event_note Ciklus
18.10.2013 access_time 20 sati

Koncert: Duo Vers la Flamme – Vasa Vučković (klarinet), Nataša Penezić (klavir)

Ciklus: "Paviljon muzike"
location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće
event_note Ciklus
18.10.2013 access_time 20 sati

Koncert: Duo Vers la Flamme – Vasa Vučković (klarinet), Nataša Penezić (klavir)

Ciklus: "Paviljon muzike"
location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće

Program

A. Berg: 4 Stücke für Klarinette und Klavier op. 5 (1913)
Mäßig.
Sehr langsam.
Sehr rasch.
Langsam.

A. Honegger: Sonatine (1922)
Modéré
Lent et soutenu
Vif et rythmique

P. Hindemith: Sonate in B.  (1939)
Mäßig bewegt
Lebhaft
Sehr langsam
Kleines Rondo, gemächlich

Miša Cvijović : Wish for the moon (2010)

L. Bernstein: Sonata (1941-42)
Grazioso
Andantino. Vivace e leggiero

 

 

0004Nataša Penezić rođena je 1984. u Novom Sadu. Osnovnu i srednju muzičku školu “Isidor Bajić“ završila je u Novom Sadu, u klasi prof. Ivane Branovački. Diplomirala je i završila master studije na odseku za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. U junu 2012. godine završava master studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu, u klasi prof. Staffan Scheja.

Nakon polufinala na takmičenju Qunggrenska tävlingen u Geteburgu 2011. godine dobitnik je stipendije Švedske kraljevske akademije za muzičku umetnost.

Od 2000. nastupa solistički i u kamernim sastavima u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, Češkoj Republici, Italiji i Švedskoj, kao i na festivalima Kom och Hör, Aurora Festival, Euro Arts Music Festival, Citta di Chioggia, Musica in Laguna, Incontri di Musica da camera i A Fest. Kao počasni gost debitovala je 2000. godine u Moskvi sa KREDO orkestrom i dirigentom Ninom Mitrikovskajom, a zatim nastupala 2001. i 2004. sa orkestrom Sinfonica di Chioggia, pod dirigentskom palicom Pietra Perinia na festivalu  “Musica in Laguna” u Italiji.

U toku školovanja učestvovala je na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju: prva nagrada na 5. Međunarodnom takmičenju “Nikolaj Rubinštajn“, Pariz, Francuska (2000. i 2002.), prva nagrada na Pijanističkom forumu “Citta di Chioggia“, Italija (2001.), prva nagrada na Festivalu mladih pijanista Mihailo Vukdragović, Šabac (2002. i 2003.), prva nagrada na takmičenju Muzičke škole Vojislav Vučković, Beograd (2002.), finalista Pijanističkog foruma “Citta di Chioggia”, Itaija, u kategoriji do 32 godine (2004.), druga nagrada na Međunarodnom takmičenju “ROMA 2006“ u Rimu, Italija (2006.), kao i prva specijalna nagrada u kategoriji kamerni ansambl (klavirski duo Holik-Penezić) na Međunarodnom takmičenju Muzičke škole Davorin Jenko u Beogradu (2007. i 2008.).

Nataša Penezić dobitnik je Diplome Izvršnog veća AP Vojvodine za postignute vrhunske rezultate u oblasti muzike 2002. Od 2006. godine stipendista je Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. 2006. godine učestvovala je na Međunarodnoj letnjoj muzičkoj školi u Dartingtonu (Engleska), kao dobitnik pune stipendije “Dartington International Summer School Bursary Award Scheme“. 2006. godine dobitnik je Eurobank EFG školarine, u okviru projekta “INVESTIRAMO U EVROPSKE VREDNOSTI“, nagrade koja se dodeljuje studentima završne godine državnih fakulteta za ostvarene izvanredne razultate tokom studija. Od 2010. dobitnik je stipendije “Dositeja“ za stipendiranje mladih talenata na studijama u inostranstvu.

Od 2003. godine intenzivno sarađuje sa kompozitorkom Jasminom Mitrušić Đerić, čija klavirska dela izvodi u Srbiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Švedskoj. Završni rad na master studijama u Stokholmu, pod naslovom The Spider: behind the scene, posvetila je istraživanju odnosa između kompozitora i izvođača, kao i pristupu premijernom izvođenju dela ovog kompozitora. Zapažene nastupe ostvarila je na festivalima u Švedskoj, izvodeći dela savremenih švedskih kompozitora (Jonas Forssell, Johan Jeverud, Bjorn Linnman).

Od 2012. godine student je doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir u klasi prof. dr. Dubravke Jovičić.

 

Vasa Vuckovic, klarinetVasa Vučković (1985) je pohađao Muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi prof. Bodor Željka. Osnovne i Master studije završio je u klasi prof. Nikole Srdića, na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Tokom školovanja usavršavao se na majstorskim kursevima renomiranih solista i pedagoga, kao što su Michel Arrignon (Francuska), Mate Bekavac,  Jože Kotar (Slovenija) Béla Kovács, Zsolt Szatmári (Mađarska), Paolo Beltramini (Italija), François Benda (Švajcarska). 2008. godine je pohađao „YALE SMN INTERNATIONAL MASTERCLASSES“, kod prof.  Vladimira Ogarkova  i  prof. Imrea Kalmana.
Pored  solističkih koncerata, nastupao je sa orkestrima i različitim kamernim sastavima u Italiji, Sloveniji, Srbiji i BiH. Kao solista i član orkestra nastupao je na festivalima „NOMUS“, „BELEF“, „A-Fest“,  „Festival Ljubljana“ itd. Od 2006. godine nastupa kao solista (prvi  klarinet)  u kamernom ansamblu „Hor Klarineta“  na festivalima i humanitarnim koncertima  širom Srbije. Nastupao je kao prvi – solo klarinet  „Maribor Internacional Orchestra“.
Dobitnik je više nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima : II nagrada – Republičko takmičenje (2003), II nagrada – Otvoreno takmičenje solista i kamernih ansambala duvača „Davorin Jenko“ (2004), I nagrada  – Takmičenje drvenih duvača u Požarevcu (2004), I nagrada  internacionalnog takmičenja  „Anton Eberst“, Novi Sad (2010), Specijalna nagrada – „Deseto međunarodno takmičenje kamernih sastava duvača“, Pančevo (2011).
Učestvovao je na internacionalnom takmičenju „Aeolus Bläserwettbewerb“ – Düsseldorf  (2011)
Snimao je za Radio i TV(RTV,RNS). Premijerno je izvodio dela domaćih kompozitora.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja