event_note Концерт
07.05.2019 - 07.05.2019 access_time 20:00

Концерт „Поново са вама…“ 07. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
07.05.2019 - 07.05.2019 access_time 20:00

Концерт „Поново са вама…“ 07. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

Циклус: Поново са вама

К О Н Ц Е Р Т

Вibi Оrtjens Ѕtraatman, сопран (Холандија)

Теодора Дроздик – Поповић, мецосопран  (Србија / Холандија)

Ѕimon Мøller Јensen, клавир (Данска)

 

Уторак, 07. мај2019.

Свечана сала Градске куће, у 20:00 

Улаз слободан

Фото: Senén Fernández García

 

П Р О Г Р А М

Р. ШУМАН

Покрива ме цвећем Оp. 134, Nо. 4 – дует

Ђ. ЛИГЕТИ

                                                                       Пет песама Јаноша Арања                     

Најлепши цвет

Ђаво је однео порезника

С. БАРБЕР

Четири песме Op. 13

Сигурно ове сјајне ноћи Nо. 3

Часна сестра узима вео Nо. 1

Ф. ШОПЕН

Валцер, Оp. posth, е-мол

М. РАВЕЛ

Пет популарних грчких песама

Песма за венчање

Тамо, наспрам цркве

Који каваљер може да ми парира

Песма сакупљача цвећа

Сви су весели!

К. ДЕБИСИ

Заборављене мелодије

То је меланхолична екстаза

Дрвени коњи

Ђ. РОСИНИ

Песма о врби и Молитва Дездемоне из опере Отело

Ф. ШОПЕН

Валцер, Оp. 34, Nо. 2

Ф. ШУБЕРТ

Само онај ко познаје патњу, Оp. 62 – дует

Ф. ПУЛАНК

Путеви љубави

Р. ШТОЛЦ

Када мале љубичице процветају, арија из истоимене оперете

Ф. ШОПЕН

Велики валцер, Оp. 42

Л. ДЕЛИБ

Дует цвећа из опере Лакме

Р. ШТОЛЦ

Ти ћеш бити цар моје душе, арија из оперете Миљеник

Ф. ЛЕХАР

Моје усне су ватрени жар, арија Ђудите из оперете Ђудита

Ђ. ВЕРДИ

Песма о велу, арија Еболи и Тебалда из опере Дон Карлос

 

Биби Орћенс Стратман (сопран) је почела да учи соло певање 2014. године у музичкој школи „Кумулус“ у Мастрихту са Хајди Пити, где је одмах примљена у класу младих талената. Неколико месеци касније, 2015. године, провела је два месеца у Берлину учећи са Карин Херпел. Те исте године примљена је на конзерваторијум у Мастрихту, где је тренутно на последњој години основних студија у класи Франса Кокелманса. Биби је освојила прву награду на фестивалу Вокалис 2018. Године, за интерпретацију циклуса песама Албана Берга „Sieben Fruhe Lieder“. Награда је додељена од стране чувеног холандског мецосопрана Јарда ван Неса и пијанисте Маријена Ниукеркена. Поред многих солистичких концерата, учествовала је и у бројним хорским пројектима широм земље. Од 2016. године члан је оперског хора Опере Зојд. Током прошле године се појавила у улози Фиореле у Офенбаховој оперети Les Brigands, као и улози Прве даме и Првог дечака у Моцартовој Чаробној фрули. Учествовала је на неколико мајсторских курсева, између осталих са Јардом ван Несом и Маријеном Ниукеркеном, Робертом Холом, Мирандом ван Кралинген и Аријаном Тином, као и са Мајнардом Краком. Прошле године Биби је била члан јуниорског жирија на чувеном међународном такмичењу соло певача у Ден Бошу са Кири Те Канавом као председницом жирија.

Теодора Дроздик Поповић (мецосопран) је одрасла у музичкој породици и почела је да наступа врло рано на фестивалима, клавирским такмичењима, телевизији. Завршила је мастер студије мађарског језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Певање је почела да учи у класи проф. Сенке Недељковић у МШ „Исидор Бајић“ у Новом Саду да би се затим преселила у Холандију, где је 2016. године завршила основне студије соло певања на академији Kodarc у Ротердаму с професорима Шарлот Ридајк и Керолин Воткинсон. Са мастер студија је дипломирала 2018. године на конзерваторијуму у Мастрихту у класи проф. Аксела Еверарта, са којим још увек редовно ради. Професор јој је такође и корепетитор Ебигејл Ричардс. Теодора има веома широко интересовање када је реч о класичном вокалном репертоару и активно пева оперу, соло песме и савремену музику у различитим поставама. На сцени се појавила у улогама Композитора (Штраус – Ариадна из Наксоса), Фраголета (Офенбах – Les brigands), Треће даме и Трећег дечака (Моцарт – Чаробна фрула), Сестре надзорнице (Пучини – Сестра Анђелика), Елза (Фауст – опера пастиш). У чувеној дворани Casa da Música у Портоу, у Португалу, Теодора је певала улогу Старе даме у концертном извођењу Бернштајновог Кандида са оркестром Banda Sinfónica Portuguesa. Са својим дуо партнером, Федериком Москера Мартинезом, је одржала многе рецитале у Холандији, Белгији, Шпанији и Србији. Недавно је основала дуо Dori&Dori са италијанским сопраном, Дорелом Ћелом, чији је фокус смешна страна опере. После два успешна концерта у Холандији, очекују их наступи у Луксембургу и Италији. Осим тога, Теодора сарађује и са белгијском пијанисткињом Фем Девос. Теодора је певала са много ентузијазма дела као што су Народне песме Лучана Берија и једно од последњих дела Ђерђа Лигетија – Síppal, dobbal, nádihegedűvel написаног за 4 ударача (и 50 различитих ударачких инструмената) и мецосопрана. Освојила је прву награду на такмичењима Глас Харлема, Вера Ковач Виткаи, као и другу награду на такмичењу Лав Мирски. Учествовала је на мајсторским курсевима са Џенифер Лармур, Дамјеном Гијоном, Маријом Рикардом Веселинг, Клерон Мекфедон, Робертом Александар и Ренатом Беле.

Симон Мелер Јенсен (клавир) је почео да учи клавир у Тистеду у Данској, у класи Нилса Јергена Микелсена.  Наставио је са часовима клавира у МКГ у Есбјергу са  Марианом Ла Кур и Аном Еланд, а 2012.  године се уписао на Данску краљевску академију у Копенхагену код професора Амалије Малинг. После годину дана проведених у Санкт Петерсбургу са Владимиром Шакином, Симон тренутно студира на конзерваторијуму у Мастрихту. у класи Игора Роме. Симон је наступао у великим дворанама као што су Тиволи, ОДЕОН, Бјергстад, Есбјерг, Архус, а познат је публици и по учешћу у телевизијском програму „Spil for livet“. Одржао је концерте у Русији, Енглеској, Италији, Холандији, Шведској и Норвешкој, где је чак био позван да наступа са својим композицијама. Симон је учестовао на мајсторским курсевима са Ференцом Радошем, Михалом Јановицким, Александром Звирблите, Јакобом Лојшнером, Борисом Берманом, Јуханијем Лагершпецом, Гуодом Гедвилаите, Вером Носина, Салватореом Спано. Добитник је награде за маде таленте Есбјерг, а такође је штићеник фондација Клаус Серенсенс, Лит Активт и Лит Активтм, која му је уделила Стенвеј концертни клавир да користи за време студија. Недавно је освојио велику музичку награду Мастрихта, додељену од стране холандског Ротари клуба.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања