event_note Концерт
18.05.2018 - 18.05.2018 access_time 21:00

Концерт оперске певачице Тамарe Рађеновић 18. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
18.05.2018 - 18.05.2018 access_time 21:00

Концерт оперске певачице Тамарe Рађеновић 18. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

Концерт оперске певачице Тамарe Рађеновић у пратњи корепетиторке Caroline Dowdle, у оквиру манифестације Дани Котора у Новом Саду, биће одржан у петак, 18. маја у Свечаној сали Градске куће с почетком у 21 час. Улаз је слободан. Добро дошли!

Чаробни Нови Сад, који ће с разлогом  бити Европска престоница кутуре 2021. године, угостиће Центар за културу Никола Ђурковић из исто тако чаробног средњовековног Котора.

Велика част и задовољство да отвори црногорске дане културе у Новом Саду 18. маја припала је младој црногорској оперској уметници сопранисткињи, Тамари Рађеновић која живи у Лондону и своју каријеру гради из тог центра уметности.

На новосадском рециталу Тамару ће пратити реномирана британска  уметница Caroline Dowdle која је иначе пијаниста у  чувеној оперској кући Royal Opera House као и професор на Лондонском краљевском колеџу.

Млада Црногорка, иначе рођена Београђанка, је пре годину дана дипломирала на  лондонском Royal College of Music соло певање, који сада у три најпризнатије музичке академије на свету.

На колеџ је примљена после веома захтевне аудиције између 1000 пријављених из целог света. Та класа је имала само 8 студената и то показује колика је привилегија бити део тог система високог образовања.

Од Краљевског колеџа Тамара је добила и стипендију за мастер студије. Квалитет и потенцијал младе уметнице је потврђен и добијањем специјалног статуса у Великој Британији.

Наиме, Тамара је добила боравак у Великој Британији као  ‘изузетан таленат и обећавајући уметник’. То је сан сваког младог музичара и представља савршену полазну тачку за развој у пуном капацитету и пружа шансу за рад са великим именима из света музике.

Ова млада двадесеттрогодишња девојка је своје прве певачке кораке почела са 15 година  у средњој музичкој школи Васа Павић у Подгорици где је иначе похађала клавир од своје шесте године. Осим средње музичке школе у Подгорици Тамара је завршила и Конзерваториј за глазбу и балет у Љубљани на одсеку соло пјевање.

Веома рано је почела да добија  државне и интернационалне награде из соло певања. Пре поласка на студије у Лондон је већ имала 8 првих награда на међународним такмичењима. Лауреат је такмичења Бруна Шпилера 2013. године. Српска публика је имала прилику да је чује на такмичењима Лазар Јованович, Петар Коњовић у Београду као и на такмичењу Петар Илић у Аранђеловцу.

Са 16 година је учествовала у пројекту за младе у Салзбургу, у оквиру чувеног Салзбуршког фестивала,  где је певала у пратњи чланова Бечке филхармоније сегменте из опере Кармен.

Са 19 година, Тамара је имала част да је лично чује чувена оперска дива мадам Монсерат Кабале (Montserrat Caballe). На нашим просторима Монсерат је позната по наступу са Фредијем Меркуријем са отварања Олимпијаде у Барселони 1992. године. Осим тога, мадам Монсерат је имала и концерт у Београду 2011. године. Она је савременица чувене Марије Калас и припада старој школи bel canto технике певања.

Жива легенда која је имала невероватну каријеру и отпевала све велике улоге на свим великим светским сценама  је препознала потенцијал  тада деветнаестогишње девојке. Дива је одабрала Тамару међу уметницима који  су зрелији  и већ имају каријере  да два пута наступи на њеним гала концертима у Шпанији као најмлађи певач. На првом концерту Тамара се представила шпанској публици са Моцартовом аријом Batti Batti o bel Mazeto из опера Don Giovanni, а на другом је отпевала дивну арију Марженке из опере Продана Невеста.

Од тада Тамара редовно посећује сада већ 85. годишњу примадону која јој несебично преноси своју bel canto технику певања и спрема Тамару за овај веома леп, али захтеван позив. Она, иако већ у зрелим годинама, ужива у раду са Тамаром пред којом је увек велики изазов да отпева арије које је мадам Монсерат изводила, може се рећи, непревазиђено!

Мадам Монсерат  је одмах препознала да је Тамарин фах, за сада Пучини који је написао чувене сопранске арије. Управо у Пучинијевој опери Боеми Тамара је имала свој оперски деби са главном улогом Мими што је сан сваког лирског сопрана. Наступила је прошлог лета на Сицилији у оквиру Медитеранског опера фестивала као најмлађа учесница.

Тамара је до сада имала наступе у Црној Гори, Србији, Словенији, Аустрији, Италији, Немачкој, Енглеској, Шпанији, Маурицијусу.

Значајни опески наступи у 2017. години су били на Royal College of Music, Лондон (Britten Theatre) где је имала улогу Хелене (Midsummer night’s dream, B. Britten), Грофице (Le Nozze di Figaro, W.A. Mozart), Ане (Merry Wives of Windsor, O. Nicolai) и Ромилде (Serse, G. Handel). Осим тога, издвајају се њени концертни наступи на Медтнер фестивалу подржаним од стране Руске амбасаде у Лондону, у Beeskowu (Немачка) са Пруским камерним оркестром и Гала концерти Prima Donne Montserrat Caballe у Сарагоси.

  1. годину почела је са солистичким новогодишњим концертом у Котору у Цркви Светог духа. Концерт у Новом Саду представља наставак те дивне сарадње. Такође, 07. јуна у Котору на Тргу од Оружја у пратњи Црногорског симфонијског оркестра Тамара ће извести неколико bel canto арија. За солистички концерт у Новом Саду брижљиво је припремљен репертоар. Публика ће имати прилику да ужива у аријама:  Пучинија, Белинија, Гоунода…

Оно што ће сигурно обележити ову годину је представљање њујоршкој публици 22. септембра. Наиме, Тамара ће имати солистички концерт у чувеном Карнеги холу где ће се представити рециталом пажљиво одабраних арија из доба веризма. Наступ у Карнеги холу у овако младим годинама представља велики изазов и претходницу једној лепој оперској каријери.

Биографије:

Тамара Рађеновић (22), црногорска оперска умјетница је прије годину дана завршила студије на престижном Краљевском колеџу у Лондону. Од истог колеџа је награђена и стипендијом за Мастер студије.
До сада, Тамара је имала прилку да наступа у разним интернационалним и националним пројектима, фестивалима, мастер цласс-овима у Црној Гори, Србији, Словенији, Аустрији, Енглеској, Немачкој, Италији, Шпанији и на Маурицијусу. Издваја се посебно осам освојених Првих награда на интенационалним и националним такмичењима као и Специјална награда- Лауреат на Фестивалу Бруна Шпилер
У Јулу 2017. она је имала свој оперски деби са главном улогом Мими у Пучинијевој опери La Boheme. Опера је изведена као дио Интернационалног Медитеранског Опера Студио Фестивала на Сицилији, а под диригентском палицом Leonarda Catalanotta.
Значајни опески натупи у 2017. години су били на Royal College of Music, London (Britten Theatre) где је имала улогу Хелене (Midsummer night’s dream, B. Britten), Грофице (Le Nozze di Figaro, W.A. Mozart), Ане (Merry Wives of Windsor, O. Nicolai) и Ромилде (Serse, G. Handel). Осим тога, издвајају се њени концертни наступи на Медтнер Фестивалу подржаним од стране Руске Амбасаде у Лондону, у Beeskowu (Њемачка) са Пруским камерним оркестром и Гала концерти Прима Доне Montserrat Caballe у Сарагоси.
У 2018. години Тамара је имала неколико наступа од којих се издваја солистички новогодишњи концерт и Котору у концерртној сали црква Светог Духа, концерт у Лондону у Globe Victoria&Albert.
22.септембра ове године млада уметница ће се представити њујоршкој публици наступом у чувеном Carnegie Hall-u.
Тамара тренутно има посебну прилику да сарађује и усавршава своју технику са еминентним уметницима и пијанистима који раде у Краљевској Опери у Лондону као и са Прима Доном Montserrat Caballe.

Caroline Dowdle наступа широм Велике Британије и у Европи са певачима и инструменталистима. Издвајају се наступи у South Bank Centru i Wigmore Hall-у у Лондону, за Радио Француске у Паризу, и наступи у Бечу и Москви. У последње време сарађује и наступа са познатим баритоном, Сир Томасом Аленом.
Caroline ради као пијаниста и тренер са певачима из оперског студија Jette Parker у Краљевкој Оперској Кући Ковент Гарден у Лондону и предаје на Краљевском Колеџу за Музику у Лондону. Она је такође и гостујућ члан у Националној Опери Естоније у Таљину и Директор Опере у Verbier Festival Atelier Lyrique у Швајцарској где исто често наступа у последњих девет година.

Коментари

Bilja Bilja

Jedva cekamo da uzivamo!!!

replies

Tatjana Tatjana

Puno se radujemo!!!

Johana Johana

Bozanstveno!!! Od srca preporucujem posjetu predstojecem koncertu, i ne sumnjam da ce i novosadska publika uzivati!

Marko Marko

Predivna Tamara!! Biće to pravo uživanje u harmoniji glasa,elegancije , scenskog nastupa i ljepote!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања