event_note Концерт
22.03.2018 - 22.03.2018 access_time 20:00

Промоција првог цд-a Новосадског дувачког квинтета, 22. марта у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Концерт
22.03.2018 - 22.03.2018 access_time 20:00

Промоција првог цд-a Новосадског дувачког квинтета, 22. марта у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА ПРВОГ CD-a

МУЗИКА СРПСКИХ КОМПОЗИТОРА ЗА ДУВАЧКИ КВИНТЕТ

Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ

НОВОСАДСКИ ДУВАЧКИ КВИНТЕТ

Ксенија Мијатовић, флаута

Вероника Антуновић, обоа

Кристијан Борош, кларинет

Горан Маринковић, фагот

Мирко Марић, хорна

 

У оквиру циклуса „Павиљон музике“, у четвртак 22. марта у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у 20 часова биће одржана промоција првог цд-а Новосадског дувачког квинтета. На програму ће се наћи композиције Петра Коњовића, Доротее Вејновић, Наташе Ђурагић и Иване Војновић. 

Новосадски дувачки квинтет основан је 2010. године у Новом Саду на иницијативу хорнисте Мирка Марића, као потреба да град као што је Нови Сад има овакав ансамбл. Чине га Ксенија Мијатовић (флаута), Вероника Антуновић (обоа), Кристијан Борош (кларинет), Горан Маринковић (фагот) и Мирко Марић (хорна). Сви чланови дувачког квинтета су музичари чије је поље деловања веома широко (Ксенија Мијатовић – професор у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду, члан Војвођанског симфонијског оркестра, оркестра „Camerata Academica“ и оркестра „Орфелин“; Вероника Антуновић – члан оркестра Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, Војвођанског симфонијског оркестра, оркестра “Camerata Academica“ и оркестра „Орфелин“; Кристијан Борош – виши стручни сарадник на Академији уметности у Новом Саду, члан оркестра Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, оркестра „Camerata Academica“ и оркестра „Орфелин“; Горан Маринковић – редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду и члан оркестра „Camerata Serbica“; Мирко Марић – члан Београдске филхармоније, Војвођанског симфонијског оркестра, оркестра „Camerata Academica“ и оркестра „Орфелин“). Током досадашњег деловања, квинтет је одржао запажене концерте у Новом Саду, Сенти, Сомбору, Зрењанину, Бања Луци, Београду, као и на отварању Деветог међународног такмичења дрвених дувача у Пожаревцу и на отварању Седмог међународног такмичења „Антон Еберст“ у Новом Саду.
Јуна 2012. године Новосадски дувачки квинтет је учествовао на мајсторском курсу камерне музике, који је водио професор Норберт Гирлингер (Аустрија), а у септембру исте године на мајсторском курсу који је водио професор Боштјан Липовшек (Словенија). У јулу 2012. године су били званични камерни састав композиторске радионице „КомпАРТ02“ где су изводили дела, која су млади композитори из Србије и региона написали посебно за овај ансамбл. Године 2014. на позив композитора Милана Алексића, Новосадски дувачки квинтет је постао део сталног ансамбла Центра за савремену музику при Академији уметности у Новом Саду.
Године 2014. су одржали два концерта у оквиру циклуса „5+1 гратис“ где су сарађивали са следећим уметницима: Гордан Тудор – саксофон (Хрватска), Слободанка Стевић – клавир (Србија) и Александар Глигић – клавир (Србија). Пројекат је био подржан од стране Града Новог Сада. На тим концертима је премијерно изведен велики број оригиналних композиција за квинтет, али и транскрипција.
Октобра 2015. године Новосадски дувачаки квинтет је имао запажен наступ у оквиру пројекта „Војводина рецоммендед“ у Бечу (Аустрија), где је премијерно изведена композиција Петра Коњовића „Сан летње ноћи“.
Фебруара 2016. године су одржали концерт поводом пет година уметничког рада, где су сарађивали са следећим уметницима: Марко Милетић – виолончело (Србија), Игор Лазић – хорна (Србија), Слободанка Стевић – клавир (Србија) и Александар Глигић – клавир (Србија). На том концерту је премијерно изведена и композиција Think of младог бањалучког композитора Давида Мастикосе, која је писана за Новосадски дувачки квинтет.
У априлу 2017. године су имали концерт у оквиру манифестације „Дани Владе С. Милошевића“ у Бања Луци (Босна и Херцеговина), где су сарађивали са пијанисткињом Тимеом Хотић.
Новосадски дувачки квинтет је у октобру 2017. године организовао пројекат „5+5=дектет“, где се први пут у Србији извела композиција Жан Франсеа – Дектет и где је на два концерта (Нови Сад и Зрењанин) обједињен звук дувачког квинтета и гудачког квинтета. У оквиру овог пројекта, квинтет је сарађивао са следећим уметницима: Бојан Глушица – виолина (Србија), Драгана Милошевић – виолина (Србија), Александар Станков – виола (Србија), Марко Милетић – виолончело (Србија) и Милан Миланов – контрабас (Србија).

www.nswindquintet.com

Улаз је слободан, добродошли!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања