event_note Концерт
18.02.2022 - 18.02.2022 access_time 20.00

КОНЦЕРТ VASIL HADŽIMANOV BAND СА ГОСТИМА 18. ФЕБРУАРА У ГРАДСКОЈ КОНЦЕРТНОЈ ДВОРАНИ

location_on Друга локација: ГРАДСКА КОНЦЕРТНА ДВОРАНА
event_note Концерт
18.02.2022 - 18.02.2022 access_time 20.00

КОНЦЕРТ VASIL HADŽIMANOV BAND СА ГОСТИМА 18. ФЕБРУАРА У ГРАДСКОЈ КОНЦЕРТНОЈ ДВОРАНИ

location_on Друга локација: ГРАДСКА КОНЦЕРТНА ДВОРАНА

КОНЦЕРТ

VASIL HADŽIMANOV BAND СА ГОСТИМА

18. ФЕБРУАР 2022. ГОДИНЕ

 20 ЧАСОВА

ГРАДСКА КОНЦЕРТНА ДВОРАНА

 

Гости на концерту биће вокал Марта Хаџиманов и саксофониста Растко Обрадовић

 

Василове идеје о мешавини балканских традиционалних народних ритмова и мелодија са западним, модерним музичким стиловима (jazz, funk, world music…) у ауторској музици представљају сасвим аутентичан и нов приступ фјужн и џез музици. Те идеје су га подстакле да оснује овај бенд давне 1995. године, када су по први пут снимили своју музику и почели да наступају уживо.

Године 2001. VASIL HADŽIMANOV BAND је издао свој први ЦД и касету под називом 11 Reasons for…, који је изашао за водећу етикету ПГП-РТС. Прво издање се распродало за три месеца. Такође, за своје прво издање добили су награду „Беовизије” за Најбољи деби албум године 2002.

На лето 2002. придружили су се чувеном режисеру Горану Паскаљевићу и његовој филмској екипи на стварању документарног филма о Београду за телевизију АРТЕ. Васил је компоновао музику а бенд, предвођен њиховим перкусионистом Бојаном Ивковићем, глумио је и изводио музику у филму.

Године 2003. објавили су свој други ЦД Кафанки, поново у издању ПГП-РТС. За овај албум добили су награду „Сунчане скале” за Најбољи инструментални албум године 2003.

19. новембра 2003. ВХ бенд је наступао на „Enter Music Festival“ у Београду, где су се на бини нашли заједно с великим Joom Zawinul-ом и његовом групом „Zawinul Syndicate”. Пошто је чуо бенд уживо, Zawinul лично је позвао Васила и његову екипу да наступају у Бечу у његовом новом клубу „Joe’s Birdland” на пролеће 2005. године.

У јуну 2004. ВХ бенд је позвао виртуоза на виолини Nigelа Kennedyа да наступи с њима на великом концерту у Београду. Ово је било посебно искуство и за њега и за њих, као и за публику…

На лето 2005. бенд је представио звуке балканске музике на Expo-у у Аичију у Јапану. Концерт је био изузетно успешан и одржан је пред 3000 људи, што је представљало рекордну посету у дворани EXPO-DOME до тада.

У новембру 2005. ВХ бенд је наступио у Паризу, узевши учешће на традиционалном џез фестивалу културних центара света „Jazzycolors”.

Године 2007. издали су свој трећи албум под називом „3“, а 2009. албум Живота ми, оба за ПГП-РТС.

Године 2013. промовисали су свој пети албум Can You Dig It (ЦД издање за OverJazz Records, Хамбург, и ЦД издање за етикету Zmex, Београд).

Такође, почев од маја 2013. сви албуми ВХ бенда ће бити објављени у дигиталној форми у издању поменуте издавачке куће OverJazz Records из Хамбурга.

Сваки албум ВХ бенда и свака композиција проглашени су у Србији за уметничко дело од културног значаја за ову земљу.

У протеклих 15 година, Васил и његови музичари су непрекидно наступали с великим успехом свирајући његове композиције на концертима и jazz, rock и world music фестивалима широм Европе, у Јапану и другим земљама. Ово су неки од њих:

Србија: EXIT 2005. и 2007, Београд Beograd Summertime Jazz Fest (пратећи Joa Zawinula), Београдски џез фестивал, београдски Beerfest, Enter Music fest – Београд, Новосадски џез фестивал, Нишки џез фестивал „Nisville”, Ваљевски џез фестивал, Крагујевац, Суботица, Крушевац, Лесковац, Сомбор, Краљево, Панчево… Црна Гора: Подгорица, Будва, Котор, Цетиње, Никшић, Улцињ… Босна и Херцеговина: Бањалука, Сарајево, Мостар, Зеленковац џез фестивал, Добој, Брчко, Травник, Требиње, Градишка… Македонија: Скопље Soul and Blues фестивал, Куманово џез фестивал, Кавадарци џез фестивал, Охрид џез фестивал, Битола world music фестивал, Ресен… Словенија: Марибор лент фестивал, Церкно џез фестивал, Ново Место, Копер џез фестивал, Љубљана… Хрватска: Опатија џез фестивал, Пула, Пореч, Загреб, Ђаково џез фестивал „Џез Вез”, Чаковец џез фестивал… Бугарска: Софија, Пловдив џез фестивал; Мађарска: Будимпешта, Печуј џез фестивал… Аустрија: Џез клуб „Porgy and Bess”, „Balkan Fever Festival”, „Joe’s Birdland”- Беч… Немачка: Берлин (добротворни концерт); Словачка: Дани џеза у Братислави „Jazzove dni”… Чешка: Polička jazz festival; Италија: Teatro Miela – соло концерт, Трст; Француска: фестивал „Jazzycolors”, Париз; Јапан: EXPO 2005, Аичи, Нагоја.

VASIL HADŽIMANOV BAND је наступао са бројним специјалним гостима. Неки од њих су међу најаутентичнијим и најталентованијим музичарима света, као што су: Theodosii Spassov, Марко Ђорђевић, Тони Китановски, David Binney, Александар Петров, Bachar Khalife, Бисера Велетанлић, Бранкица Васић Василиса, Зафир Хаџиманов, Сенка Велетанлић, Wikluh Sky, Самир Куртов, Дадо Топић, Росен Захариев, Хана Вучићевић, Nigel Kennedy, Влатко Стефановски, Јелена Јововић, Јасна Јовићевић…

VASIL HADŽIMANOV BAND више пута наступио је на Новосадском џез фестивалу који је у организацији Културног центра Новог Сада.

 

Улазнице за концерт могу се купити на GIGS TIX продајним местима или путем званичог сајта.

 

Фото: Марко Живковић и Раде Марковић

Коментари

Миле Миле

Када и где ће бити пуштене карте за концерт Хаџиманова ? Унапред захваљујем

replies

kcns kcns

Poštovani, Karte možete kupiti na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada, Katolička porta br.5 ili rezervisati na broj 062791120

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања