event_note Концерт
27.04.2023 - 27.04.2023 access_time 19.00

КОНЦЕРТ САКСОФОНИСТЕ ВУКА ПЕТРОВИЋА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
27.04.2023 - 27.04.2023 access_time 19.00

КОНЦЕРТ САКСОФОНИСТЕ ВУКА ПЕТРОВИЋА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

У оквиру програма музичке редакције Културног центра Новог Сада биће уприличен концерт саксофонисте Вука Петровића. Клавирски сарадник биће Јелена Бајић, а гост концерта пијаниста Лука Петровић.

Програм: P. Maurice, F. Chopin, P. Creston, R. Noda, F. Liszt, A. Piazzolla

Концерт ће бити одржан у четвртак, 27. априла 2023. године, у Свечаној сали Градске куће са почетком у 19.00 часова.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

Вук Петровић рођен је 1. августа 2004. године у Новом Саду. Основну музичку школу „Исидор Бајић” завршио је у класи Зорана Кмицикевића. Током свог раног школовања наступа с оцем и братом. Освојио је престижне награде на следећим републичким и регионалним такмичењима: „Даворин Јенко”, Београд, 2015 – Прва награда; 2016 – Друга награда; 2018 – Прва награда; ФЕМУС, Суботица, 2017 – Прва награда; Републичко такмичење, Београд, 2017 – Прва награда. Добитник је Видовданске награде Града Новог Сада 2018. године.

Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ уписује 2018. године у класи Зорана Кмицикевића. Постигао је изузетне резултате на следећим републичким и интернационалним такмичењима: International Moscow Music Competition, 2020 – Прва награда; Danubia Talents, 2020 – Прва награда; Републичко такмичење, Београд, 2020 – Прва награда; 2021 – Прва награда; „Музичко пролеће”, Смедерево, 2021 – Прва награда; Online Saxiana International competition, Париз, 2021 – Прва награда. Добитник је Видовданске награде 2021. године.

Ишао је на усавршавање код професора Габора Бунфорда на Академији уметности у Новом Саду, професора Дејана Прешичека на Академији за гласбу у Љубљани и код професора Увеа Плата и Грегорија Гејнера на мајсторском курсу који је одржан у Новом Саду.

Са братом Луком Петровићем оснива ансамбл Take Two. Наступали су у Свечаној сали Матице српске (Нови Сад, 2021), учествовали на Фестивалу камерне музике (Нови Сад, 2021) и на Дортмунд фестивалу џез музике (Нови Сад, 2021). У оквиру пројекта Balcandivo постаје део Камерног трија (Славен Балаћ – кларинет; Лука Петровић – клавир; Вук Петровић – саксофон). Такође, сарађује са хором Бајићевци славуји, као и са гудачким квартетом и оркестром Средње музичке школе „Исидор Бајић”.

Међу досадашњим наступима издвајају се наступи у Синагоги (Нови Сад), Студију М, новосадском Ректорату, Градској кући, Културним станицама „Еђшег”, „Свилара”, „Руменка”, Мултимедијалном центру (Нови Сад), Народном позоришту у Сомбору, Позоришту младих у Новом Саду, Свечаној сали Матице српске, Српском народном позоришту, Свечаној сали музичке школе „Исидор Бајић”, галерији „Рајко Мамузић”. Врло радо наступа на концертима у добротворне сврхе и сарађује с различитим удружењима и институцијама: „Коло српских сестара”, „Љубав, вера, нада”, школа „Милан Петовић”, Друштво за борбу против рака. Неретко наступа у телевизијским емисијама РТВ, РТС, Н1 (Шареница; Пријатељи заувек; Добро јутро, Војводино; Добро у људима) и сарађује са фестивалима Змајеве дечије игре, Интернационални фестивал уличних свирача и Аплауз фест.

Лука Петровић – пијаниста, студент је треће године основних студија на Академији уметности у Новом Саду у класи професорке др ум. Биљане Горуновић. Добитник је престижних награда на следећим такмичењима: Фестивал „Исидор Бајић” (Нови Сад, 2016), Такмичење младих пијаниста (Зрењанин, 2018), Међународно такмичење младих пијаниста (Шабац, 2019), Смотра талената Србије (Сремски Карловци, 2019), Републичко такмичење (Београд, 2019), Фестивал словенске музике (Београд, 2020), Међународно такмичење младих пијаниста „Владимир В. Селивохин” (Београд, 2020). За освојене прве награде на републичким и међународним такмичењима, као солиста и камерни извођач, добио је награду Фондације „Драгице Николић” (2020). Такође, добитник је две Видовданске награде града Новог Сада (2019, 2020) и добитник је стипендије Меланије Бугариновић (2019, 2020, 2021). Учествовао је на многим мајсторским курсевима изузетних извођача, попут Морисија Мартина, Расела Хршфилда, Микиља Синкевича, Владимира Млинарића и Марека Шлезера.
Као солистички извођач наступао је у Народном позоришту у Сомбору, Српском народном позоришту у Новом Саду, Позоришту младих у Новом Саду, Мултимедијалном центру Академије уметности, Културној станици „Еђшег”, Културној станици „Свилара”, Градској кући у Новом Саду, Синагоги, Ректорату Универзитета у Новом Саду, Галерији Матице српске, Матици српској и Коларчевој задужбини у Београду. Учествовао је на пројекту Нови Сад – Европска престоница културе (Културна станица „Руменка”), на фестивалу ФЕНОК (Кикинда), фестивалу „Дунавски дијалози” – Фестивал савремене уметности у Галерији ликовних уметности Рајка Мамузића (Нови Сад) и на фестивалу „Дани Ђуре Јакшића” – Липарске вечери (Српска Црња). Као клавирски сарадник прати признате оперске уметнике, попут проф. Анастасије Холц, проф. др Сенке Солдатовић-Недељковић, првака опере Српског народног позоришта и тенора Саше Петровића. На бројним међународним такмичењима, као што су Музичко пролеће (Смедерево, 2020), Међународно такмичење (Москва, 2020), Danubia Talents (Будимпешта, 2020), Адолф Сакс (Светско такмичење у Паризу, 2021), као корепетитор прати брата Вука Петровића. Два пута је наступао са братом Вуком Петровићем и оцем Сашом Петровићем у емисији Пријатељи заувек, а касније, на Фестивалу камерне музике (Нови Сад, 2021) наступао је са братом у оквиру дуа Таке Тwо. Редовно гостује на РТС, РТВ и Н1 телевизији.

Јелена Бајић, пијанисткиња, своје школовање започела је у класи проф. Бојане Дорословачки у Музичкој школи „Исидор Бајић“. Уписује Академију уметности у Новом Саду као најмлађи студент у генерацији, на позив професорке Јокут Михаиловић код које завршава дипломске и магистарске студије. Докторирала је 2021. године у класи професора Нинослава Живковића на тему „Компаративни приступ извођачкој проблематици у Сонати оп.11 Роберта Шумана и Великој Сонати оп.37 Петра Иљича Чајковског”. У току свог усавршавања имала је прилику да сарађује са Кемалом Гекићем, Невеном Поповић, М. Л. Петровић, Ијаном Џонсом, Дејвидом Вестфалом, Јуријем Котом. Учествовала је и освајала награде на републичким и међународним такмичењима. Активна је као солиста и као камерни музичар.

Јелена је наступала у Немачкој, Швајцарској, Украјини, Италији у оквиру различитих манифестација. Наступала је на пијанистичким фестивалима у земљи и региону: Пети интернационални фестивал камерне музике „Convivium Musicum”, „4th International Piano fest“ у Суботици, „Piano City”, „World Piano Conferenece“ у Новом Саду, „Дани Владе С. Милошевића 2018“ у Бања Луци, и др. Била је учесник „International Summer Music Academy 2019“ у Кијеву где се представила са концертом  на  Кијевској музичкој академији Р. М. Глијера. Носилац је Прве награде у категорији соло клавир на интернационалном такмичењу „Premio Vittoria Caffe Riggeti“ у Италији 2012. Краткотрајно се бавила и композиторским радом. Изводила је ауторска дела „Катаклизма“ и „Звона“ на   концертима у Задужбини Илије М. Коларца у Београду, као и на концерту композитора 20. века. Јелена је у току 2019. године обележила двестагодишњицу рођења Кларе Шуман  низом концерт-предавања под насловом  „Клари на дар“.

У току студија основала је клавирски дуо са пијанисткињом Јулијом Бал, одржавши неколико концерата у циљу приближавања класичне музике ширем аудиторијуму. Као клавирски дуо Јелена и Јулија одржале су низ наступа хуманитарног и мултимедијалног карактера. Такође су имале прилику у више наврата да наступе у Великој дворани Коларчеве задужбине у оквиру Подијума камерне музике. Јелена Бајић је остварила успешну сарадњу и са виолинистом Михалом Будинским и виолончелистом Владимиром Павловићем. Учествовала је у жирију на такмичењима упоредног клавира у земљи и региону. Снимала је за Радио-телевизију Војводине као и за Радио Београд.

Радила је на Академији уметности у Новом Саду у звању наставника вештина за предмет Упоредни клавир. Тренутно је запослена у Музичкој школи „Исидор Бајић” у Новом Саду као корепетитор на Дувачком одсеку.

 

Фото: приватна архива

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања