event_note Концерт
21.01.2024 - 21.01.2024 access_time 19.00

КОНЦЕРТ „ПЕСМА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА” 21. јануара 2024. године у Свечаној сали Градске куће

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
21.01.2024 - 21.01.2024 access_time 19.00

КОНЦЕРТ „ПЕСМА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА” 21. јануара 2024. године у Свечаној сали Градске куће

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

КОНЦЕРТ „ПЕСМА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА”

Недеља , 21. јануар 2024. године у Свечаној сали Градске куће

У оквиру музичке редакције Културног центра Новог Сада биће уприличен концерт сопрана Тање Андријић и гитаристе Уроша Дојчиновића. На репертоару ће бити дела осморице домаћих аутора и четворица аутора страних композитора којима ће се обележити различити јубилеји у њиховим животима и стваралаштву. Новосађани ће имати прилику да чују заборављене песме Јосифа Шлезингера, Стевана Стојановић Мокрањца, Мирка Марковића, Франциска Тареге, Фернанда Сора, Хетора Вила Лобоса и Јоакина Родрига.

Концерт ће бити одржан у недељу, 21. јануара 2024. године са почетком у 19.00 часова у Свечаној сали Градске куће.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

БИОГРАФИЈЕ

Мр Тања Андријић, оперска и концертна уметница, добитница  награда „Златни беочуг“ и „Златна значка” oд Културно-просветне заједнице Србије, добитница ордена „У знак сећања на вишегодишња мисионарска и просветитељска залагања” у Санкт Петербургу, лауреат на међународним и државним такмичењима, председник удружења „Хор Краљица Марија”, члан Крајишке српске академије наука и уметности, члан Удружења музичких уметника Србије, наставник соло-певања у Музичкој школи „Мокрањац”.

Магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи професорке Александре Ивановић с највишом просечном оценом и престижном наградом факултета „Анита Мезетова”. Своје школовање и усавршавање наставила је на Факултету музичке уметности у Немачкој у класи реномираног професора Рудолфа Пјернаја.

Своју каријеру започела је у главним улогама сопранског фаха у најзначајнијим оперским кућама широм Европе, међу којима су: Берлинска државна опера, Опера Лајпциг, Салцбуршки фестивал, а такође наступала је и у Народном позоришту у Београду и македонском Народном театру у Скопљу.

Одржала је солистичке концерте са уметницима из Бољшој театра,  солистима Војног хора „Александров” из Москве и солистима „Руских козака”.

Уметница је дуго ангажована и у извођењу савремене српске ауторске музике и концертној делатности у земљи и иностранству. Одржала је солистичке концерте у Француској, Немачкој, Аустрији, Италији, Русији, Румунији, Републици Српској и Македонији.

Објавила је четири ЦД-а, од којих је ЦД „ Звездане ноте“ објавила за издавачку кућу ПГП-РТС.

Урош Дојчиновић, гитариста, композитор, музиколог, педагог и публициста, уметнички директор фестивала ВРЊЦИ, започео је учење класичне гитаре и студије књижевности у Беогарду, дипломирао на Музичкој академији у Загребу, а потом завршио постдипломске студије одбранивши два доктората на интердисциплинарним музичким темама на Филолошком и Филозовском факултету Универзитету у Београду. Дојчиновићева уметничка активност обухвата преко 3500 наступа остварених широм света, велики број радио и телевизијских емисија, више стотина одржаних стручних предавања, мајсторских семинара и учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија. Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 70 дискографских издања (ЛП-плоча, музичких касета, ЦД и ДВД албума) за различите издавачке куће у Европи, Америци и Азији. За вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 60 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету.

Фото: приватна архива

Коментари

Snezana Kirin Snezana Kirin

Било је јако лепо. Штета што није било више посећено.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања