event_note Koncert
18.06.2022 - 18.06.2022 access_time 19.00

KONCERT „PESMOM NAŠIH SAVREMENIKA“ 18. juna u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Koncert
18.06.2022 - 18.06.2022 access_time 19.00

KONCERT „PESMOM NAŠIH SAVREMENIKA“ 18. juna u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

U subotu,18. juna 2022. godine, u 19.00 časova biće održan koncert pod nazivom „Pesme naših savremenika“ u Klubu Tribina mladih u Kulturnom centru Novog Sada. Projekat je podržan od strane SOKOJ-a.

Na koncertu nastupaju:

Marijana Radosavljević – sopran

Darja Samofalova – klavir

 

Na programu će se naći dela kompozitora Aleksandra Vujića, Mirjane Živković, Ivane Stefanović, Milane Stojadinović i Stanojla Rajičića.

 

Ulaz je slobodan!

 

 Marijana Radosavljević rođena je 1979. godine u Petrovcu na Mlavi, gde je završila gimnaziju i započela svoje muzičko obrazovanje svirajući klavir. Nakon upisa na Matematički fakultet u Beogradu, edukaciju iz oblasti muzike nastavlja u klasi mr Anđelke Simonović Obradović u SMŠ „Mokranjac“ na odseku za solo pevanje. Osnovne i master studije solo pevanja završila je u klasi prof. mr Aleksandre Ristić na FU u Nišu, a specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike u klasi prof. mr Ljudmile Gros Popović na FMU u Beogradu.

Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije dve prve nagrade u solo i u kategoriji kamernih sastava na Međunarodnom takmičenju solo pevača „Bruna Špiler“ u Herceg Novom 2010. godine i dve druge nagrade na istom takmičenju 2011. godine. Kao član trija „Artium“ dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu i prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu 2016. godine. Dodeljena joj je i Nagrada grada Petrovca na Mlavi za izuzetna ostvarenja iz oblasti umetnosti 2007. godine.

Bila je angažovana u nekoliko projekata operske kuće „Madlenianum“ u Zemunu, a saradnju je više puta ostvarila i sa Novom beogradskom operom. Godinama je član i vokalni pedagog crkveno-pevačke družine „Branko“ iz Niša, sa kojom je kao solista nastupala na domaćim festivalima i koncertima širom sveta (Grčka, Rusija, Belorusija, SAD, Izrael, Rumunija, Nemačka, Francuska, Meksiko). Bila je član i solista Madrigalskog hora FMU u Beogradu. Sarađivala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom FU u Nišu. Osnivač je kamernog trija „Artium“ sa kojim je učestvovala na značajnim festivalima širom zemlje i održala brojne celovečernje koncerte. Učestvovala je u projektu, muzičko-scenskom delu Ciganska bajka Vladimira Đenadera kao pevač i plesač. Ostvarila je zapažen nastup dirigujući Horom mladih „Radojica Milosavljević“ na Dečjem međunarodnom festivalu duhovne muzike u Sofiji „Osana vo višnjih“, te je sa ovim ansamblom kao gostujući dirigent nastupila i na Petom međunarodnom festivalu duhovne muzike „Muzički edikt“ u Nišu. Na zatvaranju istog festivala, šestog po redu, kao i na koncertu u Gračanici 2019. godine, nastupila je kao solista sa orkestrom RTS i od tada je honorarni saradnik hora RTS. Solista je crkvenog hora „Sveti Joakim i Ana“ sa kojim je imala značajne nastupe u Amsterdamu i Rejkjaviku. Nekoliko godina je saradnik rok hora „Džet klok“, kao vokalni pedagog i pevač. Više puta se oprobala i u drugim žanrovima i to u popu, roku, džezu, evergrin muzici i dr. Nekoliko puta bila je jedan od učesnika Barokne akademije koju vode dirigent Predrag Gosta i alt Marijana Mijanović.

Godinama se uspešno bavi pedagoškim radom. U okviru Prve letnje internacionalne muzičke škole u Beču 2019. godine održala je kurs solo pevanja. Od ove godine stalni je član i solista hora Umetničkog ansambla MO „Stanislav Binički”.

 

Darja Samofalova rođena je 1994. godine u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje stekla je u MŠ „Petar II Petrović-Njegoš“ u Baru, na odsecima za klavir i violinu. Završila je srednju muzičku školu za talente „Andre Navara“ u Podgorici na klavirskom odseku u klasi prof. Maje Basarab. Godine 2010. upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Studirala je u klasi prof. Ninoslava Živkovića i prof. Nataše Mitrović. Diplomirala je 2014. u klasi prof. Nataše Mitrović, u je čijoj klasi u naredne dve godine završila master akademske, kao i specijalističke studije. Kao stipendista Ruske Federacije, 2018. godine upisuje doktorske studije na Ruskoj akademiji muzike „Gnesini“ u Moskvi, u klasi istaknutog ruskog pijaniste i pedagoga Sergeja Senkova. U junu 2020. godine sa izvanrednim uspehom završava doktorske studije.

Pohađala je kurseve kod eminentnih pedagoga: Vladimira Krpana, Jokut Mihajlović, Arba Valdme, Grigorija Gruzmana, Jurija Kota, Poline Fedotove, Vere Nosine.

Laureat je i dobitnik mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, među kojima se izdvajaju: Apsolutni pobednik i specijalna nagrada na XVIII Međunarodnom takmičenju mladih pijanista „Citta di Barletta“ u Italiji 2009. godine, druga nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu i treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Rimu 2016. Više nagrada osvojila je u sastavu klavirskog dua sa koleginicom Marijom Vasić. Dobitnica je nagrade fonda Slobodanka Milošević-Savić za najboljeg studenta četvrte godine i za najbolji postignut uspeh iz glavnog predmeta u akademskoj 2013/14. godini. Stipendista je Fonda za mlade talente „Dositeja“.

Održala je više solističkih resitala u koncertnim salama Srbije, Crne Gore, Italije i Rusije. U sastavu grupe nagrađenih studenata predstavljala je Fakultet muzičke umetnosti na koncertima u Skadru i Tirani.

Višegodišnji je učesnik festivala „Barski ljetopis“ u Crnoj Gori. U februaru 2021. nastupila je na VII Festivalu savremene klavirske muzike „Forte piano“ u KIC-u Budo Tomović u Podgorici. U julu 2021. sa sopranom Anastasijom Holc učestvuje na 16. Festivalu klasične muzike „Vrnjci“ u svojstvu klavirskog saradnika. U periodu 2017–2018. godine, predavala je klavir u MŠ „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Od 2021. zaposlena je u MŠ „Josip Slavenski“ u Beogradu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja