event_note Концерт
10.07.2022 - 10.07.2022 access_time 19.00

КОНЦЕРТ РУСКИХ И ИТАЛИЈАНСКИХ РОМАНСИ 10. ЈУЛА 2022. ГОДИНЕ

location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа
event_note Концерт
10.07.2022 - 10.07.2022 access_time 19.00

КОНЦЕРТ РУСКИХ И ИТАЛИЈАНСКИХ РОМАНСИ 10. ЈУЛА 2022. ГОДИНЕ

location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа

У оквиру музичког програма Културног центра Новог Сада у недељу, 10. јула 2022. године, биће уприличен концерт руских и италијанских романси.

Догађај ће бити одржан у Свечаној сали Градске куће с почетком у 19 часова.

Наступају:

Марко Калајановић, баритон

Миливоје Вељић, клавир

Улаз је слободан.

Добро дошли!

МАРКО КАЛАЈАНОВИЋ, баритон, првак опере Народног позоришта Сарајево, завршио је дипломске и специјалистичке академске студије из области соло-певање на Академији лепих уметности у Београду, у класи проф. Радмиле Бакочевић. Након завршених студија, наставио је с вокалним консултацијама с маестром Паолом де Наполијем у Италији.
Наступао је тумачећи баритонске улоге првог фаха у Народном позоришту у Београду, Српском народном позоришту у Новом Саду, Хрватском народном казалишту у Загребу, Словенском народном гледалишчу у Марибору, у Народном позоришту Сарајево и у Црногорском народном позоришту у Подгорици.
Остварио је следеће баритонске улоге: Ренато (Un ballo in maschera, G. Verdi), Езио (Attila, G. Verdi), Гермонт (La Traviata, G.Verdi), Родриго (Don Carlos, G. Verdi), Фигаро (Il Barbiere di Siviglia, G. Rossini), Оњегин (Eugene Onegin, P.I. Tchaikovsky), Дон Ђовани (Don Giovanni, W.A. Mozart), Папагено (Die Zauberflöte, W.A. Mozart), Енрико (Lucia di Lamermoor, G. Donizetti), Миконет (Adriana Lecouvreur, F.Cilea), Марцело (La Boheme, G. Puccini), Белкор (L’elisir d’amore, G. Donizetti), Ескамило (Carmen, G.Bizet), Малатеста (Don Pasquale, G. Donizetti), Бискрома (Le convenienze ed inconvenienze teatrali – Viva la mamma, G. Donizetti), Лимпресарио (Le convenienze ed inconvenienze teatrali – Viva la mamma, G. Donizetti), Кушина (B. Smetana – Продана невеста), Бен (G. Menotti – Telephone), Пол (Les Enfants Terribles, Philip Glass), Костантини ил Гранде (In hoc Signo, M. Frisina), Сима (Еро с онога свијета, J. Готовац), Реџеп-ага (На уранку, С. Бинички), Никола Тесла (Меланхолични снови грофа Саве Владиславића), Јеж (Јежева кућа, З. Вауда), Смаил-ага Ченгић (Змај од Босне, A. Хорозић), бабо Али-бег (Алма, J. Османагић).
Одржао је велики број солистичких концерата и наступао на музичким фестивалима у Босни и Херцеговини, Србији, Словенији, Хрватској, Македонији, Црној Гори, Немачкој, Италији, Грчкој, Естонији, Русији, Белорусији, Јапану. Фебруара 2017. године наступио је у Sapporo Concert Hall Kitara у Јапану као соло баритон у извођењу Симфоније бр.9 Л. В. Бетовена са Young Hokkaido Philharmony.
Добитник је Награде Министарства за омладину и спорт Републике Србије (2008) која се додељује најуспешнијим младим талентима. Током 2007. и 2008. године био је стипендиста фондације за оперске таленте ,,CEE Musiktheater’’ из Беча (Аустрија). Добитник је и Годишње награде за најбољег младог уметника у 2011. години, коју додељује Удружење музичких уметника Србије, чији је члан од 2005. године.

Миливоје Вељић (1983, Београд) је дипломирао на Катедри за клавир, докторирао на Катедри за камерну музику, а запослен је на Катедри за соло певање Факултета музичке уметности у Београду, у звању вишег уметничког сарадника. Награђен је из Фонда Јелене Павловић као најбољи дипломац Катедре за клавир. Добитник је и Захвалнице Факултета за изузетне заслуге.

Као афирмисани камерни музичар свечано је отворио фестивале „International Summer Academy“ у организацији Бечке музичке академије (Аустрија) и „Охридско лето“ (Македонија). Целовечерње концерте имао је у оквиру фестивала у иностранству: IMVAJ (Израел), „Nei Suoni dei Luoghi“ (Италија), „Подгоричко културно љето“ (Црна Гора), „Љетње вечери музике“ (Црна Гора), „Дани српске културе“ (Румунија) и „Дани Владе Милошевића“ (Босна и Херцеговина). У Србији је наступао на фестивалима: БЕМУС и БЕЛЕФ (Београд), „Обзорја на Тиси – Дани Јосифа Маринковића“ (Нови Бечеј), „Матићеви дани“ (Ћуприја), „Винаверови дани“ (Шабац) и „Врњци“ (Врњачка Бања).

Српску културну баштину је промовисао на четири концерта у Индији (Калкута), три у Француској (Париз), пет у Хрватској (Ријека, Пула, Ровињ, Моравице, Придворје) и наступом у Румунији (Букурешт). Одржао је три концерта у енклави Велика Хоча на Косову и Метохији.

Сарадник је Оперског студија Народног позоришта у Београду (ангажован у шест позоришних сезона). Био је званични пијаниста међународних такмичења соло певача: такмичења Музичке омладине Београда, такмичења „Никола Цвејић“ у Руми, такмичења „Обзорја на Тиси“ у Новом Бечеју и пет пута на такмичењу „Лазар Јовановић“ у Београду. Са својим студентима је одржао целовечерње реситале у више од двадесет градова Србије у оквиру циклуса концерата „Пут ка белканту“.

Често сарађује са Музичком продукцијом Радио телевизије Србије. Био је саветник у Центру за образовање „Браћа Стаменковић“ у Београду, саветник за музичке програме у Центру за културу и образовање Раковица и клавирски сарадник у Музичкој школи „Др Војислав Вучковић“ у Београду. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Као предавач био је ангажован у Израелском центру за изузетност (Јерусалим), Музичким радионицама у Бијелом Пољу (подржаним од Министарства просвјете Црне Горе) и у три наврата на Летњој оперској школи (Дивчибаре и Ечка).

Усавршавао се на семинарима и мајсторским курсевима код истакнутих музичких педагога и уметника: Марте Гуљаш (Мађарска), Корделије Хефер (Аустрија), Аведиса Кујумџана (Аустрија), Ферхан и Ферзан Ендер (Турска), Оксане Литсусхун (Украјина), Андраша Келера (Мађарска), Сергеја Маркарова (Француска), Александра Карпова (САД). Лауреат је међународног такмичења Даворин Јенко у категорији клавирског дуа.

Усавршавао се и из немузичких области; био је полазник Школе за цивилно друштво (Палић, 2002), полазник Напредних додипломских студија Београдске отворене школе (2005/2006), Школе тимског рада (Златибор, 2006) и Вештине политичке комуникације Центра модерних вештина (Београд, 2006/2007).

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања