event_note Концерт
18.06.2022 - 18.06.2022 access_time 19.00

КОНЦЕРТ „ПЕСМОМ НАШИХ САВРЕМЕНИКА“ 18. јуна у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Концерт
18.06.2022 - 18.06.2022 access_time 19.00

КОНЦЕРТ „ПЕСМОМ НАШИХ САВРЕМЕНИКА“ 18. јуна у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

У суботу,18. јуна 2022. године, у 19.00 часова биће одржан концерт под називом „Песме наших савременика“ у Клубу Трибина младих у Културном центру Новог Сада. Пројекат је подржан од стране СОКОЈ-а.

На концерту наступају:

Маријана Радосављевић – сопран

Дарја Самофалова – клавир

 

На програму ће се наћи дела композитора Александра Вујића, Мирјане Живковић, Иване Стефановић, Милане Стојадиновић и Станојла Рајичића.

 

Улаз је слободан!

 

 Маријана Радосављевић рођена је 1979. године у Петровцу на Млави, где је завршила гимназију и започела своје музичко образовање свирајући клавир. Након уписа на Математички факултет у Београду, едукацију из области музике наставља у класи мр Анђелке Симоновић Обрадовић у СМШ „Мокрањац“ на одсеку за соло певање. Основне и мастер студије соло певања завршила је у класи проф. мр Александре Ристић на ФУ у Нишу, а специјалистичке студије из области камерне музике у класи проф. мр Људмиле Грос Поповић на ФМУ у Београду.

Добитник је бројних награда, од којих су најзначајније две прве награде у соло и у категорији камерних састава на Међународном такмичењу соло певача „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом 2010. године и две друге награде на истом такмичењу 2011. године. Као члан трија „Артиум“ добитник је друге награде на Међународном такмичењу „Даворин Јенко“ у Београду и прве награде на Међународном пијанистичком такмичењу у Смедереву 2016. године. Додељена јој је и Награда града Петровца на Млави за изузетна остварења из области уметности 2007. године.

Била је ангажована у неколико пројеката оперске куће „Мадленианум“ у Земуну, а сарадњу је више пута остварила и са Новом београдском опером. Годинама је члан и вокални педагог црквено-певачке дружине „Бранко“ из Ниша, са којом је као солиста наступала на домаћим фестивалима и концертима широм света (Грчка, Русија, Белорусија, САД, Израел, Румунија, Немачка, Француска, Мексико). Била је члан и солиста Мадригалског хора ФМУ у Београду. Сарађивала је са Нишким симфонијским оркестром и Симфонијским оркестром ФУ у Нишу. Оснивач је камерног трија „Артиум“ са којим је учествовала на значајним фестивалима широм земље и одржала бројне целовечерње концерте. Учествовала је у пројекту, музичко-сценском делу Циганска бајка Владимира Ђенадера као певач и плесач. Остварила је запажен наступ диригујући Хором младих „Радојица Милосављевић“ на Дечјем међународном фестивалу духовне музике у Софији „Осана во вишњих“, те је са овим ансамблом као гостујући диригент наступила и на Петом међународном фестивалу духовне музике „Музички едикт“ у Нишу. На затварању истог фестивала, шестог по реду, као и на концерту у Грачаници 2019. године, наступила је као солиста са оркестром РТС и од тада је хонорарни сарадник хора РТС. Солиста је црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“ са којим је имала значајне наступе у Амстердаму и Рејкјавику. Неколико година је сарадник рок хора „Џет клок“, као вокални педагог и певач. Више пута се опробала и у другим жанровима и то у попу, року, џезу, евергрин музици и др. Неколико пута била је један од учесника Барокне академије коју воде диригент Предраг Госта и алт Маријана Мијановић.

Годинама се успешно бави педагошким радом. У оквиру Прве летње интернационалне музичке школе у Бечу 2019. године одржала је курс соло певања. Од ове године стални је члан и солиста хора Уметничког ансамбла МО „Станислав Бинички”.

 

Дарја Самофалова рођена је 1994. године у Београду. Основно музичко образовање стекла је у МШ „Петар II Петровић-Његош“ у Бару, на одсецима за клавир и виолину. Завршила је средњу музичку школу за таленте „Андре Навара“ у Подгорици на клавирском одсеку у класи проф. Маје Басараб. Године 2010. уписује Факултет музичке уметности у Београду. Студирала је у класи проф. Нинослава Живковића и проф. Наташе Митровић. Дипломирала је 2014. у класи проф. Наташе Митровић, у је чијој класи у наредне две године завршила мастер академске, као и специјалистичке студије. Као стипендиста Руске Федерације, 2018. године уписује докторске студије на Руској академији музике „Гнесини“ у Москви, у класи истакнутог руског пијанисте и педагога Сергеја Сенкова. У јуну 2020. године са изванредним успехом завршава докторске студије.

Похађала је курсеве код еминентних педагога: Владимира Крпана, Јокут Михајловић, Арба Валдме, Григорија Грузмана, Јурија Кота, Полине Федотове, Вере Носине.

Лауреат је и добитник многих награда на националним и интернационалним такмичењима, међу којима се издвајају: Апсолутни победник и специјална награда на XVIII Међународном такмичењу младих пијаниста „Citta di Barletta“ у Италији 2009. године, друга награда на међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду и трећа награда на међународном такмичењу у Риму 2016. Више награда освојила је у саставу клавирског дуа са колегиницом Маријом Васић. Добитница је награде фонда Слободанка Милошевић-Савић за најбољег студента четврте године и за најбољи постигнут успех из главног предмета у академској 2013/14. години. Стипендиста је Фонда за младе таленте „Доситеја“.

Одржала је више солистичких реситала у концертним салама Србије, Црне Горе, Италије и Русије. У саставу групе награђених студената представљала је Факултет музичке уметности на концертима у Скадру и Тирани.

Вишегодишњи је учесник фестивала „Барски љетопис“ у Црној Гори. У фебруару 2021. наступила је на VII Фестивалу савремене клавирске музике „Forte piano“ у КИЦ-у Будо Томовић у Подгорици. У јулу 2021. са сопраном Анастасијом Холц учествује на 16. Фестивалу класичне музике „Врњци“ у својству клавирског сарадника. У периоду 2017–2018. године, предавала је клавир у МШ „Коста Манојловић“ у Земуну. Од 2021. запослена је у МШ „Јосип Славенски“ у Београду.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања