event_note Концерт
12.05.2017 - 12.05.2017 access_time 19.30

Концерт пијанисткиње Далиде Грмушe

location_on Велика сала
event_note Концерт
12.05.2017 - 12.05.2017 access_time 19.30

Концерт пијанисткиње Далиде Грмушe

location_on Велика сала

У оквиру циклуса „Озвучавања“ у петак 12. маја у Великој Сали Културног центра Новог Сада са почетком у 19.30 часова биће одржан концерт пијанисткиње Далиде Грмушe.

Музика Далиде Грмуше настаје као природни уметнички израз, из жеље да је подели и проживи са другим људима. Не настаје само као потреба изражавања у одређеном жанру, већ као музика тренутка и доживљене инспирације, тако да има карактер импровизације и слободну форму. У тренутку извођења, неке композиције имају свој коначан облик, а неке настају на лицу места, као одраз тренутне атмосфере и инспирације. Музика је за Далиду највећа вредност, јер кроз њу успева да, на емотивном нивоу, комуницира са својом публиком.

ДАЛИДА ГРМУША, рођена је 3. 8. 1989. у Сремској Митровици. Нижу музичку школу завршила је у класи проф. Гордане Малиновић, средњу у класи проф. Злате Малеш, а Факултет музичке уметности похађала је на одсеку за клавир у класи проф. Ненада Радића. Добитница је многобројних награда у земљи и иностранству: Лаурет трећег ЕПТА пијанистичког такмичења посвећеног делима Фредердрика Шопена, Лауреат на такмичењу Јосип Славенски, добитник је I награде на такмичењу младих пијаниста у Нишу, I награде на Републичком такмичењу клавирских дуа, II награде на интернационалном такмичењу А. Скријабин у Паризу, II награде на интернационалном такмичењу “ Citta di Goriyia“ итд.

Учествовала је у музичким пројектима: Чајковски „Годишња доба“ снимљен за школски програм РТС-а, Вечери С. Рахмањинова у САНУ, KЦБ, у Павиљону Цвијете Зузорић, Вече савремене српске музике у Kултурном центру у Паризу, Марибору, Љубљани и многим градовима Србије, „Kонцерт за пуно руку“ у великој сали Kоларчеве задужбине, као и на Свечаном концерту“Злати у част“ такође у великој сали Kоларчеве задужбине, где су се изводиле Бетовенове Симфоније за 8 руку. Учествовала је и у мултимедијалном пројекту “CHRONOS“ , за групу музичара, глумца, аудио и видео траку, као и у музичко-поетском појекту ‘У ПОТРАЗИ ЗА ДУШОМ’ за групу музичара, глумце и рецитатора. 2014. године године оснива клавирски дуо ДАЛИАНА са пијанисткињом Аном Стефановић и одржавају концерте у галерији Артгет, Народној библиотеци, KЦ Чукарица, Студентском граду…

Још као дете, Далида је показивала склоности ка компоновању и импровизацији. Имала је само 9 година када је свирала Шопенов Ноктурно, и том приликом у намери да се нашали са родитељима и пријатељима, одсвирала је нешто сасвим ново, из главе, укравши Шопенове украсе. Рекла им је да је то нови Ноктурно, оставивши присутне, помало зачуђеним и збуњеним, упитаним када је стигла да навежба Тај нови Ноктурно… Гостовала је у емисијама: Јутарњи програм на крагујевачкој телевизији; “Добро јутро Београде“ на Студију Б; “Мира Адања Полак и Ви“ на РТС1; “Све боје живота“; Јутарњи програм РТС1; Kултурни дневник РТС1; Радио Београд 1; емисије Време спорта и разоноде; Сусретања Радио Kрагујевац; Речи и слике Радио Студио Б.

Свој први ауторски концерт одржала је 2008. године у Свечаној сали ОШ Душан Јерковић. Kасније је наставила са одржавањем ауторских концерата у: KЦ Рума, СKЦ Београд, Академија 28 Београд, Прва крагујевачка гимназија, Kућа краља Петра, Народна библиотека Србије, Галерија АРТГЕТ, Галерија Kоларчеве задужбине, KЦ Пирот Дом цултуре Студентски град, Галерија Прогрес, за “Светски дан музике“ , као и у оквиру Вечери иранске поезије, редитељке, песникиње и сликарке Судабе Бабагап. Изводи своје композиције и на Смотри српских композитора на Убу, „Натре“ за два клавира и „Kлавирска јесен“ за 4 руке са пијанисткињом Недом Алексић и као лауреати, наступале су на завршном концерту у KЦ Београда, а у Kући краља Петра премијерно је изводила композиције “Ајлин“, “У вртлогу снова“. Своју креативност испољава кроз сликање и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања