event_note Koncert
12.05.2017 - 12.05.2017 access_time 19.30

Koncert pijanistkinje Dalide Grmuše

location_on Velika sala
event_note Koncert
12.05.2017 - 12.05.2017 access_time 19.30

Koncert pijanistkinje Dalide Grmuše

location_on Velika sala

U okviru ciklusa „Ozvučavanja“ u petak 12. maja u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 19.30 časova biće održan koncert pijanistkinje Dalide Grmuše.

Muzika Dalide Grmuše nastaje kao prirodni umetnički izraz, iz želje da je podeli i proživi sa drugim ljudima. Ne nastaje samo kao potreba izražavanja u određenom žanru, već kao muzika trenutka i doživljene inspiracije, tako da ima karakter improvizacije i slobodnu formu. U trenutku izvođenja, neke kompozicije imaju svoj konačan oblik, a neke nastaju na licu mesta, kao odraz trenutne atmosfere i inspiracije. Muzika je za Dalidu najveća vrednost, jer kroz nju uspeva da, na emotivnom nivou, komunicira sa svojom publikom.

DALIDA GRMUŠA, rođena je 3. 8. 1989. u Sremskoj Mitrovici. Nižu muzičku školu završila je u klasi prof. Gordane Malinović, srednju u klasi prof. Zlate Maleš, a Fakultet muzičke umetnosti pohađala je na odseku za klavir u klasi prof. Nenada Radića. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu: Lauret trećeg EPTA pijanističkog takmičenja posvećenog delima Frederdrika Šopena, Laureat na takmičenju Josip Slavenski, dobitnik je I nagrade na takmičenju mladih pijanista u Nišu, I nagrade na Republičkom takmičenju klavirskih dua, II nagrade na internacionalnom takmičenju A. Skrijabin u Parizu, II nagrade na internacionalnom takmičenju “ Citta di Goriyia“ itd.

Učestvovala je u muzičkim projektima: Čajkovski „Godišnja doba“ snimljen za školski program RTS-a, Večeri S. Rahmanjinova u SANU, KCB, u Paviljonu Cvijete Zuzorić, Veče savremene srpske muzike u Kulturnom centru u Parizu, Mariboru, Ljubljani i mnogim gradovima Srbije, „Koncert za puno ruku“ u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, kao i na Svečanom koncertu“Zlati u čast“ takođe u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, gde su se izvodile Betovenove Simfonije za 8 ruku. Učestvovala je i u multimedijalnom projektu “CHRONOS“ , za grupu muzičara, glumca, audio i video traku, kao i u muzičko-poetskom pojektu ‘U POTRAZI ZA DUŠOM’ za grupu muzičara, glumce i recitatora. 2014. godine godine osniva klavirski duo DALIANA sa pijanistkinjom Anom Stefanović i održavaju koncerte u galeriji Artget, Narodnoj biblioteci, KC Čukarica, Studentskom gradu…

Još kao dete, Dalida je pokazivala sklonosti ka komponovanju i improvizaciji. Imala je samo 9 godina kada je svirala Šopenov Nokturno, i tom prilikom u nameri da se našali sa roditeljima i prijateljima, odsvirala je nešto sasvim novo, iz glave, ukravši Šopenove ukrase. Rekla im je da je to novi Nokturno, ostavivši prisutne, pomalo začuđenim i zbunjenim, upitanim kada je stigla da navežba Taj novi Nokturno… Gostovala je u emisijama: Jutarnji program na kragujevačkoj televiziji; “Dobro jutro Beograde“ na Studiju B; “Mira Adanja Polak i Vi“ na RTS1; “Sve boje života“; Jutarnji program RTS1; Kulturni dnevnik RTS1; Radio Beograd 1; emisije Vreme sporta i razonode; Susretanja Radio Kragujevac; Reči i slike Radio Studio B.

Svoj prvi autorski koncert održala je 2008. godine u Svečanoj sali OŠ Dušan Jerković. Kasnije je nastavila sa održavanjem autorskih koncerata u: KC Ruma, SKC Beograd, Akademija 28 Beograd, Prva kragujevačka gimnazija, Kuća kralja Petra, Narodna biblioteka Srbije, Galerija ARTGET, Galerija Kolarčeve zadužbine, KC Pirot Dom culture Studentski grad, Galerija Progres, za “Svetski dan muzike“ , kao i u okviru Večeri iranske poezije, rediteljke, pesnikinje i slikarke Sudabe Babagap. Izvodi svoje kompozicije i na Smotri srpskih kompozitora na Ubu, „Natre“ za dva klavira i „Klavirska jesen“ za 4 ruke sa pijanistkinjom Nedom Aleksić i kao laureati, nastupale su na završnom koncertu u KC Beograda, a u Kući kralja Petra premijerno je izvodila kompozicije “Ajlin“, “U vrtlogu snova“. Svoju kreativnost ispoljava kroz slikanje i amaterski se bavi fotografijom.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja