event_note Концерт
28.03.2019 - 28.03.2019 access_time 20:00

Концерт пијанисте Александра Ђермановића 28. марта у КЦНС

location_on Велика сала
event_note Концерт
28.03.2019 - 28.03.2019 access_time 20:00

Концерт пијанисте Александра Ђермановића 28. марта у КЦНС

location_on Велика сала

Циклус: Павиљон музике

К О Н Ц Е Р Т

Александар Ђермановић, пијаниста

 

Четвртак, 28. март 2019.

Велика сала Културног центра Новог Сада, у 20:00 

Улаз слободан

 

П Р О Г Р А М

V. A. Mozart

Sonata В dur, KV570

I Allegro

II Adagio

III Allegretto

P. I. Tchaikovsky

Seasons: June op.37a, g mol (5′)

J. Brahms

16 Valcera op.39 (5′)

Tempo giusto, H dur

E dur

Gis mol

Poco sostenuto, e mol

F. Liszt

Ballade no.2 h mol 

Allegro moderato

A. Scriabin

Sonata no.6 op.62 

Modere

S. Rachmaninoff

Etida slika op.39 br.9, D dur

 

Александар Ђермановић је пијаниста на докторским студијама на Академији уметности у Новом Саду, под менторством др Дориана Лељака. Претходно је завршио специјалистичке студијe у Салзбургу на Моцартеуму у класи професора Жака Рувиеа, као и мастер студије и престижне студије Артист дипломе на Краљевском музичком колеџу у Лондону, у класи професора Иана Џонса и Дмитри Алексејева. Током школовања био је добитник пуне стипендије Royal College of Music, пуне ABRSM стипендије, као и Lee Abbey награде и Henry Wood фонда. Такође је био стипендиста Гери и Еленор Брас фонда и Леверхулм студентске стипендије. Након студија био је запослен као асистент на Краљевском колеџу након што му је додељена Антони Салтмарш асистентура за клавирску сарадњу за годину 2015/16. и изабран је за Парк Лејн уметника за 2016/17. годину са виолинисткињом Јунсли Парк. У Србији је завршио основне и мастер студије у класи професора  др Дориана Лељака на Академији уместности у Новом Саду, где тренутно ради као стручни сарадник и МШ „Исидор Бајић“ у класи професорке Татјане Вукмановић, након што је почео да свира клавир са 11 година. Александар је наступао у салама широм Европе: Rachmaninoff сала (Москва), у Лондону у салама попут: Royal Albert Hall, Wigmore Hall, Steinway Hall, Purcell Room u Queen Elisabeth Hall, Cadogan Hall, St. Martin’-in-the-Fields, Француски институт (Концерт је снимао BBC3 радио), Amaryllis Flemming Concert Hall, Pump-room Hall (Bath), Assembly Hall (Tunbridge Wells), Assembly House (Norwich), концертним дворанама у Скандерборгу и Виборгу у Данској, у Београду у Великој сали Коларчеве задужбине итд. Наступао је са оркестрима попут Royal Tunbridge Wells Symphony Orchestra, Youth Musicians Symphony Orchestra, City of Rochester Symphony Orchestra, Lokrian ансамблом, Војвођанским симфонијским оркестром,  Симфонијским оркестром Академије уметности као и Камератом Академиком. Освајао је награде на међународним и домаћим такмичењима за соло клавир, као камерни музичар и као композитор:

2017 – Citta di San Donna di Piave (Италија), 3. награда;

2015 – Sheepdrove Intercollegiate Piano Competition (Енглеска), 3. награда;

2011 – Меморијал Др Војислав Вучковић (Београд), 1. награда;

2008 – Меморијал Исидор Бајић (Нови Сад), 1. награда;

2008 – Међународни  фестива славенске музике (Москва), Лауреат другог степена, једини награђени на целом такмичењу у свим категоријама;

2006 – Шабац, интернационално такмичење, 1. награда;

2006, 2007. и 2008 – 1. награда и титула Лауреата на Републичком такмичењу у Београду како солистички, тако и у камерним саставима;

2005 – Деца композитори СЦГ, 1. награда.

Као композитор учествовао је на курсу код Александре Вребалов и његов дувачки квинтет је премијерно изведен у Градској кући града Сомбора и у галерији Павла Бељанског у Новом Саду. Емитован је на РТВ радију. Његова композиција треба да буде издата у Лондону у издавачкој кући  Faber Music. Свирао је у Француском институту као један од 6 изабраних студента Краљевског музичког колеџа у Лондону и Супериор академије у Паризу на концерту који је сниман и преношен од стране радија BBC3. У Лондону је након концерта са YMSO, са диригентом Џејмсом Блером издат диск од стране менаџмента St. John’s Smith Square концертне дворане 2016. године са Прокофјевим трећим клавирским концертом. 2015. је наступио као замена у последњем моменту на концерту са Краљевским Танбриџ Велс симфонијским оркестром изводећи Шопенов први клавирски концерт са диригентом Нилом Томсоном.

Недавно је наступао на гала отварању IX Меморијала Исидор Бајић у  Новом Саду са Војвођанским симфонијским оркестром и диригентом Ђанлука Марћаном. 1. децембра 2018. године изводи трећи клавирски концерт Сергеја Прокофјева. У фебруару 2019. је наступао у регуларној сезони Ројал Танбриџ Велса у Енглеској са RTWSO и диригентом Нилом Томсоном, изводећи први клавирски концерт Јоханеса Брамса.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања