event_note Концерт
01.12.2023 - 01.12.2023 access_time 20.00

Концерт Тебе појем хора „Краљица Марија” 1. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Концерт
01.12.2023 - 01.12.2023 access_time 20.00

Концерт Тебе појем хора „Краљица Марија” 1. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

У оквиру програма музичке редакције Културног центра Новог Сада одржаће се концерт духовне музике коју ће изводити хор „Краљица Марија”. Концерт ће се реализовати у петак, 1. децембра 2023. године, у клубу „Трибина младих“ са почетком у 20 часова. Диригент хора је Иванка Стојков, а солисти су Тања Андријић – сопран и Драган Милановић – тенор.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

Хор „Краљица Марија“, под диригентском палицом Иванке Стојков, у оквиру свога рада наступао је на истакнутим музичким фестивалима и манифестацијама у земљи и иностранству (Беч, Праг, Будимпешта, Париз, Москва, Римини, Љоре дел мар, Охрид…). На међународном такмичењу „Битка хорова“ у Москви 2015. године, под покровитељством председника Русије, хор је освојио гран-при и победио у конкуренцији од 20 земаља. Хор је имао запажен наступ на међународном фестивалу духовне музике „Глас Суздаља” у Суздаљском кремљу у Русији, који је био медијски пропраћен и емитован на руској државној телевизији. У организацији Хора „Краљица Марија“ настала је национална опера „Седра” по идеји др Владе Батножића, за коју је музику написао Мирољуб Аранђеловић Расински, а либрето Миланка Берковић. Запажени су наступи хора с Уметничким ансамблом  министарства одбране „Станслав Бинички“ и народним ансамблом РТС под руководством Бранимира Ђокића. Хор је медијски ангажован  наступима у телевизијским емисијама у Београду.  У Уметничкој музичкој радионици „Jimmy“ хор је издао 5 компакт дискова као самостална издања. Оснивачи хора су Иванка Стојков (диригент), Тања Андријић (оперска уметница, вокални педагог и председница удружења) и Надежда Драгићевић (професор).

Мр Тања Андријић, сопран, оперска и концертна уметница, добитница је награда „Златни беочуг” и „Златна значка” oд Културно-просветне заједнице Србије, добитница ордена „У знак сећања на вишегодишња мисионарска и просветитељска залагања” у Санкт-Петербургу, члан Крајишке српске академије наука и уметности, члан Удружења музичких уметника Србије, члан Удружења музичких и балетских педагога Србије, оснивач и председник удружења Хор „Краљица Марија“, професор соло певања у Музичкој школи „Мокрањац”.

У раном детињству снимила је дечје песме познатих српских композитора Миње Суботе, Божидара Станчића, Боре Мајданца и Душана Кауровића. Учествовала је као солиста у дечјим ТВ емисијама РТС „Децо, певајте са нама”, „Музички тобоган” и „Југословенски писци за децу”, заједно са чувеним Драганом Лаковићем и Мињом Суботом. Остварила је трајне снимке за ПГП у оквиру издања „Фокенрол” и „Сами и Вук”. Победница је дечјих фестивала „Београдско пролеће” и „Златна Сирена”, добитница Новембарске награде града Београда и ученик генерације ОШ „Краљ Петар Први”.

Магистрирала је и дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Александре Ивановић и Радмиле Смиљанић. Добитница је награда факултета „Анита Мезетова“ и „Студент с највишом просечном оценом”. Даље усавршавање наставила је на Факултету музичке уметности у Манхајму у класи професора Рудолфа Пјернаја. Током студија била је лауреат многобројних државних и међународних такмичења, као и финалисткиња Оперског студија Atelier Lyrique при Националној опери у Паризу. Од великог значаја било знање стечено у оперском студију „Борислав Поповић“ при Народном позоришту у Београду.

Своје најзначајније сценско искуство остварила је на престижном Салцбургшком фестивалу у Аустрији у улози Деоле у опери Луиђија Нона Al gran sole carico d’amore, под диригентском палицом истакнутог немачког диригента Инга Мецмахера у извођењу Бечке филхармоније. Наступала је у Берлинској државној опери, опери Лајпциг, Народном позоришту у Београду и Македонском народном театру у Скопљу, у многобројним водећим улогама сопранског фаха међу којима су: улога Дона Ане из Моцартове опере „Дон Ђовани”, Виолета Валери из Вердијеве опере „Травијата”, Сантуца из Масканијеве опере „Кавалерија Рустикана”, Сента из Вагнерове опере „Летећи Холанђанин”, Розалинда из Штраусове оперете „Слепи миш”, Мизета из Пучинијеве опере „Боеми“, Тања Бунке и Деола из опере Луиђија Нона „Под жарким сунцем Љубави”, Лауреата из Пучинијеве опере „Ђани Скики”, Раноранко- плетисанко из Хумпердинкове опере „Ивица и Марица”, Прва Дама из Моцартове опере „Чаробна фрула” и многе друге. Одржала је солистичке концерте с уметницима из Бољшој театра, солистима Војног хора „Александров“ из Москве, те солистима „Руских козака“.

Уметница је дуго ангажована у извођењу савремене српске ауторске музике и концертној делатности у земљи и иностранству. Учествовала је у светском премијерном извођењу дела композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског: кантата „Крст Светог цара Константина” по либрету Небојше Лапчевића и националне опере „Седра” по идеји др Владе Батножића на основу либрета Миланке Берковић. Учествовала је у премијерном извођењу дела истакнутих српских композитора савремене уметничке музике: Александар Вујић, Маја Le Roux Обрадовић, Светислав Божић, Иван Бркљачић, Душан Трбојевић, Мирољуб Аранђеловић Расински, Дејан Деспић, Минта Алексиначки, Биљана Васиљевић Драшковић и многи други међу којима су аутори који су компоновали на стихове Данице Додић, истакнуте песникиње из Париза.

Тања Андријић је сарађивала са значајним светским диригентима међу којима су: Ingo Metzmacher, Max Frei, Hans Joachim Lustig, Johannes Harneit, Giuseppe Montanari, Francesco Rosa, Бојан Суђић, Дејан Савић, Ана Зорана Брајовић, Павле Медаковић, Ђорђе Павловић и многи други. Редитељи са којима је сарађивала су: Peter Konwitschny, Katie Mitchell, Karel Drgac, Lev Pugliese, Борислав Поповић, Ивана Драгутиновић…

Одржала је многобројне солистичке концерте у престижним концертним дворанама у иностранству међу којима су: Српски културни центар „Иво Андрић” у Пекингу, Српски културни центар у Паризу, црква у Епону, опера Лајпциг, Музеј Суздаљског Кремља, концертне дворане у Москви, Санкт-Петербургу, Манхајму, Берлину, Верћелију, Темишвару, Решици, Бањалуци, као и на највећим фестивалима у земљи: „Међународни фестивал Врњци” у Врњачкој Бањи, „Мермер и звуци” у Аранђеловцу, „Дани духовног преображења” у Деспотовцу, „Тисин цвет” у Новом Кнежевцу, „Прођох Левач, прођох Шумадију” у Рековцу, „Витез фест” у Београду и многи други.

Објавила је шест музичких аудио-издања: ЦД „Звездане ноте“ за издавачку кућу ПГП- РТС, ЦД „Најлепше арије”, ЦД „Suoni aeterni“, ЦД „Музички траг”, ЦД „Бисери српске соло песме” и ЦД „Антологија српске соло песме ‒ Сунце јарко” са гитаристом Урошем Дојчиновићем.

Тања Андријић је наставник у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду. Многи ученици из њене класе су добитници значајних награда на међународним и државним такмичењима. Најталентованији и највреднији међу њима наставили су школовање на престижним музичким универзитетима у земљи и иностранству. Тања Андријић је одржала мастер клас у оквиру Интернационалне летње музичке академије у Пучишчу. Члан је жирија на многобројним међународним и државним такмичењима у земљи. Аутор је уџбеника за музичку културу за други, трећи и четврти разред основне школе.

Драган Милановић, тенор, рођен је 1983. године у Крагујевцу. Склоност ка музици показује од раног детињства, свирајући хармонику. У свом родном граду похађао је основну и средњу музичку школу, а певачки дар спознаје и развија код професора Милана Нешића. Већ у том периоду осваја Прве награде на републичким такмичењима соло певача у Београду. Као солиста у хору и члан певачког ансамбла „Кир Стефан Србин“ често наступа и осваја трофеје на фестивалима у региону. Дипломирао је с највишом оценом на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Николе Мијаиловића. На почетку студија свој вокални потенцијал потврђује Првом наградом на такмичењу „Лазар Јовановић“ 2004. године. Учествује као солиста у извођењу Моцартовог „Реквијема“ под вођством маестра Бојана Суђића са хором и оркестром факултета. Наставља усавршавање и у Опреском студију Народног позоришта. Такође је дуги низ година солиста на бројним концертима под диригентском палицом маестра Марка Нешића (премијерно извођење дела композиторке Оливере Војне Нешић кантата „Молитва новомученицима крагујевачким“и „Псалам Давидов“). Пуних 12 година радио је као професор соло певања у Музичкој школи у Ужицу, а 2022. године постаје стални члан и солиста хора Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“. Активно учествује у бројним пројектима и наступа на концертима у сарадњи са дијаспором и, наравно, пред домаћом публиком.

 

 

Фото: приватна архива

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања