event_note Koncert
11.02.2018 - 11.02.2018 access_time 20:00

Koncert Vladimira Blagojevića i Matijasa Artera 11. februara u Klubu “Tribina mladih”

location_on Tribina mladih
event_note Koncert
11.02.2018 - 11.02.2018 access_time 20:00

Koncert Vladimira Blagojevića i Matijasa Artera 11. februara u Klubu “Tribina mladih”

location_on Tribina mladih

KONCERT 

11. februara 2018. u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, sa početkom u 20 časova

 

PROGRAM:

Dario Castello – Sonata seconda d-moll
Alessandro Marcello –  Concerto d-moll
Johann Sebastian Bach –  Sonate g-moll
Matthias Arter –  Party Music 3
Domenico Cimarosa – Concerto in C

 

Ulaz je slobodan, dobro došli!

 

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija. Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku. Pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike, kamerne muzike i kompozicije. Od kalendarske 2014. godine nosi zvanje docenta na Filološko—umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njegovi studenti danas ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Skoro dve decenije aktivan je na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Portugaliji, Argentini, Austriji, Španiji, Jermeniji, Gruziji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji… Nastupao je u vodećim svetskim koncertnim prostorima kao što su: Berlinska filharmonija, Vigmor hol u Londonu, Frankfurtska Opera, Ciriška Opera, Teatar Kolon u Buones Airesu, KKL u Lucernu, Koncertgebau u Amsterdamu, Minhenska opera itd. Dugi niz godina je pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom, kao što su “Ensemble Modern“ iz Frankfurta ili „Pre-Art“ iz Ciriha. Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.
Snimio je preko 20 kompozicija gostujući u različitim studijskim projektima.
Posebno ga interesuje zajednički rad sa mnogim poznatim kompozitorima sa kojima je sarađivao na kreiranju novih dela za harmoniku ili za harmoniku u ansamblu. Tako je premijerno izveo oko sedamdeset novih kompozicija kao solista i u okviru različitih kamernih sastava.

Matthias Arter, oboista i kompozitor, studirao je u Cirihu (u klasama profesora Petera Fuchsa i Thomasa Indermühlea) i Frajburgu (u klasi profesora Heinza Holligera). Brzo je stekao reputaciju kao kamerni muzičar čija posebna interesovanja su oduvek ležala u sferi savremene muzike. Predaje na Muzičkom univerzitetu u Bernu i svira prvu obou u Bazelskom kamernom orkestru (Basel Chamber Orchestra), kao i u ansamblu „Collegium Novum Zurich“. Pored toga, umetnički je direktor nekoliko ansambala i projekata kao što su „aequatuor“ i „pre-art“. Posvetio se i naučnim studijama interpretacije na osnovu istorijskih snimaka.
Godine 2009., NEOS-records je izdao njegov autorski CD sa delima koja su nastala u periodu između 1993. i 2006. godine. Arterove kompozicije podrazumevaju kamerna, vokalna i orkestarska dela. Godine 2013. napisao je svoj prvi končerto za lupofon, novu obou sa limenim piskom koju svira sa velikim entuzijazmom. Kao solista, nastupao je na brojnim festivalima, kao što su Festival u Lucernu, Muzičko bijenale Zagreb, „Migros Classics“, „Festival Archipel“ i „World Music Days“. Može se naći na sledećim etiketama: ECM, Sony Classics, en avant records, col legno i pre-art music.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja