

location_on Трибина младих

У оквиру програма Ледена тишина, поводом обележавања 76. Новосадске рације, у четвртак, 25. јануара са почетком у 12:00 часова биће одржано предавање под називом „Књижевни портрет Ђорђа Лебовића“. О писцу ће говорити др Гордана Тодорић, a одломке из Лебовићевих драма читаће глумица Јелена Галовић.

Говорити о Ђорђу Лебовићу (1928-2004), у оквиру програма Ледена тишина, значи ту тишину прекинути гласом непосредног сведока Холокауста, логораша из Аушвица, али и човека који је, само зато што је живео у Сомбору, избегао Рацију. Неки његови пријатељи нису били те среће.

Као књижевник, заузима значајно место у историји послератне српске драмске књижевности. Први је проговорио о логорима и комплексу тема које обухвата Холокауст, у време када је тема страдања и жртава била ван идеолошког фокуса.

Његове драме Небески одредВикторијаХалелуја и Војник и лутка, (осим последње, овенчане Стеријиним наградама), али и мемоарска проза Семпер идем, његови сценарији за телевизијске драме и серије (поменимо серију Алекса Шантић), сценаристички рад на филму (најпопуларнији је свакако Валтер брани Сарајево) велико су наслеђе о којем још нисмо рекли последњу реч.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања