event_note Циклус
24.10.2014 - 24.10.2014 access_time 20:00 часова

КОНЦЕРТ – Роберт Лакатош, виолина и Валентина Ненашева, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Друга локација: Градска кућа, свечана сала
event_note Циклус
24.10.2014 - 24.10.2014 access_time 20:00 часова

КОНЦЕРТ – Роберт Лакатош, виолина и Валентина Ненашева, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Друга локација: Градска кућа, свечана сала

Програм

Fritz Kreisler

-Recitative and Scherzo Caprice za solo violinu Op.6

Johannes Brahms

Sonata za violinu i klavir br.3, Op.108 d-moll

-Allegro

-Adagio

-Un poco presto e con sentimento

-Presto agitato

*************

Sergei Prokofiev

Sonata za violinu i klavir br.2, Op.94a  D-dur

-Moderato

-Presto- Poco piu mosso del – Tempo I

-Andante

-Allegro con brio – Poco meno mosso – Tempo I – Poco meno mosso – Allegro con brio

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Souvenir d’un lieu cher Op.42

-Melodie

 Henryk Wieniawsky

-Polonaise de concert Op.4 D-dur

Роберт Лакатош рођен је 1991. године у Новом Саду, где је од своје седме године учио виолину у Музичкој школи “Исидор Бајић“. Са непуних четрнаест година постаје наш најмлађи студент виолине од оснивања Академије уметности у Новом Саду, где је завршио основне и мастер студије у класи проф. Дејана Михаиловића. Усавршавао се на Zürcher Hochschule der Künste u Cirihu, у класи проф. Rudolfa Koelmana. Био је стипендиста Швајцарске фондације „Lyra“ за високо надарене таленте. Добитник је многих првих и специјалних награда на домаћим и интернационалним такмичењима:

I награда на међународном такмичењу „Mary Smart Concerto Competition“ Њу Јорк (С.А.Д.) 2013.

II награда на међународном такмичењу Jeneuess Румунија (Букурешт) 2012.

II награда на међународном такмичењу виолиниста „Andrea Postachini“ (Италија) 2011. године.

I награда на првом националном такмичењу младих виолиниста „Societe Generale Srbija“ у Београду (2009)

Добитник је награде као најбољи млади уметник за 2006 годину од Покрајине Војводине као и од ВАНУ Војводине.

II награда на међународном  такмичењу виолиниста у Brentoniku (Италија) 2004.

III нагрда на међународном такмичењу виолиниста “Петар Тошков“ у Београду (2003.)

I награда на Републичком такмичењу у Београду (2002. и 2004.)

Био је члан музичког кампа у Израелу „Keshet Eilon“ где је студирао са истакнутим светским виолинистима Šlomo Mincem и Isakom Raškovskim.

Похађао је интезивни виолински студијски програм код познатог Америчког виолинисте Arona Rosanda na „Summit Music festival“ у Њу Јорку (САД).

Сарађивао је са многим професорима од којих се посебно издвајају:

Павел Верњиков, Julian Rahlin, Zakar Bron.

Наступао је у Италији, Швајцарској, Немачкој, Аустрији, Норвешкој, Израелу, Америци, Румунији, Грчкој, Хрватској, Црној Гори.

Као солиста је свирао са Симфонијским оркестром ВЈ “Станислав Бинички“, Војводјанским Симфоничарима, Нишки Симфонијски, Новосадским Академским оркестром, „Summit festival“ оркестром (Њу Јорк) Америка,  као и са Новосадским камерним оркестром и камерним оркестром ZhDK-Strings (Cirih) Швајцарска.

Концертмајстор је камерног оркестра „Camerata Academica“ и наступа активно као члан клавирског триа са пианисткињом Валентином Ненашевом и виолончелистом Марком Милетићем.

Од 2014 године почиње да ради као стручни сарадник на Академији уметности у Новом Саду.

Остварио је снимке за многе радио и ТВ станице у земљи и иностранству.

Свира на виолини гудалу из приватне колекције гудалара Владимира Радосављевића.

Валентина Ненашева рођена 28.11.1982. године у Ташкенту (Узбекистан), клавир је почела да свира са седам година. Основно и средње музичко образовање стекла у Централној Музичкој Школи „Успенски“ у Ташкенту. Још као млада наступала је са оркестром Радио Телевизије Ташкент свирајући концерт J.S.Bacha f-moll као и концерт F.Chopina f-moll, 1996.године освојила је трећу награду на такмичењу младих пијаниста које се одржавало у Alma-Ata (Казахстан). Такође гаји велику љубав према камерној музици и 1998 године добија стипендију „Pro Corda Chamber Music School“ под патронатом професора са Royal Music Academy где је похађала курс камерне музике у класама Проф. Jamesa Kirbya (клавир) и Проф. Roberta Maxa (чело). 2000 године осваја прву награду на Републичком такмичењу. Исте године је примљена у класу Проф. Ивана Гајана (ученика Станислава Нејгауза) на Академију Музичких уметности у Братислави. Током студија наступала је као солиста и камерни извођач, такође похађала мајсторске курсеве код Jelene Richter, Ajrapetiana (РУС), Aleksej Sultanova (САД). 2004 године одлази на усавршавање из предмета корепетиција на конзерваторијум N.Rimskog-Korsakova у класу Проф.Ирине Богачеве (Петроград). После успешног завршетка студија уписује Магистарске студије у класи Проф.Ирис Кобал на Академији уметности у Новом Саду. У току студија је радила као демонстратор, стручни сарадник – корепетитор  на катедри за дувачке инструменте а тренутно ради као стручни сарадник на клавирској катедри Академије уметности у Новом Саду. Као солиста концертирала је на музичким подијумима како у иностранству тако и у Србији (2009 године реситал у Синагоги). За РТВ снимила је композицију Gaspard de la nuit 3 poems pour piano d’apres Aloysius Bertrand Morisa Ravela. Године 2012 је успешно наступила са аустријским флаутистом проф. Др. Art. Norbertom Girlingerom. Исте године са посебним задовољством наступила је са ТАЈЈ Квартетом. Од 2013 године наступа са Робертом Лакатошем и Марком Милетићем као члан ансамбла Трио.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања