event_note Концерт
11.02.2018 - 11.02.2018 access_time 20:00

Концерт Владимира Благојевића и Матијаса Артера 11. фебруара у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Концерт
11.02.2018 - 11.02.2018 access_time 20:00

Концерт Владимира Благојевића и Матијаса Артера 11. фебруара у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

КОНЦЕРТ 

11. фебруара 2018. у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, са почетком у 20 часова

 

ПРОГРАМ:

Dario Castello – Sonata seconda d-moll
Alessandro Marcello –  Concerto d-moll
Johann Sebastian Bach –  Sonate g-moll
Matthias Arter –  Party Music 3
Domenico Cimarosa – Concerto in C

 

Улаз је слободан, добро дошли!

 

Владимир Благојевић је рођен 1980. године у Крагујевцу. Нижу и средњу музичку школу завршио је у родном граду у класама Слободана Станића и Војина Васовића. Дипломирао је 2004. и магистрирао 2007. године на Високој школи за уметност у Берну (Швајцарска) у класи Теодора Анцелотија. Поред многобројних првих и специјалних награда на домаћим такмичењима, Владимир Благојевић је лауреат великог броја интернационалних такмичења за хармонику. Педагошка активност рефлектује се кроз чланство у жиријима на неколико значајних интернационалних такмичења хармонике, камерне музике и композиције. Од календарске 2014. године носи звање доцента на Филолошко—уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Његови студенти данас остварују значајне успехе на домаћим и међународним такмичењима.
Скоро две деценије активан је на концертном подијуму као солиста и камерни музичар у Немачкој, Швајцарској, Италији, Белгији, Холандији, Француској, Португалији, Аргентини, Аустрији, Шпанији, Јерменији, Грузији, Србији, Босни и Херцеговини, Македонији… Наступао је у водећим светским концертним просторима као што су: Берлинска филхармонија, Вигмор хол у Лондону, Франкфуртска Опера, Циришка Опера, Театар Колон у Буонес Аиресу, ККЛ у Луцерну, Концертгебау у Амстердаму, Минхенска опера итд. Дуги низ година је придружени или стални члан неколико камерних ансамбала са великом интернационалном репутацијом, као што су “Ensemble Modern“ из Франкфурта или „Pre-Art“ из Цириха. Један је од кооснивача колектива „Студио 6“, ансамбла који чине истакнути уметници из целе Србије, а чија се делатност фокусира на извођење савремене уметничке музике.
Снимио је преко 20 композиција гостујући у различитим студијским пројектима.
Посебно га интересује заједнички рад са многим познатим композиторима са којима је сарађивао на креирању нових дела за хармонику или за хармонику у ансамблу. Тако је премијерно извео око седамдесет нових композиција као солиста и у оквиру различитих камерних састава.

Matthias Arter, обоиста и композитор, студирао је у Цириху (у класама професора Petera Fuchsa и Thomasa Indermühlea) и Фрајбургу (у класи професора Heinza Holligera). Брзо је стекао репутацију као камерни музичар чија посебна интересовања су одувек лежала у сфери савремене музике. Предаје на Музичком универзитету у Берну и свира прву обоу у Базелском камерном оркестру (Basel Chamber Orchestra), као и у ансамблу „Collegium Novum Zurich“. Поред тога, уметнички је директор неколико ансамбала и пројеката као што су „aequatuor“ и „pre-art“. Посветио се и научним студијама интерпретације на основу историјских снимака.
Године 2009., NEOS-records је издао његов ауторски ЦД са делима која су настала у периоду између 1993. и 2006. године. Артерове композиције подразумевају камерна, вокална и оркестарска дела. Године 2013. написао је свој први кончерто за лупофон, нову обоу са лименим писком коју свира са великим ентузијазмом. Као солиста, наступао је на бројним фестивалима, као што су Фестивал у Луцерну, Музичко бијенале Загреб, „Migros Classics“, „Festival Archipel“ и „World Music Days“. Може се наћи на следећим етикетама: ECM, Sony Classics, en avant records, col legno i pre-art music.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања